Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Actualitate
În prezent, procurorul Mihaiela Iorga Moraru este reîncadrată provizoriu în cadrul DNA
facebook

Un procuror DNA este urmărit penal de... DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Ploiești au dispus urmărirea penală față de suspecta Mihaiela Iorga Moraru, la data faptelor și în prezent procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, pentru infracțiunile de favorizarea făptuitorului și fals intelectual în formă continuată (patru acte materiale).

Din ordonanța întocmită de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia:

În condițiile în care față de un inculpat cercetat într-un dosar aflat pe rolul D.I.I.C.O.T., au fost emise mandatul european de arestare și cererea de dare în urmărire internațională, suspecta Moraru Iorga Mihaiela, la rugămintea expresă a acestuia, l-a ajutat, cu intenție directă,  prin acte comisive și omisive, în scopul îngreunării cercetărilor și tragerea lui la răspundere penală.

Menționăm că, în cauza aflată la D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploieşti, persoana respectivă era cercetată pentru săvârșirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, instigare la spălare a  banilor.

Concret, în perioada 2015 - iunie 2017, procurorul Moraru Iorga Mihaiela, pentru a îngreuna cercetările și tragerea la răspundere penală a persoanei cercetate în dosarul anterior menționat,  a ajutat-o pe aceasta, cu intenție directă, prin aceea că:

- a purtat discuții informale, în afara cadrului legal, cu persoana urmărită internațional și a dat curs solicitării acesteia de a-i acorda ajutor, asigurându-o că va administra mijloacele de probă corespunzătoare,

-  a purtat discuţii informale cu intermediari ai aceleiași persoane,  în biroul său din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a stabili modalitatea în care poate fi ajutată,

- a efectuat unele activități de anchetă în afara unui cadru legal, în paralel cu  urmărirea penală derulată de procurorii D.I.I.C.O.T. - Serviciul Teritorial Ploiești, legal învestiţi cu exercitarea acțiunii penale împotriva persoanei respective,

- a solicitat efectuarea unor demersuri de identificare și, ulterior, de preluare nelegală spre soluționare, a unui dosar înregistrat la Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție,  aflat în lucru la un alt procuror, prin inducerea în eroare, că instrumentează o cauză mai veche și care privește aceleași fapte.

După preluarea cauzei privind acea persoană, suspecta Moraru Iorga Mihaiela:

- a dispus efectuarea unei expertize judiciare financiar-contabile și fiscale cu obiective favorabile, apte a trunchia activitatea infracțională a persoanei protejate,

- nu a depus la dosarul cauzei raportul de expertiză, după predarea acestuia de către experţii desemnaţi. Mai mult, suspecta a invocat în cuprinsul a patru ordonanţe de prelungire a măsurii controlului judiciar a împrejurării, neadevărate, că raportul de expertiză nu a fost finalizat (în condițiile în care acest raport de expertiză fusese întocmit, depus la suspecta la data de 17 octombrie 2016 și chiar aceasta dispusese prin ordonanță stabilirea cuantumului onorariului final și achitarea contravalorii expertizei, în cea mai mare parte din fondurile Direcției Naționale Anticorupție).

Suspectei Moraru Iorga Mihaiela i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală, potrivit unui comunicat remis Avocatura.com.

Menționăm că, procurorul Moraru Iorga Mihaiela a fost revocată din funcție prin Ordinul procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție nr.301 din 05.07.2017, avizat favorabil de către Secția pentru procurori din cadrul C.S.M.

La data de 27 septembrie 2017, prin sentința civila nr. 3325/2017, Curtea de Apel Bucureşti a suspendat provizoriu executarea Ordinului nr.301/05.07.2017 emis de Procurorul Sef al DNA.

În prezent, procurorul Moraru Iorga Mihaiela este reîncadrată provizoriu în cadrul Direcției Naționale Anticorupție.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Cuvinte cheie: dna, urmarire penala, infractiuni, anticoruptie, procedura penala, raspundere penala, probatoriu, prezumtia de nevinovatie, procuror Moraru Iorga Mihaela
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020