Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
UNBR
Materialul realizat de către UNBR este recomandat să fie parcurs de către toți avocații
facebook

Avocați, temă pentru "acasă"! - UNBR a realizat un compendiu de principii, analize și comparații privind comentariile din media referitoare la Legea nr. 51 / 1995

"Supărat" pe toate aparițiile din mass-media care pun sub semnul întrebării anumite modificări propuse pentru Legea avocaturii, UNBR ia atitudine și prin intermediul departamentului "Protecția profesiei, informare și relații publice" pune la dispoziția reprezentanților profesiei la nivel local un compendiu de principii, analize și comparații cu privire la comentariile apărute în media referitoare la Legea nr. 51 / 1995 precum și practică extinsă la nivel european privind secretul profesional al avocatului. Așadar, avocați, puneți mâna și învățați!

Compendiul de principii, analize și comparații cu privire la comentariile apărute în media referitoare la Legea nr. 51 / 1995 a apărut ca urmare a lipsei de informare atât a unor terți, care diseminează mesaje eronate în mass-media, cât și a profesioniștilor în Drept. Cel puțin așa reiese din preambulul materialului:

"Contrar aparițiilor din media, care preiau numai ipoteze cu impact în planul audienței, proiectul de lege vizează mai multe aspecte: adaptarea legii la unele instituții introduse prin noul Cod civil și noul Cod de procedură civilă (a se vedea separația de patrimonii; curatela); punerea în acord cu unele decizii ale Curții Constituționale; efectivitatea independenței avocatului; asigurarea unei efectivități a secretului profesional; comunicarea profesională. În presă au fost menționate mai mult aspectele ce țin de asigurarea efectivității secretului profesional al avocatului".

Unele dintre modificări sunt impuse de realități precum impactul noilor Coduri, altele de evoluția sistemului judiciar sau realităților sociale din anul 1995 până în prezent. În planul efectivității secretului profesional, intervenția legislativă este impusă de împrejurarea că prin noile Coduri Penal și de Procedură Penală statul a fost interesat numai de întărirea funcției acuzării, funcția apărării fiind ignorată. Acest aspect, perpetuat în timp, începe să conducă la o distorsiune în planul "egalității armelor" în proces, cu consecințe defavorabile asupra actului de justiție și drepturilor fundamentale ale omului.

Aspecte recunoscute la nivel declarativ, precum "secretul profesional al avocatului" riscă să ajungă simple afirmații ignorate de realitatea judiciară, dacă nu există garanții ca aceste principii să fie respectate în mod real și efectiv. Secretul profesional nu a fost instituit pentru protejarea avocatului, ci a justițiabilului și a drepturilor acestuia.

UNBR mai arată că în comunicările media au fost prezentate, în general, trei aspecte:

- Interdicția ridicării corespondenței profesionale avocat-client;

- Interdicția interceptării comunicărilor dintre avocat-client;

- Dreptul de a nu denunța infracțiunile de care avocatul ia cunoștință în exercițiul mandatului.

De aceea, pe parcursul a aproximativ 30 de pagini, instituția încearcă să facă "lumină" cu privire la aceste aspecte, atât de utile profesiei de avocat.


Cuvinte cheie: unbr, barouri, avocati, legea 51/1995, modificari, aparitii media, comentarii, compendiu de principii, analize si comparatii, practica, nivel european, secret profesional, comunicare avocat-client
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020