[quote="Mili"][quote="mariusms"]Voi puteti face greva? Am in vedere art. 43 alin. 1 din Constitutie.

[/quote]
[b]Art. 24 din Constitutia Romaniei 2003 (Dreptul la aparare) [/b]
Dreptul la aparare este [u]garantat[/u].
In tot cursul procesului, [u]partile au dreptul sa fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.[/u]
[b]Art. 7 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat[/b]
[u]Barourile si Uniunea Avocatilor din Romania asigura exercitarea calificata a dreptului de aparare[/u], competenta si disciplina profesionala, protectia demnitatii si onoarei membrilor sai.
[b]Art. 35 din Legea 51/1995[/b]
[u]Avocatul este obligat sa acorde asistenta juridica in cauzele in care a fost desemnat din oficiu sau gratuit de catre barou.[/u]
[b]Art. 1 alin. 3, 4 din Legea nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ[/b]
[u]Avocatul Poporului[/u], ca urmare a controlului realizat, potrivit legii sale organice, in baza unei sesizari a unei persoane fizice, daca apreciaza ca ilegalitatea actului sau excesul de putere al autoritatii administrative nu poate fi inlaturat decat prin justitie, poate sesiza instanta competenta de contencios administrativ de la domiciliul petentului.
[u]Ministerul Public[/u], atunci cand, in urma exercitarii atributiilor prevazute de legea sa organica, apreciaza ca incalcarile drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanelor se datoreaza existentei unor acte administrative unilaterale individuale ale autoritatilor publice emise cu exces de putere, sesizeaza instanta de contencios administrativ de la domiciliul persoanei fizice sau de la sediul persoanei juridice vatamate.
[b]Art. 2 alin. 1 lit. b, c din Legea nr. 554/2004[/b]
[u]Act administrativ[/u] - actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii ori a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice;
[u]Autoritatea publica [/u]- orice organ de stat sau al unitatilor administrativ-teritoriale care actioneaza, in regim de putere publica, pentru satisfacerea unui interes public; sunt asimilate autoritatilor publice, in sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obtinut statut de utilitate publica sau sunt autorizate sa presteze un serviciu public.
[b]Art. 7 alin. 5 Legea nr. 554/2004[/b]
[u]In cazul actiunilor introduse de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public[/u], Agentia Nationala a Functionarilor Publici sau al celor care privesc cererile celor vatamati prin ordonante sau dispozitii din ordonante, precum si in cazul prevazut la art. 4 alin. (2), [u]nu este obligatorie procedura prealabila.[/u]
Parerea mea este ca decizia UNBR este nelegala, in conditiile in care interzice avocatilor numiti din oficiu - in dosarele in care asistenta juridica este obligatorie - sa asiste partea pe care o reprezinta.
Din moment ce dreptul la aparare este garantat prin Constitutie, iar indatorirea legala de a asigura asistenta judiciara obligatorie revine, conform legii de organizare baroului, consider ca decanul nu putea interzice prezentarea avocatilor in sedintele de judecata sau impune refuzul de acordare a asistentei juridice.
Solutia este atacarea in contencios a actului administrativ.
Dreptul la greva va fi respectat partial, ingerinta in exercitarea acestuia fiind prevazuta de lege si necesara intr-o societate democratica pentru siguranta public&, apararea ordinii si prevenirea faptelor penale ori protejarea drepturilor si libertatilor altora.
Alte pareri?[/quote]
Good point!!
In plus, as adauga ca avocatura este o profesie liberala. Avocatul nu se supune decat legii si el este "propriul sau sef". Avocatul nu este bugetar si nu face parte nici din vreun sindicat. Asa ca......