Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Barouri
Avocații vrânceni au pus punctul pe `i` la Legea avocaturii
facebook

Adunare Generală la Baroul Vrancea: "Nu este corect să fim tratați ca niște mijlocitori în cadrul unei anchete!"

Avocații vrânceni au discutat joi în Adunarea Generală despre modificările Legii 51/1995, despre cum ar trebui tratate acestea, dar și despre rolul avocaților în societate. Departe de așa-zisa "super-imunitate", dar cu respectul cuvenit profesiei. "Dacă acest proiect de lege nu creează o garanție ce va însemna? Că procurorul poate obține înscrisurile pe care avocatul le are de la client și îl face să spună ce a discutat el cu clientul? Adică îl facem denunțător!", a atras atenția Prodecanul Baroului Vrancea.

Modificările Legii 51/1995 au fost discutate astăzi la Vrancea, în cadrul Adunării Generale a Baroului. Avocații vrânceni au fost puși la curent cu stadiul în care se află proiectul de modificare a actului normativ care îi privește direct, făcându-se totodată discuții și despre rolul și importanța profesiei în societate.

"La data de 29 iunie 2015, Senatul a adoptat Proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii 51/1995 pentru exercitarea profesiei de avocat. După ce s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, cu propunere de adoptare de amendamente, a fost retrimis la comisia de specialitate, unde s-a întocmit, la data de 4.05.2016, un raport suplimentar. 

Unele modificări sunt impuse de realități precum impactul noilor Coduri, altele de evoluția sistemului judiciar sau realităților sociale din anul 1995 până în prezent.

Apreciem că forma propusă și adoptată în Senatul României era cea adecvată, Proiectul de lege cuprinzând numai amendamente care sunt în deplin acord cu tendințele legislative europene și cu jurisprudența CEDO și a CJUE. Aceasta nu aduce drepturi noi, ci întărește garanțiile celor existente dintotdeauna", se arată într-un punct de vedere semnat de Decanul Baroului Vrancea. 

Avocații vrânceni au fost invitați să își exprime punctele de vedere în Adunarea Generală, în condițiile în care ,toate amendamentele propuse de barourile din țară vor fi discutate la începutul lunii viitoare, în Consiliul UNBR. "Trebuie să dăm mare atenție acestei legi. Dacă nu ne vom asocia cu toții, nu vom avea de câștigat. În Uniunea Europeană aceste aspecte sunt cunoscute de ani de zile, numai la noi sunt considerate noutăți", a precizat Decanul Ioan Ioanovici, cu privire la modificările propuse pentru Legea avocaturii.

"Avocatul este cel care asigură echilibrul între stat și societate. Cui folosește distrugerea acestui factor de echilibru? Nu este vorba despre o «super-imunitate».

Dar dacă acest proiect de lege nu creează o garanție ce va însemna? Că procurorul poate obține înscrisurile pe care avocatul le are de la client și îl face să spună ce a discutat el cu clientul? Adică îl facem denunțător! Este rolul Adunării generale a avocaților din Baroul Vrancea să ia o poziție.

Noi suntem o Uniune a Barourilor, dar nu trebuie să ne așteptăm ca Uniunea să facă tot în timp ce noi dormim. Iar UNBR poate adopta o poziție în funcție de ce dorim noi, celelalte barouri", a subliniat avocatul Gabriel Nicolae, Prodecanul Baroului Vrancea. 

Și fostul Prodecan, actualmente consilier în barou, a subliniat importanța uniunii dintre avocați.

"Nu se știe exact cine a avut această inițiativă de a elimina aceste texte din Lege. Se spune doar Comisia Juridică, deci este vorba despre o lipsă de transparență.

Desigur, se încearcă o alterare a imaginii avocaților. Rolul avocaților ar trebui readus pe podium.

Însă tocmai instituțiile publice sunt cele care denigrează această profesie. Cei din UNBR pot face într-adevăr ceva, însă noi, barourile, trebuie să luăm o poziție.

Nu e normal ca un reprezentant al parchetului să vină să îți ceară detalii despre clienți. Nu este corect să fim tratați ca niște mijlocitori în cadrul unei anchete", a atras atenția avocatul Mariana Roman. 


Cuvinte cheie: modificare legea avocaturii, lege 51/1995, unbr, baroul vrancea, avocati, adunare generala, uniunea europeana, modificari, sistem judiciar, cedo, camera deputatilor, avocat mariana roman, avocat Ioanovici Ioan, avocat Nicolae George-Gabriel
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020