livia wrote:Pe 15.04.2003 am primit de la Strasbourg ultima instiintare , ca s-a admis cererea mea si urmeaza ca pe viitor " de indata ce va fi posibil" Curtea va examina cazul. De atunci tacere , si acte si fapte de intimidare comise impotriva mea.La ce sa ma mai astept?
In 2003, ti s-a comunicat doar ca a fost inregistrata cererea ta.
Acum urmeaza sa se hotarasca daca este sau nu admisibila (85% din cererile adresate Curtii sunt evident inadmisibile datorita necunoasterii de catre reclamanti a rolului acestei institutii).
In legatura cu admisibilitatea unei cereri este bine sa stii ca fiecare cerere este repartizata unei sectiuni.Presedintele sectiunii desemneaza un raportor care, dupa o examinare a cazului, propune examinarea cererii de catre de un comitet de trei membri sau de o camera.
Comitetul poate:
-sa declare inadmisibila cererea
-sa radieze cererea de pe pe rolul Curtii
-sa constate inadmisibilitatea evidenta a cererii.
Camerele se pronunta asupra admisibilitatii cererilor care le-au fost repartizate de raportori si a celor care nu au fost declarate inadmisbile sau nu au fost radiate de pe rol de catre Comitetul de trei membri.
De regula, Camera se pronunta prin decizii separate in privinta admisibilitatii si a fosndului dar, uneori se pronunta o decizie unica.
Cazurile mai grave sau care ridica probleme deosebite de interpretare a Conventiei, sunt analizate de Marea Camera.
Camerele, daca decid sa renunte in favoarea Marii Camere, notifica intentia de renuntare partilor (in fata Curtii partile sunt reclamantul si Statul parat)
Dupa ce cererea este declarata admisibila, Camera, sau, dupa caz, Marea Camera, invita partile sa-si faca probatiunea si sa depuna observatii scrise.
Reclamantul, daca doreste poate formula o cerere de "satisfactie echitabila".
In cursul solutionarii fondului (dupa ce o cerere a fost declarata admisbila) se recomanda partilor sa gaseasca o posibilitate de a solutiona pe cale amiabila litigiul si, daca s-a incheiat o astfel de intelegere, va fi prezentata Curtii.
In decurs de trei luni de la data pronuntarii hotararii unei camere, oricare parte poate solicita trimiterea la Marea Camera, daca ea ridica o problema grava referitoare la interpretarea sau la aplicarea Conventiei sau a Protocoalelor sale, sau o problema grava cu caracter general.
Hotararea Camerei devine definitiva la expirarea termenului de trei luni sau inainte daca partile declara ca nu au intentia de a face apel la Marea Camera sau daca colegiul de cinci judecatori a respins asemenea cerere.
Daca colegiul accepta cererea, Marea Camera se pronunta asupra cazului cu majoritate de voturi sub forma unei hotarari care este definitiva.
Toata aceasta procedura dureaza cativa ani, datorita faptului ca se pierde mult timp, tocmai cu cererile care sunt evident inadmisbile.
Multe persoane cred ca procedura in fata Curtii implica o noua judecata, ceea ce este gresit.
Curtea nu face decat sa analizeze daca, int-un caz concret, au fost sau nu incalcate drepturile protejate de Conventie sau Protocoale (ex: dreptul la viata, la respectul proprietatii, libertatea de exprimare etc)
Asa cum am aratat mai sus, 85% din cererile adresate Curtii sunt evident inadmisibile.
Din cele 15 procente ramase, doar 5 % sunt declarate admisibile.
Nu toate cererile declarate admisibile vor fi solutionate de Curte in sensul constatarii vreunei incalcari a unui drept protejat de Conventie.