Avocatul Mateut spune ca judecatorul Stan Mustata era incompatibil (
www.newsin.ro)
Gheorghita Mateut sustine ca presedintele completului de judecata de la CAB care a hotarat prelungirea mandatului de arestare a lui Tender era incompatibil si trebuia sa faca cerere de abtinere, intrucat se pronuntase deja pe o contestatie legata de mandatul timisoreanului.
Presedintele completului de trei judecatori care a discutat la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) recursul depus de procurori impotriva deciziei TMB de a nu prelungi mandatul de arestare preventiva, era incompatibil, intrucat, spune aparatorul Gheorghita Mateut, Mustata se pronuntase mai demult in acest dosar.
Reamintim ca procedurile interzic judecatorilor sa se pronunte de doua ori in aceeasi cauza.
Aceasta nu este, insa, singura incalcare de procedura savirsita duminica noaptea, sustine Mateut. Portivit acestuia, s-a incalcat dreptul inculpatului de fi reprezentat de un aparator ales, si dreptul avocatului ales de a-si apara clientul. "Au intrat pe usa din dos, judecatorii, procurorul si avocatul numit din oficiu", spune Mateut.
Avocatul a povestit luni, in conferinta de presa, ca atunci cand a ajuns la CAB, institutia era pazita de jandarmi care primisera ordinul de a nu lasa pe nimeni sa intre in incinta insititutiei, desi acolo urma sa se pronunte o sentinta, in sedinta publica, asa cum spune legea. sedinta nu a fost insa, publica, si nici pronuntarea.
Sedinta incepuse, deja, adauga Mateut, iar inculpatul ceruse recuzarea completului. Desi Codul de procedura penala precizeaza cao astfel de solicitare trebuie discutata de un alt complet, cei trei judecatori de duminica seara - Stan Mustata, Sofica Dumitrascu si Antoaneta Nedelcu - au respins cererea inculpatului. Atunci ar fi intrat in sala si aparatorii alesi ai lui tender, care au solicitat, din nou, recuzarea com pletului. Instanta a respins, iar, cererea, moment in care avocatii alesi au considerat ca trebuie revocata intreaga instanta a Curtii de Apel Bucuresti, cerere care, potrivit procedurii, se judeca la Curtea Suprema de Justitie, dar a fost respinsa tot de cei trei, mai spune Gheorghita Mateut.
De asemenea, a continuat Mateut sa enumere "abuzurile" din proces, "judecatorii au avut un comportament procesual total inadecvat, presedintele fiind intr-o vadita stare de oboseala si incoerenta, dovada fiind si modul ireverentios in care s-a adresat".
N-a fost respectat nici principiul publicitatii procesului, ci, dimpotriva, spune Mateut, acesta "a fost incalcat cu rea-credinta, atunci cand presedintele a decis, inca d ela inceput, sa declare sedinta cu usile inchise, pazite de jandarmi. Acest fapt este de natura sa atraga nulitatea absoluta a judecatii", a explicat avocatul.
Aparatorii alesi au intrat in sala, a spus Mateut, facnd si o prezentare cronologica a desfasurarii recursului, la orele 23.15 - 23.30. "La acea ora, in sala nu se fala dosarul cauzei", ar fi constatat avocatii Mustata si Ponta. La insistentele celor doi, dosarul a fost adus, in jurul orei 23.40, iar judecata s-a finalizat pe la 23.50.
"Totul a culminat, a spus Mateut, cu o pronuntare in secret, dupa momentul cand a expirat" mandatul de arestare preventiva, la ora 24.00. "Ovidiu tende rtrebuia sa fie un om liber!", a adaugat Mateut, completand: "Aceasta inseamna o incalcare fara precedent a dreptului persoanei la libertate. pronuntarea la CAB s eface in sedinta publica, lucru care nu a avut loc". Dupa expirarea mandatului, a sustinut avocatul, la 15 minute, "garda a anuntat ca li s-a comunicat sa ramana pentru a primi o adresa catre arest".
Din toate aceste motive, a spus Mateut, "actul incheiat de acesti judecatori nu poate fi valabil si nu poate produce efecte juridice". Insa, tot el a recunoscut ca in Romania nu exista posibilitatea recursului in casatie.