Page 1 of 1
revendicare
Posted: 17 May 2005, 12:56
by marriadellia
Cum e mai bine? In actiunea in revendicare pot merge pe Legea 10 sau pe Cod civil... (pot sa le folosesc pe amandoua?) daca nu, atunci care m-ar avantaja avand in vedere ca suntem mai multi comostenitori si nu prea am cum sa-i adun - e vorba de principiul unanimitatii -
Multumesc anticipat
Posted: 20 May 2005, 08:39
by fgh771
Pe legea 10 (probabil din 2001), chiar daca exista notificare in termen, care are valoarea unei acceptari a mostenirii pentru imobilul respectiv, iti da dreptul de a primi din imobilul solicitat doar cota parte mostenita de la defunct, iar nu tot imobilul.
Iti trebuia unanimitate ata pe codul civil, cat si pe legea 10.
Inca ceva: art 21, al 5 (cred): cine nu depune notificare pierde dreptul de a primi despagubiri in urma unei cereri adresate instantei (revendicare).
Posted: 20 May 2005, 10:32
by marriadellia
am depus notificare in termen, iar acum am deschis actiune in obligatia de a da raspuns pentru ca nici la ora actuala nu l-am.
Asta nu stiam, daca pe civil se cere unanimitatea.
Multumesc
Posted: 03 Jun 2005, 10:58
by excalibur
fgh771 wrote:cine nu depune notificare pierde dreptul de a primi despagubiri in urma unei cereri adresate instantei (revendicare).
Actiunea in revendicare nu este o actiune reala prin care se cere recunoasterea dreptului de proprietate si restituirea bunului?
O cerere de despagubiri nu inseamna actiune in pretentii, adica personala?
Posted: 03 Jun 2005, 14:11
by sansiro
In legatura cu cererea de revendicare.
Exista pareri (v. Prof. Univ. Dr. Dan Chirica de la Univ. Babes-Bolyai Cluj) in care se argumenteaza posibilitatea introducerii unei actiuni in revendicare de catre un singur coindivizar deoarece este in fapt un act de conservare cu privire la dreptul de proprietate. De asemenea, se arata de catre autorul citat ca este un act intreruptiv de prescriptie, deci iata ca intra in categoria celor de conservare. Practic, coindivizarul care promoveaza singur o asemenea actiune, actioneaza in beneficiul comun al tuturor. Sigur ca o asemenea teorie suporta si argumente contra, in principal avand legatura cu actele de dispozitie procesuala a celui care promoveaza actiunea si consecintele cu privire la proprietari daca se pierde procesul. S-ar ajunge la o chestie de genul: daca il castiga, profita tuturor, daca il pierde, nu li se poate opune celorlalti. In proiectul de cod civil se prevede expres dreptul unui singur coindivizar sa ceara revendicarea.
Personal, tin cu Chirica. Insa se-a discutat si daca, avand in vedere dispozitiile speciale ale legii 10, se mai poate actiona pe dreptul comun? Nu se pot combina cele doua. Luam ce-i mai bun din ambele reglementari. Personal cred ca nu poti sa mergi decat pe Legea 10, caz in care ceri numai cota parte care ti se cuvine. Poti sa faci o procura din partea tuturor mostenitorilor si sa revendici tot.