Page 1 of 1

Contract vânzare cu semne de întrebare

Posted: 23 Jan 2023, 21:06
by dorinel
Părinţii mei au divorţat iar tatăl meu sa recăsătorit. Ulterior a fost diagnosticat cu cancer şi după o grea suferinţă a decedat.
După deces, eu fiind unicul copil, încercând să deschid procedura de succesiune am descoperit că imobilul a cărui proprietar era tatăl meu fusese înstrâinat prin vânzare.

Din punctul meu de vedere, contractul de vânzare ridică unele semne de întrebare pe care vă rog pe această cale să mă ajutaţi să le lămuresc.


1) Deşi grav bolnav la pat şi sub tratament, în contractul de vânzare, d-l notar precizează că „vânzătorul sa prezentat personal la cabinetul Notarial”. Contractul a fost încheiat cu 10 zile înainte de deces!!!
- Având în vedera data la care a fost încheiată vânzarea (în etapa culminată a bolii, înainte de deces) aş dori să ştiu ce prevede legea în astfel de situaţii extreme? Nu există precizări în lege legat de situaţia în care vânzătorul este bolnav şi într-o stare de sănătate precară?


2) Deşi „valoarea stabilită prin studiu de piaţă efectuat la nivelul Camerei Notarilor Publici” pentru imobil este de 40000euro, preţul vânzării în contract a fost de 7500euro (sub grila notarială), iar banii au fost plătiţi în numerar, anterior semnării contractului.
- Ce prevede legea legat de grila notarială şi plata imobilului în numerar şi în privat, departe de martori? Mie-mi pare a fi o tranzacție fictivă.


3) Cumpărătorul imobilului a fost cumnatul vânzătorului, adică fratele soţiei supravieţuitoare care imediat după cumpărare a pus la mica publicitate imobilul la vânzare la preţul de 43000euro şi în câteva luni la revândut (nu ştiu la ce preţ, informaţia nefiind publică).
- Mie unul mi se pare că singurul motiv al primei vânzări a fost scoaterea imobilului de la masa succesorală. Ce părere aveţi? Există ceva precizări în lege legat de aceste situaţii?


4) La dosarul vânzării există un „Certificat fiscal cu 0 datorii” emis de Primăria din localitate. La 30 de zile de la data emiterii acestui certificat am fost la Primărie şi pe numele tatălui meu figurau datorii de 10000lei!!! Am întrebat cum este posibil ca la momentul vânzării să se emită cerificat fiscal cu 0 datorii iar după 30 de zile să apară 10000 lei şi mi sa răspuns că funcţionarul care a emis certificatul cu 0 datorii „a greşit” calculele şi apoi le-a refăcut rezultând aproximativ 10000 datorii/penalizări/recalculări !!!
- Nu mi se pare deloc normal şi sunt de-a dreptul stuperfiat. Există ceva precizări în lege legat de astfel de situaţii?


În final doresc să mai precizez că m-am adresat cabinetului notarial cerând să primesc o copie a contractului şi eventual câteva lămuriri însă domnul notar nu a vrut să mă primească iar secretara m-a poftit afară cu precizarea că nu am dreptul să văd contractul. Am fost în schimb la Cartea Funciară unde am făcut o cerere care mi sa aprobat (în calitate de fiu şi moştenitor al defunctului) şi am primit o copie nesemnată a contractului de vânzare. Ultima nelămurire a mea ar fi: având în vedere condiţiile în care a fost întocmit acest contract, oare există posibilitatea ca şi pe contractul din arhiva notarială să lipsească semnătura tatălui meu?!