Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Interviuri

Ce-și doresc avocații: Florentin Țuca și Gabriel Zbârcea

Doi dintre cei mai cunoscuți avocați autohtoni, Florentin Țuca și Gabriel Zbârcea, Managing Partners ai "Țuca Zbârcea și Asociații", au discutat cu Avocatura.com despre ce-și doresc de la confrați, clienți, organele profesiei, clasa politică dar și societatea românească și viață în genere.

Florentin Țuca: O dorință comună, pentru toate categoriile pe care le-ai menționat, este să ne priceapă. Să înțeleagă ce facem noi. De foarte multe ori, ne confruntăm cu tot felul de prejudecăți legate de noi ca avocați, de noi ca avocați de business, și de noi ca firmă specializată în avocatura de business.

Prejudecata că avocații de business sunt niște clămpăi, prejudecata că avocații de business sunt niște afaceriști veroși, prejudecata că "Țuca Zbârcea și Asociații" se ocupă cu reprezentarea unor anumite interese.

Ce vă doriți de la colegii avocați?

Florentin Țuca: Trecând la doleanțe specifice, mi-ar plăcea ca toți confrații să reziste crizei și să-și poată derula activitatea în baza unor principii comune. Ne confruntăm cu politici eterogene în relația cu clientela, în strategiile pe care le adoptăm... Și asta se vede, în ultimă instanță, și în nivelul onorariilor pe care le percepem. De unde și riscul de concurență neloială.

Gabriel Zbârcea: Eu sunt, după cum știi, un pic mai idealist decât Florentin. Eu îmi doresc toleranță, respect și dragoste. Mi-ar plăcea să ne iubim și să nu ne urâm, așa cum se întâmplă de foarte multe ori. Uneori, concurența ajunge să treacă de anumite limite ale decenței. Cum să vorbim de confraternitate dacă ne faultăm sau vorbim necuviincios unii despre ceilalți, sau sub protecția anonimatului? Eu nu am vorbit vreodată rău de cineva, de vreun coleg de-al meu. Indiferent de experiențele pe care le-am avut cu anumiți colegi. Și am avut poate experiențe nu neapărat fericite cu unii dintre ei. 

Ce vă doriți de la clienții Dvs.?

Florentin Țuca: De la clienți ne dorim să ne plătească la fel de bine și mai bine ca în 2008. Să ne dublăm onorariul și să se accepte că dublarea este necesară. Ironia este subînțeleasă, evident. Nu. Lăsând gluma la o parte, ne dorim să aprecieze plusvaloarea adusă de sfatul și asistența avocatului.

Gabriel Zbârcea: E foarte complicat. Clienții își doresc foarte mult de la noi, iar noi - din păcate - ne dorim din ce în ce mai puțin de la clienți, pentru că ei sunt din ce în ce mai puțini. Proiecte puține, clienți puțini. Eu îmi doresc să fie cât mai mulți clienți. Îmi doresc să plătească facturile la timp și să fie fericiți cu serviciile noastre. Să primim mai multe referrals-uri, mai multe recomandări. Și bucuria lor e fericirea noastră, până la urmă.

Ce vă doriți de la organele profesiei (Barou, UNBR etc.)?

Gabriel Zbârcea: Baroul și UNBR-ul îmi doresc să fie interesate de nevoile reale ale avocaților. Avocații au semnalat de multe ori niște probleme. Cum ar fi, de pildă, contribuțiile la asigurările sociale. Sunt probleme legate de oficii, de repartizarea oficiilor, de banii care se încasează de acolo. Sunt chestiuni legate de modul de cheltuire a banilor avocaților. Ar trebui, poate, un plus de transparență, și o reală asumare a problemelor curente ale avocaților. Și, în orice caz, să vorbim mai puțin și să facem mai mult pentru această breaslă.

Ce vă doriți de la clasa politică / instituțiile statului?

Florentin Țuca: De la clasa politică ne dorim curățenie. De la Președinte ne dorim să fie un adevărat arbitru între instituțiile statului, și să fie o garanție în dialogul nostru cu Europa, în principal.

Gabriel Zbârcea: Eu îmi doresc ca instituțiile statului să îmi asigure cadrul normal pentru exercitarea acestei profesii. Ce înseamnă asta? Înseamnă un cadru legislativ predictibil. Toată lumea va spune același lucru: să ne putem întocmi un business plan - nu multi-anual, fie și doar la șase luni. Și să fie luate măsuri business-friendly. Așa cum a fost cota unică, o inițiativă salutară, care ne dorim să fie păstrată. Un mediu prietenos, atât pentru noi, cât și pentru clienții noștri înseamnă că vom avea business pentru noi, pentru avocații care lucrează aici, pentru angajații noștri.

