Avocatura Com
Exclusiv
De Sfântul Nicolae, avocații au avut motive îndoite de sărbătoare
facebook

150 de ani de avocatură, manichiură și pedichiură în România. Cum s-a văzut Masa Rotundă ce a celebrat Legea din 1864 de constituire a "corpului de advocați" - TEXT și FOTO

Avocații bucureșteni au celebrat sâmbătă, 6 decembrie, împlinirea a 150 de ani de la apariţia primei legi moderne de organizare a profesiei de avocat în România. Evenimentul a fost marcat prin organizarea unei mese rotunde, găzduite de Sala de festivități a Baroului București. Avocatura.com a fost acolo și vă oferă o inedită, și exclusivă, cronică a evenimentului.

THE GOOD...

Întâlnirea găzduită de Baroul București în zi de sărbătoare, atât creștină (Sfântul Nicolae) cât și profesională ("150 de ani de la crearea Baroului român modern. Semnificaţiile Legii nr. 1709 din 4 decembrie 1864 pentru constituirea corpului de advocaţi. Tradiţii, prezent şi perspective") ne-a surprins plăcut din mai multe motive. Unul dintre ele a fost atmosfera relaxată, de lucru între prieteni. S-au strâns mâini, s-au făcut glume spirituale (cu Nicu Tiberius, președintele Casei de Asigurări a Avocaților, lider detașat la acest capitol), iar senzația de reuniune de elită a fost aproape tangibilă.

Președintele UNBR, avocat dr. Gheorghe Florea

Pentru noi, jurnaliștii (mai bine zis, unicii jurnaliști care au catadicsit să onoreze evenimentul sâmbătă) a fost ca și când am fi asistat la o ședință de Consiliu de Stat (à la Napoleon) sau de Guvern. Iar cunoștințele pe care ni le-am apropriat cu acest prilej nu pot fi decât salutare.

O altă bilă albă pe care le-o acordăm organizatorilor a fost prezența oaspeților de seamă, de la speakerii prof. univ. dr. Mircea Duţu, Directorul Institutului de Cercetări Juridice "Acad. Andrei Rădulescu" din cadrul Academiei Române, Directorul Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, av. dr. Traian Briciu, Preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, av. dr. Gheorghe Florea, până la reputata Ana Diculescu-Șova și Decani de Barouri din țară (Brașov, Iași, Ilfov printre ei).

O gazdă afabilă, dar de o franchețe meritorie, a fost Decanul Baroului Bucureşti, avocatul Ion Ilie-Iordăchescu, care rugat fiind de un invitat, la finalul lucrărilor, să îi acorde "Pe ultima decizie, o jumătate de propoziție", a subliniat spre amuzamentul audienței că "dacă am zis că nu este prevăzută dezbatere, lăsați că o discutăm în Consiliu. Pentru că de la Dvs. vor începe și alții, și-ajungem că ne prinde ora 17 sau 18, că aveți tendința - cum este și normală din partea unui avocat - de a vorbi foarte mult".

Evenimentul n-a fost lipsit de momente mai tensionate - mici contre între Duțu și Briciu de pildă; în subplot, old school vs. generația tânără - însă decența și colegialitatea au învins, iar scenele de efuziune au predominat. Avantajul unui astfel de eveniment? Avocații vorbesc bine și știu să conducă o masă rotundă, o întâlnire de idei.

În aceeași ordine, cele patru discursuri au fost, dacă nu mouth-watering, cu siguranță eye-opening. S-a vorbit, inevitabil, despre Sarmiza Bilcescu (în vremea căreia "femeile nu puteau apărea în instanță pentru a nu vedea mizeriile morale ale societății") și Istrate Micescu (figură tragică într-o pagină cutremurătoare de istorie, dar și model de avocat care a crezut până la capăt în imperiul legii).

Nu vrem însă să vă oferim prea multe spoilere - urmăriți Avocatura.com în săptămâna care începe mâine și veți putea citi cele mai interesante intervenții care au avut loc la aniversarea a 150 de ani de avocatură românească modernă.

THE BAD...

V-am vorbit despre asistența distinsă, acum o să vă vorbesc despre asistența redusă numeric. Deși evenimentul fusese anunțat de către UNBR, Baroul București și popularizat de către Avocatura.com și alte canale de specialitate, în strada Dr. Râureanu, sâmbătă, s-au adunat doar maximum 50 de oameni.

Decanul Baroului București, avocat Ion Ilie-Iordăchescu

Mai mult, am numărat doar 0.5, sau cel mult 3 tineri (autorul și colega lui se exclud), ceea ce e nu doar îngrijorător, ci și întristător. Pentru că ar fi fost o inevaluabilă experiență de învățare - și în raport de istoria profesiei, și de pregătire profesională, și de exercițiu intelectual. Avocații tineri au rămas acasă sau au mers în mall sau la munte, și asta e trist, pentru că dacă aș fi tânăr avocat aș avea ce învăța din rigoarea și gravitas-ul lui Gheorghe Florea, din savoarea lui Nicus Tiberius, din instruirea lui Traian Briciu. O simplă audiere, trei ore luate din viața lor, dar câștigate pentru eternitate. Pe principiul "what we do in life... echoes in eternity".

Dar poate interesul avocaților - în general - pentru "cei ce le-au dat nume" poate fi rezumat de întrebarea pe care ne-a adresat-o, confundându-ne cu unii de-ai ei, o avocată întârziată (temporal, nu mintal): "Nu vă supărați, se dau 15 puncte?". Nesatisfăcută de răspunsul nostru, aceeași avocată s-a interesat în altă parte dacă se face prezența...

 

 

THE UGLY...

Am lăsat lucrurile urâte la final - nu fiindcă am fi dorit să ne arătăm buna-credință, ea fiind un dat ab initio. Ci pentru că frumosul are prevalență asupra urâtului.

Ce ne-a șocat, și ne-a făcut să ne punem întrebări despre sensul vieții (de avocat), a fost venerabila doamnă din imagine, care a găsit de cuviință, în timp ce Ion Ilie-Iordăchescu, Gheorghe Florea și ai lui perorau savant despre nașterea, evoluția și marile figuri ale profesiei, să facă un dramatic plonjon în teluric, tăindu-și (și pilindu-și) unghiile.

Poate acum înțelegeți titlul mușcător. Nu trageți în jurnaliști - we’re just doing our job, consemnând lucruri - reale, nu imaginare. Sau poate Einstein avea dreptate, și forfecuța și pila din imagine sunt doar niște iluzii, însă unele foarte persistente :)

O săptămână bună, chiar și ghinioniștilor care n-au pile!

 

Teodor Burnar

Redactor-șef Avocatura.com


Cuvinte cheie: masa rotunda, baroul bucuresti, legea din 1864, corpul de advocati, alexandru ioan cuza, elita, discursuri, sarmiza bilcescu, istrate micescu, modele, istoria profesiei de avocat, tineri avocati, dezinteres, avocat Nicu A. Tiberius, avocat Dutu-Buzura C. Mircea, avocat Briciu T. Traian-Cornel, avocat Dr. Florea D. Gheorghe, avocat Ana Diculescu-Şova
COMENTEAZA
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2016 ©   Copyright SC ADVO VALUE SRL 2017
Avocatura Com