Page 1 of 1

onorariu avocat

Posted: 21 Dec 2003, 17:35
by mona
Dragi "colegi" de site, intrucat sunt nou inregistrata, doresc sa va salut pe toti!!
Unde se pot gasi informatii privitoare la onorariul avocatilor?
Ce legi reglementeaza aceste onorarii??
Cand achiti onorariul unui avocat, inseamna ca avocatul te va reprezenta si la recurs, sau, in cazul unui recurs trebuie achitat un alt onorariu???
Cand achiti onorariul unui avocat ti se emite o chitanta?
Cand apelezi la serviciile unui avocat, se incheie un contract intre client si avocat??? Sau nu e obligatoriu??
:oops: Stiu ca sunt naiva rau in acest domeniu, dar am mare nevoie de ajutor cu aceste informatii.
Va multumesc

Posted: 23 Dec 2003, 09:33
by Raluschca
exista un tabel cu onorarii minimale, se gaseste la barou si oricum nu intereseaza pe nimeni.
se incheie contract de asistenta si/sau reprezentare, default fiind ca veti fi reprezentata doar in faza in care s-a incheiat contractul (deci nu in cai de atac). prin urmare, daca nu s-a specificat in contract nimic despre recurs, se va plati alt onorariu.
contractul dintre avocat si client este obligatoriu.

Posted: 20 Apr 2004, 14:53
by adi_avo
Cand avocatul primeste onorariul e obligat sa emita chitanta clientului(asta nu inseamna ca intotdeauna emite chitanta) . Se poate ca un client sa plateasca onorariu la fiecare temen de judecata(chiar daca e in fond sa zicem)... se negociaza;)

Posted: 07 Dec 2004, 20:54
by hesperia
Onorariul trebuie teoretic sa se ghideze dupa valorile impuse de Barou, si daca in momentul acceptarii cazului, avocatul nu specifica faptul ca doreste alta suma de bani(evident, mai mare) se considera a fi cea convenita suma de pe lista de la Barou.

De asemenea, comform principiilor dreptului, nu ar trebui ca reusita unui proces si castigarea lui sa se ghideze dupa plata integrala sau partiala a onorariului sau dupa valoarea sa. In orice conditii avocatul trebuie sa faca tot posibilul sa apere cat mai bine interesele clientului sau.

Posted: 07 Dec 2004, 22:26
by attorneyatlaw
ultima modificare a legii si noul statut nu mai permit impunerea unui onorariu minim sau maxim.
In consecinta, onorariul se stabileste prin negociere intre avocat si client si in plus, se poate stabili si un "onorariu de succes" .
El s etrece in contract, care, tot conform noii legi, se poate investi cu formula executorie. Asa ca daca nu ai trecut suma concreta in contract si clientul se suceste si nu mai vrea sa-ti plateasca (lucru care se mai intampla) nu ai nici o sansa sa-ti mai vezi banii.
Sigur ca nu totdeauna se taie chitanta pe intreaga suma (si deci nu se trece in contract decat suma pentru care s-a taiat chitanta) caci avocatii nici macar nu fac juma-juma cu statul banii obtinuti din munca lor. Statul ia cam 60%.
Riscurile meseriei :twisted:

Posted: 24 Mar 2005, 23:41
by b_42_jim
In ceea ce priveste imputarea onorariului de succes partii cazuta in pretentii, cred ca suntem intr-un cerc vicios: instantele admit numai chitante in vederea dovedirii cuantumului onorariului. Cum poti imputa onorariul de succes cand inca nu l-ai incasat si nu ai emis chitanta pentru simplul motiv ca nu s-a produs conditia suspensiva (succesul)?

Voi cum procedati?

Adi S.

Posted: 29 Jan 2009, 12:49
by mirceaardelean
este posibil ca un advocat sa accepte sa te reprezinte gratis intrun proces civil contra unui procent consistent din daunele primite in cazul castigarii procesului?

Daca in Romania nu exista asa ceva ...in alte tari europene este posibil?

