Page 1 of 1

violul intre soti

Posted: 22 May 2004, 18:21
by christina
Este normal ca violul asupra sotiei(sotului) sa fie reglementat ca si forma agravata? Este mai grav decat asupra unei terte persoane? Fiind forma agravata a violului se urmareste din oficiu.Este normal ca o terta persoana sa-si poata retrage plangerea sau sa se impace cu faptuitorul, iar sotia(sotul) nu?

Violul - intre soti, alte controverse, noul cod penal

Posted: 14 Jul 2004, 20:08
by jus2001
In opinia mea logica legiuitorului a fost buna deoarece violul indreptat asupra unui membru de familie (printre care se numara si sotul sau sotia) denota o periculozitate sporita a infractorului. Conceptia potrivit careia sotul isi putea viola sotia isi are originea in antichitate unde femeia era proprietatea barbatului (sot sau parinte), iar mai apoi s-a considerat ca prin actul casatoriei femeia a consimtit la intretinerea relatiilor cu sotul sau drept pentru care violul nu era incriminat intr-o asemenea situatie. Imaginandu-ne o situatie practica cum ar fi daca intr-o seara tatal, intorcandu-se de la munca, isi violeaza sotia (care obosita fiind refuza actul ) si, din intamplare, acolo se afla si unul dintre copii care asista neputincios cum tatal ii viola mama. Dar daca, prin violenta, o supune pe nevasta sa la perversiuni (pentru ca intr-un asemenea caz, existand constrangere, avem tot o infractiune de viol, pentru ca actul poate fi de orice natura) nu ti se pare ca este un monstru (daca procedeaza astfel cu persoane pe care o iubeste).
Alte lucruri raman nemultumitoare deoarece noul cod penal nu aduce nici o imbunatatire incriminarii infractiunii de viol.
Ar fi putut fi luate in considereare ca agravante:
- starea de graviditate rezultata ca urmare a violului(vezi c. pen de la 1936)
- infestarea cu virusul HIV
- infestarea cu o alta boala venerica
- violul prin tortura (vezi c.pen. francez din 1994)
Cei care fac legile nu au mintea dezghetata. Asta se vede cu siguranta de la o posta.

Posted: 15 Jul 2004, 13:37
by attorneyatlaw
Cred ca incriminarea e fireasca si era necesara.
Mai ales ca notiunea de "membru de familie" include si alte persoane in afara sotiei, persoane care, de frica sau din alte motive (pecuniare, etc) ar putea fi usor convinse sa-si retraga plangerea sau, mai grav, neavand capacitate deplina de exercitiu altii ar putea fi convinsi sa o retraga pentru ei.
Pana si sotia e bine sa nu-si poata retrage plangerea avand in vedere cazurile multiple si dese de femei batute pana la epuizare si care astfel sunt "usor" convinse sa-si retraga orice plangere shi orice cerere.

Posted: 16 Jul 2004, 17:03
by dricaru
Jus..te arunci maestre..
Prima varianta agravanta nu poate fi avuta in vedere deoarece faptuitorul nu o stia la momentul savirsirii infractiunii.
A doua si a 3-a propusa de dvs st deja incriminate de norme speciale. Concurs ideal
A 4-a este retinuta ca si circumstanta agravanta legala
ce draq domnule... :twisted: :twisted: :evil:

Posted: 17 Jul 2004, 11:38
by jus2001
Din moment ce a avut loc emisio seminalis in vaginul victimei nu inteleg de ce violatorul nu ar sti ce se poate intampla (adica sa rezulte starea de graviditate).
Chiar daca sunt prevazute in legi speciale de ce sa nu fie prevazute in textul referitor la viol???
In noul cod penal care o sa intre in vigoare pe la anun precizeaza-mi si mie agravanta legala de care faci vorbire??? Violul insotiti de acte de tortura sau barbarie este cea mai novatoare chestie din codul penal francez in materia infractiunii de viol. Dar de ce sa ne inspiram de la cei mai destepti ca noi???

Posted: 05 Aug 2004, 04:18
by gavril
Viol asupra unui membru al familiei ( insa am sa ma refer numai la cazul sotiei) e o situatie stranie, total gresit incriminata in structura infractiunii de viol. Chiar nu mi se pare normal ca actiunea sa se puna in miscare din oficiu si imposibiliatea unei impacari intre soti. Cea mai mare prostie "penala" care am intalnit-o.
Am vazut ca cineva spunea de un grad de periculozitate ridicat....
Maestre ... e mai ridicat decat violul in forma tipica? Din moment ce e integrat ca forma agravata .... inseamna ca e, nu?
Si inchisoare e de la 5 la 18 ani !!!!!
Sotul care isi cere "drepturile conjugale" e mai periculos decat unul care violeaza "la drumul mare"?

PS: sunt de acord cu incriminarea violului asupra sotiei, dar nu in maniera in care e incriminat. Ma intreb ce a gandit legiuitorul atunci ca a incriminat-o ca forma agravata ...

PPS: nu am vrut sa aduc atingere ego-ului niciunuia dintre cei care au afisat pareri contrare parerii mele (fiecare cu parerea lui ... de aceea se intituleaza "Forum")

Posted: 13 Sep 2004, 23:51
by doarcorina
acel alineat vine in sprijinul reducerii violentei in familie si oricum nu cred ca ar fi mers sa se precizeze in alineatul respectiv drept exceptie..sotia

Posted: 14 Sep 2004, 13:25
by mariuca
Parerea mea (de boboc) ar fi aceea ca violul asupra unui membru de familie atrage [i]circumstante agravante[/i.Codul penal art 197 individualizeaza pedeapsa la violul savarsit asupra unui membru de familie diferit, decat la violului savarsit asupra oricarui individ.
Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, in cazul in care persoana vatamata, (chiar si sotia) isi retrage plangerea, datorita inpacarii partilor, nu mai avem de-a face cu infractiunea de viol.