Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Avocatul Poporului
De la o problemă sesizată, AvP a descoperit nereguli pe toate planurile
facebook

Avocatul Poporului: "Funcționarii Primăriei municipiului Câmpulung au încălcat drepturile garantate de Constituție"

Atitudinea Primăriei municipiului Câmpulung Muscel față de un localnic a fost "sancționată" de Avocatul Poporului, care a emis o recomandare legată de acțiunile pe care funcționarii trebuie să le întreprindă în continuare. Totul a plecat de la o sesizare a localnicului, care se plângea AvP că municipalitatea "îi tergiversează prelungirea contractului de închiriere pentru locuința socială aflată în folosința sa de mai mulți ani". În urma anchetei, AvP a descoperit că localnicului - încadrat într-un grad de handicap accentuat - nu îi fuseseră respectate drepturile, iar actele încheiate de funcționarii primăriei încălcau legea.

Primarul municipiului Câmpulung Muscel a primit mai multe sarcini de îndeplinit din partea Avocatului Poporului, după ce instituția a analizat cazul unui bărbat care sesizase că municipalitatea îl privează de locuință socială. În urma anchetei, AvP a recomandat primarului să efectueze o anchetă socială întemeiată la domiciliul petentului, "pentru a stabili starea locativă, îmbunătățirile aduse spațiului folosit ca locuință socială, tipul de încălzire, racordarea la utilități, veniturile realizate și categoria acestora, starea de sănătate". 

Mai mult, municipalitatea are ca sarcină încheierea "unui nou contract de închiriere pentru atribuirea spațiului cu folosință locuință socială, care să respecte prevederile Anexei 8 din Legea 114/1996 și care să includă dispozițiile articolului 20 din Legea 448/2006, cu scutirea domnului, ca titular de contract, de la plata chiriei pentru suprafața locativă cu destinația de locuință aflată în proprietatea Primăriei". Recomandarea are în vedere și "procedura de atribuire a unui nou spațiu cu destinația de locuință socială, la un etaj inferior, cu respectarea normelor minimale prevăzute de articolul 41, Anexa 1 din Legea 114/1996 și încheierea unui contract de închiriere cu respectarea dispozițiilor articolului 23 litera d din Normele metodologice din 200 pentru aplicarea Legii 114/1996, a Anexei 8 din Legea 114/1996, articolului 20 din Legea 228/2006. 

Primăria municipiului Câmpulung Muscel va propune elaborarea unui nou Regulament de organizare și funcționare a Comisiei locale pentru analiza și repartizarea locuințelor destinate închirierii, precum și de actualizare anuală a criteriilor de rapartizare. Primarul municipiului va elabora un plan de măsuri pentru verificarea periodică a respectării obligațiilor și drepturilor de către proprietar și chiriaș conforme contractului cadru și individual de închiriere a spațiilor cu destinație de locuință socială și întocmirea unor rapoarte de constatare. Primarul va delega atribuții pentru refacerea întregii documentații cadru privind acordarea spațiilor cu destinația de locuință socială în deplină concordanță cu dispozițiile legale și eliminarea oricăror prevederi sau clauze contractuale abuzive".

Mai mult, în timpul anchetei s-a descoperit că funcționarii primăriei au încheiat contractul de închiriere cu petiționarul fără a respecta prevederile "privind exigențele minimale pentru locuințe, care stabilesc o suprafață minimală de cel puțin 18 mp care include și spațiul pentru dormit în cazul locuinței cu o cameră. Spațiul impropriu care a fost repartizat petentului are o suprafață de 9,11 mp și o dependință (WC) de 1,67 mp. 

