Page 1 of 2

Uniunea Consilierilor Juridici din Romania

Posted: 27 Aug 2004, 02:20
by judge
mai stie cineva ce se mai intampla cu UCJR? dar cu cele de la nivel judetean? oare cum se va impaca cu UAR si UNR? cam cat costa intrarea in aceasta uniune? si apropo...pe cand o sectiune dedicata consilierilor juridici pe site?

Posted: 29 Aug 2004, 10:09
by dinubocos
UCJR este poveste frumoasa(???) care se bazeaza pe o lege avorton. In conditiile in care reglementezi activitatea unei categorii profesionale importante din Romania cu o lege de 2 pagini nu mai este nimic de adaugat. Costurile de intrare intr-o astfel de asociatie depind de la asociatie la asociatie ti de la judet la judet. Oricum, nimic nu te impiedica sa te asociezi cu alti doi colegi ti sa infiintati prorpia asociatie: legea nu te opreste. Mai mult, ce sanctiune poti primi daca nu te inscri in nici o asociatie?

Posted: 30 Aug 2004, 01:50
by judge
ideea e ca acea lege de 2 pagini e tot lege...chiar daca avorton :?: iar uniunea la nivel national a dat un statut...care dupa informatiile mele umile nu are 2 pagini . intradevar poti sa infiintezi o asociatie profesionala dar asta nu inseamna ca esti uniune...e ceva asemanator cu cabinetele de avocati sau notariale...dinubocos se pare ca nu prea ai citit statutul :idea: sanctiunea are la baza faptul ca nu mai poti fi consilier juridic daca nu faci parte din UCJR ...iar costurile de intrare in mod sigur nu vor fi la fel de mari ca la avocati. intradevar se intra mai usor. insa fiecare cu parerea lui. se pare ca pe unii ii deranjeaza aparitia UCJR. insa existenta consilierilor juridici e reala si nu poate fi inlaturata. chiar daca uniunea e la inceput si legea de baza are doar doua pagini :!: e un pas inainte care trebuia facut. nu-i asa? cu timpul vom face progrese si eu cred ca va trebui sa colaboram cu toti ceilalti reprezentanti ai legii. alte pareri?

Posted: 31 Aug 2004, 13:46
by attorneyatlaw
judge wrote:...iar costurile de intrare in mod sigur nu vor fi la fel de mari ca la avocati.
Din nefericire, cu regret te informez (in cunostinta de cauza) ca pana la momentul asta conturile sunt mult mai mari decat la avocati.
In plus, legea nu zice ca se vor organiza intr-o singura si irepetabila organizatie profesionala.
Asa ca daca vrei si tu maine sa-ti infiintezi o "Uniune" nu vad ce te-ar putea opri.

Posted: 14 Sep 2004, 18:02
by bluebird77
pana acum in ct costurile nu sunt mai mari decat la avocati. si nu inteleg de ce va deranjeza atat de mult aparitia UCJR

Posted: 14 Sep 2004, 20:57
by oana_dan
Eu nu mai inteleg nimic. Am citit statutul cons.jur.; de unde reiese ca sanctiunea in cazul in care nu te inscrii este imposibilitatea de a profesa? :roll:

Posted: 15 Sep 2004, 13:05
by judge
Art. 3 din statutul profesiei de consilier juridic spune ca "Profesia de consilier juridic se exercita personal de catre consilierul juridic inscris pe Tabloul profesional al consilierilor juridici definitivi sau stagiari denumit in continuare Tablou, tinut de catre Colegiile Consilierilor Juridici din Romania." In aceeasi ordine de idei a se citi cap. I Dispozitii Generale, art. 15 si 16 din acelasi statut. Voi cum ati interpreta aceste prevederi? Prin faptul ca poti sa fi consilier juridic fara sa faci parte din UCCJR? Eu nu cred.... :?:

Posted: 19 Sep 2004, 17:23
by oana_dan
Si cu privire la consilierul juridic indrumator (art.23) ce ar trebui sa fac? Precizez ca la nivel de judet sunt singurul con.jur., sunt la unei Directii Judetene :)

Posted: 20 Sep 2004, 08:27
by judge
daca ai inceput sa profesezi in domeniu inainte de adoptarea legii 514 din 2003 ai statut de consilier juridic definitiv si nu mai ai nevoie de consilier juridic indrumator. consilierul juridic indrumator poate fi orice consilier juridic definitiv din cadrul colegiului judetean. daca inca nu este constituit la nivel judetean acest colegiu va trebui sa mai astepti. constituirea colegiului este de fapt constituirea unei asociatiicare trebuie facuta conform legii, deci e de durata. si n-am inteles la ce te refereai cand ai spus ca la nivel de judet esti singurul consilier juridic??

