Avocatura Com
Litigii
Instanţa a concluzionat că pedeapsa poate fi una mai blândă
facebook

Avocatul Neacşu a "convins judecătorul" să renunţe la a-i aplica pedeapsă clientului pe care îl apăra

Judecat pentru infracţiuni pedepsite cu până la 3 ani de închisoare, un vrâncean a scăpat pe fond doar cu un avertisment, după ce avocatul său a convins instanţa că probele nu stau în picioare. În pledoaria finală, avocatul Adrian Toni Neacşu a făcut apel la îndoiala rezonabilă - şi a convins. De aici, instanţa a considerat că inculpatul pe care îl apăra avocatul Neacşu nu trebuie condamnat la o pedeapsă cu închisoare, fie ea şi sub supraveghere, cum ceruse procurorul.

Avocatul Adrian Toni Neacşu a obţinut o soluţie favorabilă într-un dosar în care clientul său era cercetat pentru mai multe infracţiuni legate de un accident de muncă. Cu toate că nu a dat achitare, judecătorul cauzei a decis că, în cazul inculpatului apărat de Neacşu, se poate renunţa la aplicarea pedepsei.

După cum s-a discutat la ultimul termen al procesului, primul pas în sentinţa de fond a fost aceea de a schimba încadrarea juridică a faptelor, din vechiul Cod Penal, în cel actual, considerat a fi legea penală mai favorabilă. Rechizitoriul, trimis în instanţă în 2013, descria faptele sub imperiul vechiului Cod. Iar ulterior, instanţa a constatat că, în ceea ce priveşte prima infracţiune pentru care era cercetat inculpatul, "lipseşte plângerea prealabilă, autorizarea sau sesizarea organului competent ori o altă condiţie prevăzută de lege, necesară pentru punerea în mişcare a acţiunii penale", în speţă lipsind plângerea părţii vătămate.

"În temeiul articolului 396 alineatul 6 Cod Procedură Penală raportat la articolul 16 alineat 1 litera e, încetează procesul penal faţă de inculpat cu privire la infracţiunea de vătămare corporală din culpă. Faţă de inculpat stabileşte o pedeapsă de 4 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. În temeiul articolului 80 Noul Cod Penal dispune renunţarea la aplicarea pedepsei şi aplică inculpatului avertisment conform articolului 81 Noul Cod Penal.

Obligă inculpatul la plata sumei de 800 lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat. ... obligă inculpatul la plata sumei de 1.000 lei cheltuieli judiciare către partea vătămată", se arată în hotărârea Judecătoriei Focşani. De remarcat că atât inculpatul cât şi parchetul au atacat soluţia instanţei. Cu atât mai mult cu cât procurorul de şedinţă ceruse judecătorului să îl condamne pe inculpat la o pedeapsă cu închisoarea sub supraveghere. 
 


Cuvinte cheie: renuntare aplicare pedeapsa, convinge judecatorul, judecatoria focsani, noul cod penal, plangere prealabila, avocat Adrian Toni Neacsu
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2019
Avocatura Com