(...) Locuința socială avea pereți umezi și igrasie, pe jos era ciment, existau două uși, fereastra era deteriorată, nu exista calorifer iar instalația sanitară era comusă dintr-o chiuvetă și un vas de toaletă. Petentul a fost nevoit să accepte locuința socială în condițiile mai sus descrise fără ca, în prealabil, funcționarii primăriei să-i solicite documente medicale suplimentare/clarificatoare privind diagnosticul clinic din decizia de încadrare în gradul de handicap și care să certifice dacă suferă de una dintre bolile descrise la punctul 11 din Anexa 2 a OUG 40/1990 privind protecția chiriașilor și stabilirea chiriei pentru spațiile cu destinația de locuințe. Nu ne-au fost prezentate dovezi că petentul a depus un document medical emis de un specialist care să descrie bolile datorită cărora s-a decis încadrarea sa în grad de handicap accentuat și nici că autoritatea locală, prin funcționarii publici, ar fi venit în sprijinul său și i-ar fi solicitat o scrisoare medicală descriptivă în acest sens"

Locuință insalubră, îmbunătățită din banii petiționarului

Ce a mai descoperit AvP? "Încheierea fișei titularului contractului de închiriere și membrii de familie care locuiesc împreună cu acesta este eronată și incompletă, în sensul că titularul este înregistrat cu pensie DGASPC, deși venitul său reprezenta o indemnizație de handicap. Nu am primit nicio explicație sau un document justificativ din partea reprezentanților autorităților locale pentru faptul că, pentru prelungirea contractului de închiriere, domnul ... fost nevoit să întocmească două cereri consecutive, la distanță de câteva zile, cea dintâi în nume propriu iar cea de-a doua fiind sprijinită de declarația pe propria răspundere a celor doi soți că nu dețin o locuință personală și nici nu au avut vreodată, precum și adeverința de salariu a doamnei ... deși reclamantul și soția acestuia susțin că doamna nu mai locuiește la adresa din contract din anul 2010"

Totodată, AvP arată și că "Primăria nu i-a acordat îndrumările și asistența juridică conform dispozițiilor articolului 6 litera g din Legea 448/2006 așa încât petentul să obțină documentele medicale în temeiul cărora să beneficieze de facilitățile conferite de lege în cazul său. Deși autoritatea locală avea, de asemenea, obligația legală să dispună măsuri pentru ca domnului ... să i se închirieze o locuință la un etaj inferior, acestuia i s-a menținut repartiția pentru spațiul de locuit de la etajul patru. 

(...) Primăria a refuzat prelungirea contractului de închiriere a spațiului atribuit ca locuință socială începând cu 17.11.2015. nici ulterior referatului (din) 2.02.2016 – superficial, neconcludent și fără întemeieri legale - Primăria nu procedează la prelungirea contractului de închiriere".

În aceeași recomandare se specifică și că petiționarul a înștiințat mai multe autorități despre situația creată, iar primăria "în răspunsurile pe care le-a formulat către aceste autorități nu se precizează nicidecum faptul că domnul ... este o persoană cu handicap accenruat căruia i-a fost atribuită spre închiriere o locuință socială fără acordarea facilităților legale care l-ar fi scutit de la plata chiriei, insalubră la data repartiției și pe care petentul, în conformitate cu prevederile contractului de închiriere, a întreținut-o, amenajat-o și îmbunătățit-o prin efort propriu. 

Prin răspunsurile superficiale, tergiversarea în formularea unor răspunsuri sau cele care nu au fost fundamentate legal au fost încălcate prevederile articolelor 3, 4, 5, 6, 8 și 15 indice 1 din OG 27/2002. În considerarea tuturor aspectelor prezentate și a documentării pe care am realizat-o cu prilejul anchetei apreciem că funcționarii primăriei i-au încălcat atât drepturile garantate de articolele 51 și 52 din Constituția României, cât și pe cele consfințite de articolul 50 din Constituția României", se mai arată în documentul postat pe pagina Avocatului Poporului.


Cuvinte cheie: drepturi persoana handicap, inchiriere spatiu locativ, primaria campulung muscel, nerespectare drepturi, incalcare constitutie, functionari primarie, og 27/2002, legea 448/2006, oug 40/1990, avocatul poporului
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021