Avocatura Com
Justiţie
Avocatul Mikolt Krisztina Kapcza, dat afara din sala de judecator
facebook

Ieri in Dolj, azi in Cluj, maine-n toata tara! Revolta a avocatilor, dupa ce o colega a fost data afara din sala de judecator

Dupa ce acum o perioada spiritele au dat in clocot la Craiova, unde membrii Baroului Dolj au decis sa organizeze un protest (finalmente contramandat), motivat de conduita necorespunzatoare a unora dintre judecatori in timpul sedintelor de la Judecatoria Craiova, situatia s-a repetat la Cluj-Napoca. Avocatii de sub Feleac s-au revoltat dupa ce o colega a fost data afara din sala de judecata, in timpul procesului.

Judecatorul a acuzat-o pe Mikolt Krisztina Kapcza ca i-a criticat solutia, a amenintat-o ca suspenda sedinta si ca va chema jandarmii daca aceasta nu paraseste sala, anunta Digi 24. Indignati fata de tratamentul la care a fost supus avocatul, reprezentantii Baroului Cluj au facut o plangere la CSM si ameninta cu proteste, potrivit sursei citate. 

Incidentul s-a produs acum o saptamana, in contextul unui proces civil, la care Kapcza era avocatul apararii.

"Am fost uluita si socata de ce s-a intamplat. Instanta, socotind ca am criticat solutia pe care a luat-o, pe un ton amenintator mi-a pus in vedere sa ies afara din sala", povesteste avocatul dat afara de judecator.

 Problema cea mai grava este ca un cetatean a fost lasat fara avocat in sala de judecata, procesul continuand cu el fara nici o asistenta juridica. Un astfel de gest din partea unui judecator este total inacceptabil.

(Avocatul Mircea Pop, Decanul Baroului Cluj)

Tensiunea a atins paroxismul atunci cand, dornica sa reintre in sala pentru a-si relua apararea, Mikolt Krisztina Kapcza a fost impiedicata de judecator sa faca acest lucru: "Din nou, doamna judecator, foarte nervoasa, a spus ca cheama jandarmii si suspenda sedinta pentru ca eu nu am dreptul sa reintru in sala".

A depus plangere la CSM

Ca urmare a conduitei necorespunzatoare a judecatorului, avocatul a depus plangere la Consiliul Superior al Magistraturii. Ea a mai declarat ca acest lucru constituie o premiera, dupa ce in 36 de ani de avocatura nu a reclamat niciodata un magistrat.

"Problema cea mai grava este ca un cetatean a fost lasat fara avocat in sala de judecata, procesul continuand cu el fara nici o asistenta juridica. Un astfel de gest din partea unui judecator este total inacceptabil", a comentat incidentul Decanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop.

 Am fost uluita si socata de ce s-a intamplat. Instanta, socotind ca am criticat solutia pe care a luat-o, pe un ton amenintator mi-a pus in vedere sa ies afara din sala.

(Avocatul Mikolt Krisztina Kapcza, Baroul Cluj)

Daca Judecatoria Cluj-Napoca nu a luat pozitie oficiala, o reactie a venit din partea membrului CSM Cristi Danilet: "Inspectia Judiciara face verificari sa vada daca comportamentul doamnei judecator atrage sau nu atrage vreo incalcare a legii cu privire la disciplina magistratilor. CSM va interveni numai daca Inspectia Judiciara va sesiza lucrul acesta."

Judecatoarea protagonista a acestui caz a fost numita in functie prin decret prezidential in debutul anului, mai scrie sursa citata. 

Reamintim ca derapajele judecatorilor, care par sa fi devenit endemice in Romania, au atras o luare de pozitie a avocatilor din Baroul Dolj, insa preconizatul protest al acestora nu s-a mai materializat, Consiliul Baroului Dolj apreciind ca apelul avocatilor doljeni a fost primit si inteles asa cum trebuie. In consecinta, Consiliul a luat decizia suspendarii actiunii anuntate pentru data de luni, 8 septembrie 2014, urmand ca problemele semnalate sa faca subiectul comunicarii institutionale intre conducerea Baroului Dolj si conducerile instantelor de judecata.


Cuvinte cheie: revolta, avocati, protest, baroul dolj, baroul cluj, conduita judecatori, proces, csm, asistenta juridica, judecatoria cluj-napoca, inspectia judiciara, disciplina magistrati, instante, avocat Kapcza Mikolt Krisztina, judecator DANILET VASILICA CRISTI, avocat
COMENTEAZA
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2016 ©   Copyright SC ADVO VALUE SRL 2017
Avocatura Com