Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Barouri
Cătălin Băiculescu, un avocat de la o mare casă implicat în viaţa profesiei FOTO: Bogdan LECCA
facebook

Preşedintele Comisiei de Disciplină a Baroului Bucureşti, Cătălin Băiculescu: "Noi suntem instanţa de judecată, iar procurorul - Baroul" / "A crescut numărul dosarelor disciplinare, însă multe vizează acelaşi avocat"

Semne de bun augur privind transparenţa noii conduceri a Baroului Bucureşti. Preşedintele Comisiei de Disciplină a instituţiei, avocatul Cătălin Băiculescu, totodată Partener la "Ţuca Zbârcea şi Asociaţii" a acordat Avocatura.com un interviu în care a vorbit despre intransigenţa faţă de confraţii care încalcă valorile profesiei. Interviul va fi publicat în startul săptămânii viitoare.

Un celebru avocat de business, Cătălin Băiculescu a dezvăluit ce l-a făcut să se implice în activitatea Comisiei de Disciplină, pe care o conduce:

"Este o chestiune personală, am spus-o câtorva persoane, acum cred că este prima dată când o spun într-un mediu citit de toată lumea. Am avut plăcerea să îl cunosc pe fostul Decan, Cristian Iordănescu, pe vremea când eu însumi eram un stagiar în profesie. Şi, la un moment dat, pe parcursul evoluției profesionale, Cristi Iordănescu mi-a propus să candidez la Comisia de Disciplină. 

Nu îndeplineam însă criteriile de vechime - pentru a fi membru în Comisia de Disciplină, trebuie să ai zece ani de exercițiu al profesiei. La momentul când mi-a propus el, nu aveam exact zece ani, dar el a considerat cumva că aș putea să contribui la activitatea profesiei din acest unghi, un unghi pe care nu toată lumea și-l dorește. Nu e atât de spectaculos ca a fi Decan, a fi Prodecan, a fi consilier. Întotdeauna, Comisia de Disciplină a avut o activitate cumva mai discretă, și cred că este normal să fie așa".
 
"Am ținut minte propunerea pe care mi-a făcut-o el, chiar dacă din păcate a decedat, iar la un moment dat, în 2012, am considerat că ar fi un moment potrivit. Am candidat atunci la această poziție, și am reluat candidatura in 2015. Eu am intrat în Comisia de Disciplină în anul 2012, la un an după ce se organizaseră alegeri, și numărul candidaților a fost chiar mai mic decât numărul posturilor. Acesta a fost un moment interesant al ceea ce înseamnă alegeri în structurile de conducere ale Baroului București. La vremea respectivă, Comisia rămăsese deci necompletată. 

Abia în 2012 s-a organizat încă o rundă de alegeri, și atunci eu am fost ales împreună cu alți colegi - Comisia de Disciplină ajungând la numărul de 7 membri, formulă în care a funcționat în perioada 2012-2015. Anul acesta au avut loc din nou alegeri și, pe lângă funcția de membru, am avut din nou onoarea, plăcerea și «obligația» ca, fiind candidatul cu cel mai mare număr de voturi favorabile, să fiu desemnat de către colegii mei și în funcția de Președinte."

Întrebat de Avocatura.com ce ar trebui să facă un confrate pentru a nu ajunge în fața Comisiei de Disciplină, Cătălin Băiculescu a replicat:

"Trebuie să respecte prevederile Legii și ale Statutului, e simplu. De altfel, conform statisticilor pe care le avem la dispoziție, în fața Comisiei ajung sub 0,1% din numărul total al avocaților din Baroul București. Astfel încât, este clar că vorbim de o situație de excepție. Deci, peste 9500 de avocați cred că au auzit de Comisia de Disciplină, doar cu ocazia examenului de intrare în profesie și a examenului de definitivat, ocazie cu care trebuie să învețe legislația aferentă profesiei de avocat și să dea un examen."

"Vorbim în 2012 de 16 dosare disciplinare, în 2013 de 25 de dosare disciplinare, în 2014 de 41 de dosare disciplinare. Chiar dacă avem o creștere, totuși, din nou, numărul este foarte mic, mai ales că unele dintre dosarele disciplinare sunt de fapt în contra aceluiași avocat. Există, din păcate avocați împotriva cărora s-au început mai multe acțiuni disciplinare, nu doar una, dar, din nou, ei reprezintă din punctul meu de vedere o chestiune izolată, prin comparație cu marea majoritate."

 Majoritatea colegilor îmi spuneau: «Bine, o să te votăm, dar fii atent să ai grijă și de noi!»". Le-am răspuns: «Eu nu am grijă de nimeni, problema este că de fapt voi trebuie să aveți grijă de voi, voi trebuie să respectați regulile!».

(Cătălin Băiculescu, preşedintele Comisiei de Disciplină a Baroului Bucureşti)

"În fapt, Comisia de Disciplină este o instanță de judecată. Ea nu se autosesizează, ea nu constată singură anumite încălcări. Este rolul Baroului să acționeze oarecum similar cu procurorul, ca să facem o paralelă între anumite proceduri. Baroul București este cel care, fie la sesizarea unui petent, fie la autosesizare, poate să demareze o anchetă disciplinară, o procedură prealabilă pe care trebuie să o parcurgă pentru a cerceta fapta despre care s-a susținut că ar reprezenta o abatere disciplinară. Apoi, în ședinţă de Consiliu, el este cel care decide, după caz, inițierea acțiunii disciplinare, sau clasarea dosarului", a mai spus Băiculescu.

 

Nu rata, săptămâna viitoare, interviul Avocatura.com cu Cătălin Băiculescu, preşedintele Comisiei de Disciplină de la Baroul Bucureşti! 


Cuvinte cheie: teaser, interviu, presedinte, comisia de disciplina, baroul bucuresti, partener, casa de avocatura, transparenta, valorile avocaturii, stagiar, dosare disciplinare, actiuni, instanta de judecata, procuror, petent, Tuca, Zbarcea & Asociatii, avocat Catalin Baiculescu
COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de AVOCATURA COM S.R.L.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2024