Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Litigii
Instanța vrea să lămurească ce înseamnă renunțarea pe latură penală
facebook

SPEȚĂ - Partea civilă, chemată în instanță pentru a lămuri un act notarial prin care renunță la pretențiile împotriva inculpatului

Un act notarial depus într-un dosar penal aflat pe rolul Judecătoriei Focșani a creat nelămuriri cu privire la voința părții civile care semnase documentul. Aceasta pentru că partea civilă a înștiințat instanța că renunță la toate pretențiile împotriva inculpatului din dosar. Iar dacă pe latură civilă situația ar putea fi simplă, partea în care se renunță la pretențiile penale trebuie să fie clarificată.

Cauza cercetată la Judecătoria Focșani are în prim plan un accident rutier produs în toamna lui 2014, victimă fiind o fetiță de doar 9 ani. În urma anchetei, șoferul care a provocat accidentul a fost trimis în judecată pentru vătămare corporală din culpă, iar când dosarul a ajuns în instanță, părinții copilei se constituiseră parte civilă cu suma de 300.000 euro.

Între timp însă, situația s-a schimbat, pentru că la primul termen de judecată după camera preliminară, la dosar a ajuns o hârtie semnată de partea civilă prin care aceasta a învederat instanței că renunță la toate pretențiile. 

În documentul semnat și parafat la notar se arată că se renunță atât la pretențiile civile, cât și la pretențiile penale. De aici, instanța a adus în discuție faptul că partea civilă trebuie să lămurească ce înseamnă renunțarea pe latură penală, astfel încât s-a dispus citarea acesteia pentru următorul termen, pentru a-și exprima poziția.

Un alt aspect care face ca dosarul să fie unul mai deosebit este cel legat de o eventuală condamnare. 

Inculpatul, reprezentat de avocatul Bogdan Nechita, a mers pe procedura simplificată și și-a recunoscut vinovăția de la primul termen de judecată. De altfel, nici în camera preliminară nu s-au ridicat cereri sau excepții, iar instanța a constatat legalitatea sesizării, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. 

Și, potrivit legii, o dată cu procedura simplificată, în cazul în care va fi găsit vinovat, pedeapsa aplicată poate fi una minimă, cu câteva condiții.

Prima ar fi ca inculpatul să fie "supravegheat" de serviciul de probațiune, iar a doua să presteze munca neremunerată în folosul comunității. Însă, inculpatul este cetățean din Republica Moldova, unde și domiciliază, iar aceste două condiții ar putea fi greu de pus în aplicare. 


Cuvinte cheie: act notarial, judecatoria focsani, vatamare corporala, legalitate rechizitoriu, recunoastere vinovatie, renuntare pretentii, accident rutier, cereri, exceptii, camera preliminara, avocat Nechita Bogdan-Mihai
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020