Avocatura Com
Economie
Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de propunerea legislativă în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei
facebook

PROIECT DE LEGE - Băncile nu vor mai cere comision pentru retrageri de bani / interogarea soldului

Un nou proiect de lege este pe cale de a intra în aplicare. În curând (Doamne ajută!) băncile nu vor mai putea cere comision pentru a vedea ce bani ai în cont, pentru retrageri de numerar sau alte operațiuni. În ceea ce privește persoanele cu venituri lunare aflate până la nivelul salariului minim brut, acestea vor beneficia și de alte gratuități.

Persoanele fizice care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unui proiect de act normativ adoptat astăzi de Senat. În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de comisioanele pentru administrare și depuneri și, într-o anumită limită, de cele pentru plăți și transferuri.

Măsurile sunt incluse într-un Proiect de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, ce a fost adoptat astăzi de către Senat, ca primă Cameră sesizată. Astfel, documentul mai are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților pentru a se aplica.

Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste nivelul salariului minim brut (adică, în momentul de față, venituri lunare de peste 1.450 de lei). Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii:

- operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi;

- retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.

În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate până la nivelul salariului minim brut (deci, maximum 1.450 de lei), acestea vor beneficia și de alte gratuități. Mai exact, în afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele zece operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

Pe deasupra, senatorii au introdus o prevedere ce stabilește în mod expres că băncile nu vor putea să ceară comisioane pentru interogarea conturilor de plăți.

În rest, băncile vor putea să perceapă comisioane rezonabile, ce vor fi stabilite cel puțin în funcție de nivelurile veniturilor naționale și de comisioanele medii percepute pentru serviciile aferente conturilor de plăți. "Accesul la un cont de plăți cu servicii de bază sau utilizarea acestuia nu este limitată de achiziționarea unor servicii de tip descoperit de cont sau aferente unui card de credit și nici nu este condiționată de aceasta. La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul poate furniza servicii de tip descoperit de cont sau aferente unui card de credit", scrie în proiectul de lege.

Deschiderea conturilor de plăţi cu servicii de bază se va face, fără întârzieri nejustificate, în maximum zece zile lucrătoare de la primirea unei cereri complete. "Beneficiază de deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază consumatorii care nu dețin, la momentul solicitării, un alt cont de plăți, inclusiv un cont de plăți de bază, la nicio altă instituție de credit din România, cu excepția cazului în care consumatorul declară că i-a fost notificată închiderea contului", este subliniat în document.

Așadar, un cont de plăți cu servicii de bază va cuprinde servicii de deschidere, administrare și închidere a contului, de depunere de fonduri, de retrageri de numerar și de plăți (debitări directe, plăți cu cardul, transferuri de credit). Aceste servicii vor fi oferite de bănci în măsura în care ele deja sunt oferite consumatorilor care au alt fel de conturi de plăți decât cele de bază, potrivit Profit.ro.

Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de propunerea legislativă în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. În plus, instituţiile vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa reprezentanţii ANPC, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociaţiilor de consumatori, fie din oficiu.


Cuvinte cheie: banca, atm, interogare sold, retragere numerar, depunere numerar, plata, transfer bancar, gratuitate, consumatori, romania, schimbare, proiect de lege, senat, camera deputatilor, legislatie
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2020
Avocatura Com