Posted: 29 Jan 2009, 14:05
by observer
Cum poti imputa onorariul de succes cand inca nu l-ai incasat si nu ai emis chitanta pentru simplul motiv ca nu s-a produs conditia suspensiva (succesul)?
onorariul de succes nu cade in sarcina partii adverse.

Posted: 29 Jan 2009, 14:48
by mirceaardelean
Sunt complet necunoscator in acest domeniu ...plus ca sunt plecat de ceva din timp din Romania .

Exista firme de avocatura in Romania care in procesele civile taxeaza doar pe baza onorariului de succes care consta intro parte din despagubirile primite ?

exemplu: eu il dau pe unu in judecata pe proces civil ...cerand daune de 10 lei .In caz de castig avocatul meu ia sa zicem 5 lei ...daca nu castig nu primeste nimic .

sper ca sna inteles ce am vrut sa spun .

Posted: 30 Jan 2009, 18:44
by paisie
attorneyatlaw wrote:Sigur ca nu totdeauna se taie chitanta pe intreaga suma (si deci nu se trece in contract decat suma pentru care s-a taiat chitanta) caci avocatii nici macar nu fac juma-juma cu statul banii obtinuti din munca lor. Statul ia cam 60%.
Riscurile meseriei :twisted:
pe asta cu 60% la stat de unde ai scos-o???? txele sunt 10% brut CAA+16%net Finante+6,5% CNAS. restul de pana la 60% chiar ca nu stiu de unde ai scos, probabil te ghidezi dupa grila de impozitare de inainte de introducerea cotei unice.

Posted: 30 Jan 2009, 20:04
by cristal
Nu vezi de cand este mesajul lui atto ?

Posted: 02 Feb 2009, 22:22
by piorel
Eu personal lucrez frecvent cu onorariu de succes, pe care îl combin cu unul fix. Am lucrat şi exclusiv pe onorariu de succes şi a meritat. Mai am acum un caz numai pe onorariu de succes şi onorariul este gras. Atenţie însă: onorariul stabilit ca procent, fracţie etc. din virtualul câştig reprezintă pact de quota litis care poate atrage diverse sancţiuni, parcă şi penale.

Noapte bună!

Posted: 02 Feb 2009, 23:38
by ignite
EXACT: E DIFERENTA INTRE ACESTE DOUA NOTIUNI.

Posted: 03 Feb 2009, 00:42
by johei
Piorel wrote:Eu personal lucrez frecvent cu onorariu de succes, pe care îl combin cu unul fix. Am lucrat şi exclusiv pe onorariu de succes şi a meritat. Mai am acum un caz numai pe onorariu de succes şi onorariul este gras. Atenţie însă: onorariul stabilit ca procent, fracţie etc. din virtualul câştig reprezintă pact de quota litis care poate atrage diverse sancţiuni, parcă şi penale.

Noapte bună!
Art 135 din Statut spune un pic altfel ...
Art. 135.
(1) Este interzis avocatului sa-si fixeze onorariile in baza unui pact „de quota litis”.
(2) Pactul "de quota litis" este o conventie incheiata intre avocat si clientul sau, inainte de solutionarea definitiva a unei cauze, conventie care fixeaza exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, in functie de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent daca aceste onorarii constau intr-o suma de bani, un bun sau orice alta valoare.
(3) Onorariile reprezentand dobandirea, sub orice forma, a unor „aporturi din afacere” (activitatea juridica realizata de catre avocat) sunt interzise.

Eu inteleg de aici ca pactul de quota litis este onorariul fixat numai in functie de rezultatul cauzei, indiferent daca este in procente, suma fixa, oi sau altceva...
Diferenta o face termenul "totalitatea onorariilor". Nerespectarea art. 135 atrage raspunderea disciplinara a avocatului (art 70 din Legea 51/1995)... si probabil nulitatea respectivei clauze!

Sau inteleg eu gresit?

Posted: 03 Feb 2009, 09:50
by piorel
Hm.... voi analiza. Parcă existau şi una-două monografii pe pactul de quota litis. Rămâne de văzut.