Avocatura Com
Exclusiv
Ileana Glodeanu este Partner și Head of Corporate / M&A Practice Group la Wolf Theiss Bucharest
facebook

AVOCAȚII DE BUSINESS muncesc și la micul dejun - Dezbateri pe tema "Warranty & Indemnity". Ileana Glodeanu, Wolf Theiss: "Poveștile de succes sunt relativ reduse față de numărul total de «due diligence»-uri, și este păcat, pentru că încercăm să ajungem și la niște semnări"

Ce mai fac avocații de business atunci când nu încheie tranzacții cu multe zerouri sau nu facilitează achiziții internaționale? Iau "micul dejun" în cadrul unui seminar pentru a împărtăși tips & tricks cu efecte garantate în domeniul lor de practică. Un astfel de "breakfast seminar" a avut loc marți, la Radisson BLU Hotel, unde profesioniști în domeniu M&A au dezbătut un produs cu valențe de noutate, "Warranties & Indemnities Insurance".

Firmele de avocatură Wolf Theiss și Noerr, împreună cu AON România, cel mai cunoscut furnizor global de servicii de management de risc, brokeraj de asigurări și de reasigurări și consultanță pentru capitalul uman, au organizat marți, 15 martie, la Radisson Blu Hotel, un seminar cu tema "Warranty & Indemnity".

Principalul obiectiv al evenimentului a constat în prezentarea unui produs care este folosit de foarte mulți ani pe piața din UK și Statele Unite și care a început să fie folosit și în România - "WI Insurance" (Warranties and Indemnities Insurance), care servește la facilitarea cu succes a tranzacțiilor de M&A (Merges & Acquisitions).

Audiența a fost formată din numeroși specialiști în domeniu, evenimentul adresându-se în special societăților mari de avocatură, cele mai în măsură să ofere informații și suport clienților cu privire la încheierea unor astfel de tranzacții.

Printre vorbitori s-a numărat Ileana Glodeanu, Partner "Wolf Theiss" Bucharest, Mihai Măcelaru, Associated Partner "Noerr", Adriana Grecu, CEO "Aon Romania", David Layton, Director, Transnational Liability (TLU) "Aon Global Broking Center" și Christoph von Lehmann, M&A Leader CEE, "Aon Strategic Advisors & Transaction Solutions" (ASATS).

Principalele subiecte dezbătute au vizat negocierile și riscurile tranzacțiilor pe piața M&A din România, piața și tendințele din Europa pentru "WI Insurance", diferențierea licitațiilor - cum folosesc în tranzacții instrumentul "WI Insurance" cumpărătorii și vânzătorii și alte aspecte practice privind tranzacțiile din diferite arii (environment, tax).

Evenimentul s-a dovedit a fi un real succes pentru cei prezenți, întrebările adresate la final demonstrând curiozitatea avocaților de business despre această arie atât de "prețioasă". Organizatorii s-au declarat mulțumiți și au transmis mesaje optimiste atât pentru specialiștii în Drept, cât și pentru piața de tranzacții românească. 

Mihai Măcelaru, Associated Partner, Head of M&A Practice, Noerr

Mihai Măcelaru, Associated Partner, Head of M&A Practice, Noerr

"Am ales să fim parteneri la acest eveniment pentru că am avut șansa să folosim pentru clienții noștri acest produs, fie lucrând pentru asigurători, fie pentru clienți care implementau o tranzacție și am văzut că (produsul - n.r.) într-adevăr facilitează implementarea.

Teoretic, noi ar fi trebuit să fim mai interesați să ne adresăm potențialilor clienți, însă de la început de când am vorbit cu AON despre acest eveniment a devenit clar pentru ei că piața cea mai relevantă este piața avocaților, pentru că așa ajunge cel mai ușor mesajul.

