Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Litigii
Judecătoria Focşani nu s-a considerat competentă pentru acţiunea în pretenţii
facebook

Avocatul Adrian Dan: "Raportat la Codul de Procedură Civilă, competenţa revine judecătoriei!"

O acţiune în pretenţii înregistrată pe rolul Judecătoriei Focşani s-a finalizat încă înainte de a se discuta pe fond, după ce instanţa a admis o excepţie invocată de una dintre părţi. Problema care s-a dezbătut a fost aceea a competenţei instanţei, dat fiind că reclamanţii erau funcţionari publici, iar părţile pârâte susţineau că dosarul este de fapt de competenţa Tribunalului. În final, completul de judecată a decis ca acţiunea să fie trimisă instanţei superioare, în ciuda argumentelor invocate de apărătorul reclamanţilor, bazate pe Codul de Procedură Civilă şi pe Ordonanţa de Urgenţă 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Judecătoria Focşani a decis competenţa unei acţiuni în pretenţii introduse de 30 de reclamanţi împotriva ANAF - prin Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice, Ministerul Finanţelor Publice şi Consiliul Naţional de Combaterea Discriminării. Chiar dacă primul termen s-a desfăşurat la judecătorie, înainte de orice discuţii, instanţa a admis excepţia de necompetenţă, cauza fiind declinată în favoarea Tribunalului Vrancea - Secţia I Civilă. În combaterea excepţiei invocate de partea adversă, avocatul Adrian Dan - care reprezenta reclamanţii - a făcut apel la două acte normative care îl îndreptăţeau să considere judecătoria ca instanţă competentă.

"Pârâta pleacă de la ipoteza că este o acţiune a funcţionarilor publici, însă obiectul cererii noastre este obligarea pârâtei la plata despăgubirilor, solicitate în baza unei Legi speciale, 137 din 2000. Dacă ne raportăm şi la Codul de Procedură Civilă, competenţa materială revine tot judecătoriei, având în vedere faptul că, potrivit dispoziţiilor articolului 94 alineatul (1) litera k, judecătoriile judecă în primă instanţă, cererile evaluabile în bani în valoare de până la 200.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea părţilor, profesionişti sau neprofesionişti. Este clar că, atât timp cât nu se discută calitatea de funcţionar public, competenţa este a judecătoriei.

Suntem în faţa unei acţiuni în pretenţii, iar competenţa materială este dată de articolul 100 din Codul de Procedură Civilă, potrivit căruia «dacă mai mulţi reclamanţi, prin aceeaşi cerere de chemare în judecată, formulează pretenţii proprii împotriva aceluiaşi pârât, invocând raporturi juridice distincte şi neaflate într-o legătură care să facă necesară judecarea lor împreună, determinarea instanţei competente se face cu observarea valorii sau, după caz, a naturii ori obiectului fiecărei pretenţii în parte». Din toate aceste puncte de vedere, apreciem că, în această situaţie, competenţa revine Judecătoriei Focşani. Excepţia de necompetenţă este neîntemeiată", a punctat avocatul.

Potrivit celor discutate în instanţă, în baza OG 137/2000, "persoana care se consideră discriminată poate formula în faţa instanţei de judecată o cerere pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării sau anularea situaţiei create prin discriminare, potrivit dreptului comun. Cererea este scutită de taxa judiciară de timbru şi nu este condiţionată de sesizarea Consiliului".

Cu toate acestea, prin mai multe decizii ale Curţii Constituţionale s-a constatat că unele articole ale OG 137/2000 sunt neconstiţutionale, "în măsura în care din acestea se desprinde înţelesul că instanţele judecătoreşti au competenţa să anuleze ori să refuze aplicarea unor acte normative cu putere de lege, considerând că sunt discriminatorii, şi să le înlocuiască cu norme create pe cale judiciară sau cu prevederi cuprinse în alte acte normative".


Cuvinte cheie: cod procedura civila, actiune pretentii, judecatoria focsani, og 137/2000, tribunalul vrancea, directia generala regionala a finantelor publice, consiliul national de combaterea discriminarii, avocat Dan Adrian
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020