Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Avocatul Poporului
Pe 20 iulie, Guvernul a aprobat unele măsuri pentru asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată
facebook

Avocatul Poporului a cerut lămuriri privind ordonanța referitoare la contractele de muncă part-time

Avocatul Poporului precizează joi, 17 august, că a solicitat încă din data de 4 august atât punctul de vedere al autorităților publice implicate în adoptarea Ordonanței 4/2017 pentru modificarea Codului fiscal, cât și pe cel al organizațiilor patronale și sindicale naționale.

Avocatul Poporului menționează că scopul acestui demers a fost obținerea unei imagini de ansamblu asupra impactului social, economic, de politică fiscală și, în special, a îndeplinirii condițiilor de constituționalitate de către actul normativ în cauză.

"Demersul Avocatului Poporului este urmarea numeroaselor petiții prin care persoane fizice, persoane juridice, uniuni sindicale, patronale și un partid politic au solicitat ridicarea directă a excepției de neconstituționalitate a Ordonanței Guvernului nr. 4/2017", se arată în comunicat.

Potrivit Avocatului Poporului, actul normativ prevede modificarea bazei de calcul a contribuției de asigurări sociale, respectiv a contribuției de asigurări sociale de sănătate, datorate de angajatori sau persoane asimilate acestora, în cazurile în care câștigul lunar brut realizat în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial este sub nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată aprobat prin hotărâre a Guvernului.

"În aceste situații, venitul luat în calcul la determinarea bazei lunare de calcul al contribuțiilor sus-menționate datorate de angajatori sau persoanele asimilate acestora este salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ", precizează sursa citată.

Conform comunicatului, autoritățile și organizațiile patronale și sindicale cărora le-a fost solicitat punctul de vedere sunt: Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor, Secretariatul General al Guvernului, CNSLR - FRĂȚIA, CNS Cartel ALFA, Blocul Național Sindical, Confederația "MERIDIAN", Confederația Sindicatelor Democratice din România, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Patronatul Național Român, Confederația Patronală din Industria României, Uniunea Națională a Patronatului Român, Confederația Patronală a Industriei, Serviciilor și Comerțului, Confederația "CONCORDIA", Confederația Patronatul Român, Confederația Națională a Patronatului Român, Uniunea Generală a Industriașilor din România.

Pe 20 iulie, Guvernul a aprobat unele măsuri pentru asigurarea plății de către angajator a contribuției pentru pensii și sănătate la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată, pentru toți salariații, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parțial și pentru cei cu plata în acord. Conform Executivului, excepție fac salariații elevi, studenți, persoane cu dizabilități, pensionari și cei care cumulează venituri de cel puțin nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.


Cuvinte cheie: avocatul poporului, guvern, contracte de munca part time, timp redus, angajtori, anagjat, lege, codul muncii, legislatie, romania, ordonantei guvernului nr. 4/2017, asigurari sociale
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021