Page 1 of 1

Speþã _ sã aflu ºi eu

Posted: 31 Mar 2005, 22:15
by constable
X cumpara de la o Cooperativa de consum o cladire.
Legea ( parca 109 acum exista o alta noua) spune ca la instrainarea unei cladiri apartinand Coop cumparatorul va stabili situatia terenului cu proprietarul de drept.
Pentru terenul ocupat de X detine proces-verbal de punere in posesie Y.
X si Y nu se pot intelege.
Ce trebuie facut de Y pentru a intra in posesia terenului ocupat de cladirea lui X ? Este posibil ? Trebuie despagubit ? Ce procedura trebuie urmata.
AAAaaaa!!!!!! era sa uit. Pentru cladire X detine un pv de licitatie si o factura pe care este mentiunea "se vinde cu terenul aferent"

Posted: 01 Apr 2005, 07:36
by elis
1. Daca constructiile au fost ridicate pe terenul altei persoane fara acordul acesteia proprietarul poate cere demolarea constructiilor sau le poate pastra platind despagubiri, (conform art. 494 Cod civil)
2. Procesul-verbal de punere in posesie nu constituie titlu de proprietate ci doar un act premergator emiterii titlului (daca te referi la Legea nr. 18/1991)

Posted: 02 Apr 2005, 06:33
by constable
Sa ma fac putin inteles :
Cladirile au fost edificate legal pe terenul apartinand fostului CAP.
Cumparatorul cladirii este de buna credinta. Legea ofera Cooperativelor de credit si de consum dreptul de a-si vinde cladirile cu obligatia, la fel de legala, de a stabili situatia terenului de sub imobil cu proprietarul de drept al terenului. S-a mers pe ideea ca aceste cooperative nu s-ar fi bucurat de un drept de proprietate asupra terenurilor ci de unul de folosinta.
Procesul-verbal s-a emis tocmai ca proprietarul de drept sa aibe la indemana un instrument pentru a-si valorifica pretentiile.
Intrebarea mea este ce sa faca proprietarul de drept al terenului in situatia neintelegerii cu cumparatorul cladirii ?

Posted: 04 Apr 2005, 13:47
by elis
1. Daca terenul este situat in zona in care s-au aplicat prevederile Decretului nr. 115/1938, atunci dreptul de superficie se inscria in CF (inscrierea avea caracter constitutiv de drepturi si nu se facea numai pentru opozabilitate).
2. Proprietarul terenului, daca nu se intelege cu cel care se pretinde proprietarul constructiilor se poate adresa instantei judecatoresti.
3. Legea nr. 109/1996 a fost abrogata prin Legea nr. 1/2005, iar textul la care te referi tu este urmatorul:
ART. 187
Terenurile transmise in folosinta, pe durata nedeterminata si fara plata, in vederea realizarii de constructii pentru activitatea organizatiilor cooperatiei de consum si ale cooperatiei de credit, isi mentin acest regim juridic pe toata durata existentei constructiilor respective in proprietatea organizatiilor cooperatiste.
Cladirile construite pe terenurile prevazute la alin. 1 din prezentul articol pot face obiectul ipotecarii, urmind ca regimul juridic al terenului sa se reglementeze prin contract civil intre proprietarul terenului si noul proprietar al cladirii.

In noua lege, situatia este reglementata astfel:

ART. 107
(1) Terenurile transmise in folosinta pe durata nedeterminata si fara plata in vederea realizarii de constructii pentru activitatea organizatiilor cooperatiei de consum si mestesugaresti, precum si a asociatiilor cooperatiste, existente pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi, care nu sunt revendicate si pe care au fost realizate constructii conform legii, isi mentin acest regim juridic pe toata durata existentei constructiilor respective sau pana la trecerea lor, cu plata, in proprietatea societatii cooperative.

Posted: 05 Apr 2005, 09:57
by vioras
Ce inteleg eu, x detine in proprietatea cladirea in temeiul procesului verbal de licitatie, iar y detine terenul in baza unui proces verbal de punere in posesie, urmand sa-i fie eliberat si titlul de proprietate. Deci ambii sunt proprietari, unul pe casa, altul pe teren.
problema se pune in cazul in care intre ei exista neintelegeri , si nu pot incheia un acord , de inchiriere a terenului .....
Oricum mai rau era in situatia in care terenului de sub constructie (si nu cel aferent constructiei) era in proprietatea celuilalt, adica a lui y.

Posted: 05 Apr 2005, 16:39
by constable
Mai, aveti dreptate toti, inclusiv "Vioras".
X are cladirea in baza unui pr.v.de licitatie si ridica pretentii ca proprietar si la teren ( desi dupa lege nu este proprietar) iar Y are p.v. posesie pentru terenul de sub cladire si cel aferent cladirii.
Cadirea a apartinut fostului CAP de unde a fost cumparata dupa 1991 de ConsumCoop care intrand in lichidare judiciara ......... si s-a ajuns la ce v-am povestit