Avocatura Com
Internaţional
Actualul cadru legislativ permite fiecărui stat membru să aplice propria legislaţie privind datele cu caracter personal
facebook

Facebook, în atenția CJUE: "Orice autoritate naţională de reglementare poate lua măsuri împotriva unei companii care nu respectă legile referitoare la protejarea datelor"

Un consilier de la Curtea Europeană de Justiţie spune că autorităţile pentru protecţia datelor personale din UE au dreptul să ia măsuri împotriva Facebook, dacă aceasta încalcă legislaţia referitoare la confidenţialitate. Opinia este dată ca răspuns după ce o curte din Germania a solicitat CEJ să precizeze dacă o autoritate germană de protecţie a datelor are jurisdicţie asupra Facebook, avînd în vedere că subsidiara Facebook Irlanda este responsabilă de activităţile de procesare a datelor în Europa.

Facebook are sediul european în Irlanda şi a argumentat că doar autoritatea pentru protecţia datelor din această ţară are dreptul să verifice modul în care compania procesează datele utilizatorilor din Europa, potrivit Digi24.

Şi alte autorităţi de reglementare europene, între care cele din Franţa. Belgia şi Germania, au luat măsuri împotriva companiei americane.

Yves Bot, consilier general la Curtea de Justiţie a UE, a afirmat într-o opinie fără caracter obligatoriu că orice autoritate naţională de reglementare poate lua măsuri împotriva unei companii care nu respectă legile referitoare la protejarea datelor, în contextul activităţilor acesteia în ţara respectivă, chiar dacă compania este înregistrată în alt stat membru.

Cazul provine dintr-o dispută legată de o pagină a unor fani germani pe Facebook, companie care a colectat date ale vizitatorilor pe pagina respectivă prin stocarea unui cookie pe hard drive.

Bot a spus că deoarece procesarea datelor prin intermediul instalării de cookie-uri are ca scop să permită Facebook să ţintească mai bine reclamele pe care le publică, se poate considera că operaţiunea face parte din activităţile efectuate de Facebook Germania, care este responsabilă de promovarea şi vânzarea de spaţiu publicitar în Germania.

"Dezaprobăm în mod respectuos opinia consilierului general şi aşteptăm decizia Curţii Europene", a declarat un purtător de cuvânt al Facebook.

Opiniile consilierilor generali tind să fie respectate de judecătorii Curţii de Justiţie a UE, în majoritatea cazurilor. O decizie finală va avea loc în următoarele luni.

În luna mai a anului 2018 va intra în vigoare o nouă lege a UE referitoare la protejarea datelor, care va uşura sarcina unor companii multinaţionale cum este Facebook. Companile vor răspunde doar în faţa autorităţii de reglementare din statul în care sunt înregistrate.

Bot a subliniat însă că noua lege nu a intrat încă în vigoare şi că actualul cadru legislativ permite fiecărui stat membru să aplice propria legislaţie.


Cuvinte cheie: facebook, cjue, date cu caracter personal, facebook irlanda, legisatie, data protection, spatiu publicitar facebook
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2020
Avocatura Com