Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Editorial
facebook

Proiect de lege pentru culti

Nu mai tin minte pe unde am citit ca, in Cluj, o sa iasa la inaintare un proiect de lege fenomenal, extra-hermeneutic, para-lingvistic, supra-dimensional, dar mai ales cu un iz cultural. Proiectul spune asa, cine citeste cand merge cu autobuzul nu mai plateste biletul! Deci, transportul in public devine gratuit daca te apuci domne sa citesti, sa pui mana pe carte!

 

Acum cativa ani se facea ceva de genul si prin Bucuresti. Niste bloggeri inteligenti cautau metode de "socializare" si organizau "seri" de citit in public. Evident, toti se duceau acolo sa citeasca! Acesta era scopul! Eu totusi mi-am pus o intrebare: Oamenii astia nu puteau sa citeasca si acasa? Cu o carte nu ai o relatie de hoinareala, nu stai in praf, la metrou, sa te dai mare ca citesti Kant! Adica, nu era totul doar de fatada? Sigur ca era! Dar era interesant, se mai legau niste prietenii, chestii culturale!

Si in Cluj, la fel! E vorba doar de imagine si de Marketing. Nimic mai mult. Cu toate acestea, vin cu o mica polemica. Daca citesti retete de facut prajituri se pune? Sau daca citesti metode de fabricare a bombelor, se pune? Sau cum sa plantezi bombe in autobuze? Ori daca citesti o carte de pe telefon? Ori de pe Ipad? Sau daca citesti carti interzise? Sau daca citesti reviste de barfe? Ori carti de papirus? Ori de pe Kindle? Sau daca rezolvi niste ecuatii? De ce sa nu se puna? Si daca facem o distinctie, unde ar trebui sa fie linia de demarcatie? De la ce carti incepi sa nu mai platesti bilet? Ca una e sa citesti Harry Potter si alta e sa citesti Critica ratiunii pure! Nu ar trebui acela care citeste o carte mai proasta sa plateasca un procent din bilet? De exemplu, cu cat cartea e mai grea cu atat ar trebui sa fie mai ieftin biletul. Si daca nu exista un camp de demarcatie, atunci daca citesti reclamele pe care le vezi din autobuz… nu se poate spune ca citesti?

Am insiruit acest lung sir de aberatii pentru ca ele deriva logic din aberatia acestui pseudo-proiect. Probabil ca e doar o bula politica. In mod normal, transportul in public trebuie sa fie gratuit. Oricum e subventionat si platit de fiecare in parte prin taxe si impozite, iar banii de pe bilete se scurg asa…pe carti!

In tarile normale, transportul in comun e gratuit. Ca la noi astia vor sa stai in fundul gol cu o carte in mana, asta e altceva, tine de miracolul numit Romania. In plus, dragii mei, de citit poti citi orice, mai greu e sa pui la indoiala ce citesti, sa-ti formezi gandire critica, nu sa o dai in gargara lingvistica. Aici e partea mai grea! Ca asa, toti citim, bine… buna parte, mai important e sa intelegem, iar asta nu vine in autobuz, ori la metrou, ori in parc cu o gagica langa tine.

E o chestie de simbolistica, in criminologie se cheama metoda fenomenologica si tine fix de modul in care gestionezi locurile lucrurilor. Cu alte cuvinte, unele lucruri nu se pupa! Chiar daca epatam pe la metrou, nu merge sa tii Critica ratiune pure in Berceni, in statie, nu e locul ei acolo, printre shaorma si sughit ieftin de mitic! 

 


Cuvinte cheie: proiect, lege, transportul in comun, bilet, gratis, citit, carte, intelegem, grea, politic, opinii
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Consultanță juridică online Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright Avocatura.com SRL 2003-2022