Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Noutăţi legislative
Angajatorii nu vor mai putea alege una dintre aceste două variante, ei fiind nevoiți, din toamnă, să plătească lunar suma de bani, adică de două ori mai mult decât sunt obligați acum
facebook

Firmele care nu angajează persoane cu handicap vor da de două ori mai mulți bani la stat

Firmele cu peste 50 de angajați vor fi obligate, de la 1 septembrie, să angajeze un număr de persoane cu handicap. Dacă nu fac asta, firmele vor fi obligate să achite lunar la bugetul de stat o sumă frumuțică și nu vor mai putea să opteze pentru varianta cumpărării de produse și servicii de la unitățile protejate.

Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, potrivit Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Nu e vorba de o chestiune nou introdusă în legislație, ci de una în vigoare de ceva vreme.

De la 1 septembrie, acești angajatori care nu se achită de obligația de mai sus vor avea de plătit la stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap. Chestiunea e prevăzută în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 60/2017, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 648 din 7 august 2017. Ei vor plăti lunar acești bani, conform actului menționat.

Acum, ei trebuie fie să plătească lunar 50% din salariul minim brut înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care puteau să angajeze persoane cu handicap și nu au făcută-o, fie să cumpere produse și servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unitățile protejate autorizate, în baza unor parteneriate.

Practic, angajatorii nu vor mai putea alege una dintre aceste două variante, ei fiind nevoiți, din toamnă, să plătească lunar suma de bani, adică de două ori mai mult decât sunt obligați acum.

Mai mult, în actul publicat luni, 7 august, se mai prevede și faptul că autoritățile și instituțiile publice, dar și alte persoanele juridice publice vor trebui să organizeze concursuri de angajare exclusiv pentru persoanele cu handicap - desigur, asta nu-i va împiedica pe aceștia din urmă să participe și la alte concursuri la aceste entități.

Este important de menționat că această sumă se declară lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare perioadei de raportare, prin formularul 100 "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat".

via Avocatnet


Cuvinte cheie: persoane cu handicap, angajatori, firme, obligatii, romania, concurs de angajare, monitorul oficial, declaratii, legea nr. 448/2006, drepturi, schimbari
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020