Ce vă doriți de la viață? 

Gabriel Zbârcea: Îmi doresc să fim sănătoși, familia, prietenii, colegii, cei dragi mie. Să am liniște sufletească. Am început să o prețuiesc, de la o anumită vârstă. Când eram puști și îmi zicea cineva "liniște sufletească", nu înțelegeam nimic. Voiam cât mai multă adrenalină. Acum, când în fiecare zi se întâmplă ceva, îmi tot doresc liniște sufletească, să pot să stau cu copiii, să mă bucur de ei, de familie, de cei dragi, de firma aceasta. 

Și îmi mai doresc să rămân neschimbat. Îmi doresc să am adrenalina, entuziasmul pe care le aveam la 20 de ani. Aș vrea să nu mă schimb, cumva, odată cu trecerea anilor.

Ce vă doriți de la societatea românească?

Florentin Țuca: De la societate îmi doresc foarte mult să știe că o întrebare precum "Cum se cheamă țara noastră?" nu are un răspuns de tipul: "Nu, nu sunt de prin zona asta". Sau "Cum se numește Președintele României?" nu are drept răspuns "Osama Bin Laden". Ori că la întrebarea "Cine a scris Biblia?" răspunsul nu poate fi "Ei, cum cine? Eminescu!" Deci asta îmi doresc de la societate. Nu îmi doresc un nivel academic dintr-o dată ci un minim progres în privința asta.

Gabriel Zbârcea: Eu sunt foarte dezamăgit de societatea românească în ultima perioadă. Pentru că raportările mele sunt legate de perioada anilor ‘90. Liga Studenților, Piața Universității. În acest moment există foarte puțină solidaritate. Societatea e foarte divizată. Se vorbește foarte puțin de românism. 

Paradoxul e că am impresia că străinii ajung să aprecieze valorile noastre mai mult decât le apreciem noi. În Bucovina, în Sibiu, în Sighișoara sunt mai mulți turiști străini decât turiști români! Și vin cu mare bucurie în locurile minunate ale țării ăsteia. Eu nu cred că doar ce s-a întâmplat din punct de vedere politic a reușit să creeze aceste falii. Este și vina noastră. Câtă vreme mass-media promovează doar urâtul și răul din jurul nostru și vorbește atât de puțin despre lucrurile bune pe care le fac românii - și sunt foarte multe exemple pozitive, atât în țară cât și în afară...

De asemenea, sunt foarte puține modele scoase în față. Nu le vedem, nu avem acces la asemenea modele, la aceste repere, deși sunt convins și știu că ele există. Mi-aș dori să aud mai multe știri bune, pozitive despre România.

Îmi doresc întoarcerea la tradiții, la ceea ce este autentic românesc, la produsele românești... Nu mai producem, importăm bunuri, am ajuns doar o mare piață de desfacere. 

Importăm modele. Importăm valori. Unele, complet străine de sufletul românesc. Și unele care sunt contrare ideii de românism. Și, până la urmă, și ideii de ființă umană. Pentru că unele din modelele pe care le importăm sunt departe de reperele, valorile, cu care am fost crescuți.

Ce vă doriți de la jurnaliști?

Gabriel Zbârcea: Eu am cunoscut foarte mulți jurnaliști de când sunt avocat. Și tuturor le-am acordat prezumția de nevinovăție. Indiferent de ceea ce mi se spunea că sunt, cum sunt... M-am întâlnit cu mare drag cu ei. Unii au înțeles mai bine ceea ce le comunicam. Alții mai puțin.

Eu le-aș dori lor, în primul rând, să aibă mai multă stabilitate financiară. Pentru că, dacă reușesc să trăiască decent, își pot face meseria decent, și pot fi imparțiali. Asta îmi doresc de la ei. Mai bine zis, pentru ei. Pentru că jurnaliștii au toate premisele să fie corecți, imparțiali și deschiși în relațiile cu ceilalți. E o chestiune de încredere și de respect.


Cuvinte cheie: ce-si doresc avocatii, avocatura de business, criza, toleranta, respect, dragoste, decenta, clienti, asigurari sociale, societatea romaneasca, progres, romanism, traditii, jurnalisti, impartialitate, Tuca, Zbarcea & Asociatii, avocat Florentin Tuca, avocat Gabriel Zbarcea
COMENTEAZA

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de AVOCATURA COM S.R.L.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2024