Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Justiţie
La începutul lunii octombrie, Forumul Judecătorilor din România a trimis ministrului Justiţiei un memoriu
facebook

Peste 3.500 de magistrați sunt împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiției

Magistraţii din România sunt împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiţiei. Judecătorii și procuroii spun că propunerile făcute de ministrul Justiţiei încalcă Mecanismul de cooperare şi verificare şi vor afecta, pe termen lung, activitatea judecătorilor şi procurorilor, creând, de asemenea, dezechilibre în sistemul judiciar.

Jumătate dintre magistraţii din România sunt împotriva proiectului de modificare a Legilor Justiţiei. Sunt peste 3500 în momentul de faţă care au semnat un memoriu prin care atrag atenţia că aprobarea ideilor propuse de Tudorel Toader ar face mult rău justiţiei.

Semnatarii spun că măsurile propuse vor readuce justiția sub control politic. Un alt motiv invocat: modificările propuse încalcă flagrant mecanismul de cooperare şi verificare, impus de Uniunea Europeană.

Cu toate astea, ministrul Justiţiei a anunţat că merge mai departe, în ciuda avizului negativ dat de CSM, şi că proiectul va ajunge în Parlament.

În aceste condiții, reprezentanţi ai mai multor organizaţii civice au organizat în această dimineață, la Tribunalul Bucureşti, un eveniment prin care au mulţumit magistraţilor care se opun politizării justiţiei şi care au semnat memoriul adresat Guvernului prin care era solicitată retragerea proiectului de modificare a legilor Justiţiei.

Persoane purtând fiecare câte o literă a cuvântului "Mulţumim", precum şi cifrele care alcătuiesc 3500, numărul semnatarilor de până acum ai memoriului către Guvern, s-au aliniat pe treptele Tribunalului Bucureşti, potrivit Digi24.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a fost ultimul din acest rând. El a ținut semnul "+", pentru a sugera că numărul iniţial a fost depăşit şi că şi alţi magistraţi sunt aşteptaţi să se alăture demersului.

La începutul lunii octombrie, Forumul Judecătorilor din România le-a trimis ministrului Justiţiei şi premierului Mihai Tudose un memoriu, semnat la acel moment de 1.000 de magistraţi, care cer să retragă proiectul de modificare a Legilor Justiţiei. Între timp, numărul semnăturilor a ajuns la 3.500.

"În anul 2017, în condiţiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de cooperare şi verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiţiei sale celor ale statelor cu tradiţii istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiţiei sub control politic şi lărgirea nepermisă a atribuţiilor ministrului justiţiei", se arată în memoriul magistraţilor.

Magistraţii spun că propunerile făcute de ministrul Justiţiei încalcă Mecanismul de cooperare şi verificare şi vor afecta, pe termen lung, activitatea judecătorilor şi procurorilor, creând, de asemenea, dezechilibre în sistemul judiciar.

"Având în vedere voinţa majorităţii covârşitoare a magistraţilor, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneţi retragerea (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiţiei să iniţieze şi să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistraţii, Consiliul Superior al Magistraturii, asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, pentru a îmbunătăţi cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite şi după prezentarea unor motivări serioase şi credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiţiei, în acord cu Mecanismul de cooperare şi verificare", spun magistraţii.


Cuvinte cheie: magistrati, proiect de lege, csm, respingere, asociatii profesionale ale judecatorilor si procurorilor, modernizare, justitie, modificari, sistemul judiciar, ministrul justitiei, tudorel toader, razboi in justitie
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020