Seminarul este util atât pentru ei - pentru colegii mei avocați -, cât și pentru mine. Să lucrez cu clienții mei având un avocat pregătit de partea cealaltă este întodeauna mai confortabil decât a avea de partea cealaltă un avocat nepregătit, deși ar putea să pară ciudat pentru că te gândești: «OK, avocatul e nepregătit, deci am putea să facem tranzacția mai ușoară!». În general, «avocat nepregătit» înseamnă client speriat, nesigur, care poate în final să prefere să nu facă tranzacția, decât să-și asume niște riscuri pe care nu le înțelege, ceea ce nu este de preferat", a explicat avocatul pentru Avocatura.com.

Ileana Glodeanu, Partner, Head of Corporate / M&A Practice Group, Wolf Theiss Bucharest

"Scopul acestei întâlniri a fost să schimbăm opinii între profesioniști, să explicăm care este poziția pieței de M&A și care este situația în acest moment, și practic să potențăm încheierea de tranzacții, de aceea am și întâmpinat participanții cu «deal makers». 

Ideea este să găsim soluții pentru ca, atunci când suntem blocați în negocieri, să găsim ceva care să ne ajute să deblocăm impasul și să ajungem să încheiem o tranzacție.

Toată ideea este să ajutăm atât piața, cât și investitorii / cumpărătorii, dar și vânzătorii. Cei din urmă au nevoie, mai ales pentru că în acest moment are loc o schimbare de generații și sunt multe tranzacții din partea vânzătorilor, dar care sunt blocați în anumite cerințe («claims») cu care ei nu sunt familiarizați - răspunderea, perioada, riscurile ș.a.

«Wolf Theiss» a organizat seminarul pentru că suntem foarte activi în zona aceasta. În primul rând suntem foarte activi în zona de M&A, făcând anul trecut tranzacții de peste 1 miliard de euro -deci, o treime din totalul tranzacțiilor ca valoare au fost făcute de către noi, în București, nu vorbesc regional.

În al doilea rând, pentru că îmi place să fiu un «deal maker» și pentru că îmi place să gândesc mereu «outside the box» și să găsesc acele soluții, idei care fac ca lucrurile să meargă mai departe, pentru că ne blocăm de foarte multe ori.

Poveștile de succes sunt relativ reduse față de numărul total de «due diligence»-uri, și este păcat, pentru că încercăm să ajungem și la niște semnări.

În audiență au fost profesioniști. Seminarul a fost foarte nișat, a fost axat pe o listă de participanți unde am avut firme de avocatură - în mare parte, companii «private equity», care reprezintă fondurile ce intră sau ies din România, obișnuiți cu astfel de tranzacții.

Mesajul meu este unul pozitiv: poate numărul de tranzacții a fost mai mic, dar valoarea a fost mai mare. Avem semnale că poate se revigorează, crește piața. 

Ar fi trebuit să încep cu mesajul că marii investitori ne-au privit întotdeauna ca pe o regiune nefragmentată. Pentru ei nu conta că era România, Polonia sau Cehia. De la un timp, au început să fragmenteze - sunt investitori chinezi, japonezi, care se duc spre anumite piețe, au anumite tendințe, au început să facă disocieri între țări și atunci se pierde atractivitatea zonei.

Dar mai sunt mulți factori care ne afectează, în România sau regional, cum ar geopoliticul (problema legată de Rusia / Ucraina), economismul naționalist din Ungaria, și mai nou din Polonia, schimbarea aceasta de generație care poate să fie un aspect pozitiv, dar în același timp, problemele de succesiune care sunt acum creează uneori și blocaje în tranzacții", a ținut să sublinieze Partenerul Wolf Theiss pentru Avocatura.com.


Cuvinte cheie: seminar, warranty and indemnity, avocati, avocatura de business, aon romania, tranzactii, m&a, mihai macelaru, partener, noerr, due diligence, merges and acquisitions, clienti, companii private equity, avocat Glodeanu I. Ileana, SCP Wolf Theiss Si Asociatii
COMENTEAZA
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2019
Avocatura Com