Posted: 20 Sep 2004, 18:43
by oana_dan
Am inceput sa lucrez in august 2004. Am inteles cine poate fi consilier juridic indrumator dar nu stiu ce trebuie sa fac pentru a avea un astfel de indrumator. In institutia in care lucrez nu exista un consilier juridic definitiv.
Ca functionar public debutant ar trebui sa am si un functionar publ. superior indrumator dar, din pacate, neexistand un consilier juridic definitiv, probabil ca acest indrumator imi va fi asigurat din cadrul unui alt serviciu.

Posted: 20 Sep 2004, 18:46
by oana_dan
Dar cred ca deja mi-ai raspuns la intrebare.

Posted: 21 Sep 2004, 07:36
by Alinutz
Pai nu-i nici o chestie iti poti lua un indrumator de la alta institutie publica sau societate.Un cons.jur.definitiv.Treaba care nu prea e clara cum e cu examenul pe care il vor da stagiarii?Cat va costa?etc...
Cat despre taxa de inscriere in colegiu,roba,parafa,etc. le va plati societatea la care lucrezi si nu le vei da din buzunar.In statut scrie clar treaba asta...acun depinde cat de diplomat stii sa pui problema.Tot de asta depinde si daca vei lua cele doua clauze de mobilitate si confidentialitate.E imposibil sa nu ti-o dea.Poate doar la functionari publici sa fie niste probleme cu statutul....
Parerea mea e ca e f.bine ca s-a infiintat acest colegiu pt.ca prea eram ai nimanui.Am inteles ca din oct.la Curtea de Apel si mai sus nu te va mai lasa fara roba....cu toate ca statutul intra in vigoare din nov.

Posted: 21 Sep 2004, 09:19
by attorneyatlaw
bluebird77 wrote:pana acum in ct costurile nu sunt mai mari decat la avocati. si nu inteleg de ce va deranjeza atat de mult aparitia UCJR
nu ma deranjeaza chiar deloc.
iar la bucuresti taxa de inscriere si taxa anuala sunt aproape duble fata de barou.

Posted: 21 Sep 2004, 09:25
by Alinutz
La Buzau taxa de inscriere e 1.000.000 lei.Poan sa fie si 20 atata timp cat mi-o plateste soc. 8)

Posted: 21 Sep 2004, 11:34
by Zgabeata_Iftode
Problema mea este in ce masura acest Statut- fie el si publicat in Monitorul oficial- poate fi opozabil angajatorilor sub aspectul suportarii cheltuielilor profesionale de (re)inscriere in profesie.
O a doua problema este cea legata de dreptul de a conferi data certa inscrisurilor, in conditiile in care aceste prerogative ale consilierului juridic nu sunt reglementate in L 514/2003 ci in Statut.
Iar problema de principiu- deja abordata pe forum- este cea "exercitarii fara drept a profesiei". In conditiile in care potrivit dispozitiilor art.2 din L 514 "Consilierul juridic poate sa fie numit in functie sau angajat in munca, in conditiile legii..." mi-e greu sa calific exercitarea fara drept a profesiei de catre un conslier juridic aflat intr-un raport juridic de munca sau a unui raport asimilat raportului de munca.
In alta ordine de idei, stimati colegi, as dori sa vad cum imi argumentati concilierea dintre prevederile statutului profesiei si si dispozitiile art.4 si 6 din Legea 514/2003.
V-as ramane profund indatorat pentru raspunsuri argumentate juridic si lipsite de abordare emotionala.
Va asigur anticipat de consideratia mea.