Avocatura Com
Justiţie
facebook

Legea care abroga articolul 276 din Codul Penal, privind presiunile asupra justiţiei, a fost promulgată

Legea care abroga articolul 276 din Legea 286/2009 privind Codul Penal a fost promulgată de președintele Traian Băsescu. Este vorba de articolul care permitea sancționarea presiunilor făcute asupra justiției, a cărui abrogare a fost declarată constituțională de CCR în 4 noiembrie.

Curtea Constituțională a fost sesizată în data de 10 octombrie, de președintele Traian Băsescu, care a atacat legea de abrogare a articolului 276 din Codul Penal, în care se menționează că "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea, de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a le influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

În 4 noiembrie, judecătorii CCR au decis, cu unanimitate de voturi, că abrogarea articolului 276 din Codul Penal este constituţională, respingând, astfel, sesizarea preşedintelui Traian Băsescu.

La momentul depunerii sesizării către CCR, președintele și-a motivat acțiunea susținând că legea este neconstituţională deoarece contravine articolelor 1, 30 şi 124 din Constituţia României, dar și pentru că faptele prevăzute în articolul 276 din Codul Penal fac parte din categoria infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei, iar abrogarea articolului 276 ar putea afecta principiul imparţialităţii justiţiei şi independenţei judecătorilor.

"Atac legea aşa cum ea a fost votată de Parlament, cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Constituţională. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim cu ochii noştri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact împotriva procurorilor, judecătorilor, declaraţiile ticăloase ale unora de prin dubă: «I-am dat bani şefului DNA şi preşedintei Înaltei Curţi». De aceea, cel puţin în acest stadiu, menţinerea acestui articol pentru independenţa justiţiei este necesar", a precizat atunci Traian Băsescu.

Cum comentează avocații abrogarea articolului 276 din Codul Penal

La solicitarea Avocatura.com, avocații au comentat pe marginea deciziei de abrogare a acestui articol care pedepsea cu închisoare de la trei luni la un an, sau cu amendă, declaraţiile nereale din timpul unei proceduri judiciare, cu privire la săvârşirea de către judecător a unei infracţiuni legate de această cauză, în scopul influenţării sau intimidării. De exemplu, avocatul Gabriel Albu, Partener în cadrul "Buduşan şi Asociaţii", este de părere că aceasta reprezintă "un gest de decenţă".

"Consider că presiuni asupra Justiţiei pot exercita doar factori instituţionali, cu pârghii reale de presiune. S-a vorbit despre presiuni prin presă şi prin declaraţii politice. Legat de ultimele sunt de acord că pot exista, întrucât politicienii ocupă nişte funcţii şi pot influenţa mersul Justiţiei, o pot şicana sau intimida. Însă a vorbi despre presiuni prin presă este ridicol. Dar când vine vorba de sub-bugetarea Justiţiei, de punerea Înaltei Curţi într-o clădire de Tribunal, care nu-i este de ajuns, sau de bugete insuficiente pentru pregătirea magistraţilor, acelea sunt pârghii reale de presiune asupra Justiţiei", a punctat pentru Avocatura.com Gabriel Albu.

Pe de altă parte, însă, avocatul dr. Mihai Baco, din cadrul Baroului Alba, a declarat că abrogarea articolului 276 din Codul Penal nu face decât să dea apă la moară persoanelor care fac justiţie la televizor.

"Magistraţii sunt protejaţi chiar şi fără acest articol, însă consider că el îi disciplina, ca să spun aşa, tocmai pe aceia care contestau gândirea şi buna-credinţă a judecătorului. Evident, contestarea este la noi sport naţional.

Trebuie să dăm Cezarului ce-i al Cezarului. Atunci când se proferează injurii la adresa judecătorului, când i se aduc imputări magistratului, toate acestea - inevitabil - pun presiune pe judecător şi pe hotărârea pe care acesta o va pronunţa.

Iar dacă cei care au abrogat articolul 276 erau drepţi până la capăt, ar fi trebuit să abroge şi articolul 284 din Codul Penal, cel care incriminează asistenţa şi reprezentarea neloială. Aici este un mic reproş pe care l-aş aduce UNBR-ului. Pentru că articolul 284 este foarte dăunător pentru bunul mers al justiţiei şi al profesiei noastre. Avocatul a rămas la mâna procurorului, care îl poate efectiv scoate din circuit, îl poate tracasa prin chemări la audieri", este de părere dr. Mihai Baco.


Cuvinte cheie: ccr, constitutionalitate, presiuni asupra justitiei, promulgare lege, abrogare articol, traian basescu, articolul 276, codul penal, avocat Gabriel Albu, avocat Baco Mihai
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2019
Avocatura Com