Page 1 of 1
penalitati de plata la o factura
Posted: 16 Mar 2012, 21:00
by Guest
Am avut de achitat o factura de aprox 1400 de euro la final de an 2010 sa emis achitarea ei ,am fost actionati in instanta la care noi nu am participar ,sa judecat in lipsa sa dat castig de cauza furnizorului evident ,apoi am fost actionati pe cale executorie dar sa perceput o penalitate de 3 % pe zi ajungandu-se acum la o cifra de 22000 de euro plus comisionul executoriului plus tva plus alte taxe.Mentionam ca pe factura sa specificat aceasta cifra de penalizare, dar fara sa fie semnat un contract.INTREBAREA ESTE POATE SA DEPASEASCA PENALITATILE VALOAREA TOTALA A FACTURI??? POATE AJUNGE LA CIFRA ACESTA.Mentionam ca in decizia tribunalului nu sa specificat cifra totala ci doar obligatia platii facturii si a penalitatilor.
VA MULTUMESC
Re: penalitati de plata la o factura
Posted: 17 Mar 2012, 11:24
by Leon Carmen
Daca ati semnat factura fiscala, aceasta este un document care atesta o obligatie de plata.
Insa, potrivit legii, in raporturile juridice, dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an. Orice clauza prin care se incalca aceste dispozitii este nula de drept.
Valabilitatea nivelului dobanzii conventionale se determina prin raportare la dobanda legala in vigoare la data stipularii.
Ce mai puteti face in situatia data, este sa contestati, de indata, aplicarea titlului executoriu, iar instanţa ar putea cenzura o astfel de dobândă ce depăşeşte debitul principal, ca fiind abuziva si nelegala, deoarece, prin ea însaşi a creeat, în detrimentul dvs. şi contrar cerinţelor bunei-credinţe, un dezechilibru semnificativ între drepturile şi obligaţiile parţilor, fiind disproporţionat de mare comparativ cu pagubele suferite de furnizor.
Re: penalitati de plata la o factura
Posted: 19 Mar 2012, 08:28
by C_A_Coltuc
Regimul dobânzilor în cazul obligaţiilor băneşti
În ceea ce priveşte regimul dobânzilor în cazul obligaţiilor băneşti, conform Codului Comercial şi a Codului Civil din 1864, dobânzile curgeau de la data chemării în judecată a debitorului, afară de cazurile expres prevăzute de lege, când dobânda curgea de drept. O prevedere expresă în acest sens era art. 43 din Codul Comercial care prevedea că „datoriile comerciale lichide şi plătibile în bani produc dobândă de drept din ziua când devin exigibile”. Art. 1535 din noul Cod Civil extinde această regulă din Codul Comercial pentru toate obligaţiile băneşti. Astfel, în cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadenţă, creditorul are dreptul la daune moratorii, de la scadenţă până în momentul plăţii, în cuantumul convenit de părţi sau, în lipsă, în cel prevăzut de lege, fără a trebui să dovedească vreun prejudiciu. În acest caz, debitorului nu îi este permis să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întârzierii plăţii ar fi mai mic. Dacă, înainte de scadenţă, debitorul datora dobânzi mai mari decât dobânda legală, daunele moratorii sunt datorate la nivelul aplicabil înainte de scadenţă.
Pentru mai multe detalii privind dobânzile în cazul obligaţiilor băneşti, a se vedea secţiunea privind răspunderea contractuală.
Capitalizarea dobânzilor
În ceea ce priveşte anatocismul (capitalizarea dobânzilor), art. 1489 alin. (2) din noul Cod Civil prevede faptul că dobânzile scadente produc ele însele dobânzi numai atunci când legea sau contractul, în limitele permise de lege, o prevede ori, în lipsă, atunci când sunt cerute în instanţă. În acest din urmă caz, dobânzile curg numai de la data cererii de chemare în judecată.
Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale în domeniul bancar menţine dispoziţiile vechii reglementări (art. 8 din Ordonanţa Guvernului nr. 9/2000 privind nivelul dobânzii legale pentru obligaţii băneşti) conform cărora dobânda se calculează numai asupra cuantumului sumei împrumutate, iar dobânzile se pot capitaliza şi produce dobânzi în temeiul unei convenţii speciale încheiate în acest sens, după scadenţa lor, dar numai pentru dobânzi datorate pe cel puţin un an.
Cu toate acestea, Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 prevede că dobânzile remuneratorii se pot capitaliza şi pot produce dobânzi. Ordonanţa Guvernului nr. 13/2011 defineşte dobânda remuneratorie ca fiind dobânda datorată de debitorul obligaţiei de a da o sumă de bani la un anumit termen, calculată pentru perioada anterioară împlinirii termenului scadenţei obligaţiei şi dobânda penalizatoare drept dobânda datorată de debitorul obligaţiei băneşti pentru neîndeplinirea obligaţiei respective la scadenţă. Pentru mai multe informaţii despre modul de calcul al dobânzilor remuneratorii şi penalizatoare a se vedea secţiunea privind răspunderea contractuală.