Avocatura Com
Actualitate
În prezent, în Ucraina locuiesc peste 400.000 de etnici români
facebook

Ucraina sătulă de minorități: Predarea în școli va fi exclusiv în limba ucraineană!

Noua lege a învățământului din Ucraina nu va mai permite predarea în școli în altă limbă, decât limba de stat. Încet, încet, va dispărea sistemul de predarea în limba minorităților naționale. Deși înainte, în Ucraina era permisă funcționarea școlilor cu predare în limba română și se studia obligatoriu limba ucraineană ca materie, necesară pentru integrarea minorității în societatea largă, se pare că ceva i-a determinat pe aceștia să ne dea la o parte.

Subiectul prin care se analizează dacă e bine sau nu, cum ne va afecta și ce e de făcut, cu privire la faptul că în Ucraina învățământul în limba maternă a minorităților se va desființa, este unul destul de dezbătut pe rețele de socializare, ziare, prin grupuri de oameni care lucrează în învățământ, dar și chiar și prin metrou.

Deși legea anterioară permitea funcționarea școlilor cu predare în limba română, ceva i-a determinat pe aceștia să își schimbe poziția față de minorități (ruși, maghiari, români, bulgari, polonezi etc.).

Totuși, Lilia Grinevici, Ministrul Educației și Științei din Ucraina, a declarat în preajma votării acestei controversate legi că limba de predare a disciplinelor este cel mai controversat articol în proiectul de lege. În același timp, ministrul ucrainean a spus că s-a ajuns la o soluţie consensuală,  care să asigure dreptul minorităților naţionale de a studia în limba lor maternă, conform Constituției și, în același timp, să le ofere  posibilitatea de a învăţa şi limba ucraineană. "La fiecare nivel al învăţământului mediu general numărul de materii predate în limba ucraineană ar trebui să crească", a conchis Grinevici.

Prima fază a reformei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1-4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027-în clasele superioare (9-12).

Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară.

Datele Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina arată că, în prezent, în această ţară locuiesc peste 400.000 de etnici români.

S-or fi săturat ucrainenii de noi și vor să ne facă bagajele?


Cuvinte cheie: ucraina, ministerul educatiei si stiintelor, legea invatamantului, comunitate de romani, scoli romanesti, minoritati etnice, limba romana, limba ucraineana, mae
COMENTEAZA
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2019
Avocatura Com