Page 1 of 1
Legea 112 vs Cod Civil?
Posted: 22 Feb 2005, 13:56
by carmenus
Suntem 2 familii care locuim in acelasi apartament, fiecare avand in proprietate cate 2, respectiv 3 camere, cumparate de la ICRAL, in baza Legii 112/1995. Dependintele sunt in folosinta comuna. Ce posibilitati reale de iesire din indiviziune exista? Codul Civil stipuleaza ca nimeni nu poate fi silit sa ramana in indiviziune (art. 728) iar Legea 112 interzice instrainarea locuintelor cumparate de catre chiriasi, timp de 10 ani. Unul dintre proprietari nu doreste iesirea din indiviziune.
Multumesc.
Posted: 22 Feb 2005, 14:20
by 12345
Este adevarat ca nimeni nu poate fi tinut fortat in indiviziune, asa cum se arata in cod, imparteala se poate realiza prin buna invoiala, iar daca nu este posibil altfel, prin hotarare judecatoresca. Eu nu ma pot pronunta daca planul imobilului inti permite impartela, dar stiu ca instanta poate numi un expert al carui raport va arata bazele estimatiunii, va indica daca obiectul estimat poate fi comod impartit in natura si in ce chip va forma loturile care urmeaza a fi trase la sorti sau atribuite. Iar in legea 603/1943(nu a fost modificata si nici abrogata) vezi :
Art. 7. - Inegalitatea loturilor date in natura se completeaza prin bani.
Art. 8. - In baza procesului-penal de formarea loturilor incheiate de judecatorul sau consilierul delegat, instanta, cu citarea partilor, va proceda la tragerea la sorti sau atribuirea loturilor printr-o hotarire supusa cailor de atac.
Art. 9. - Instanta, in urma raportului judecatorului delegat sau a expertului, daca a fost numit expert, va hotari printr-o incheiere ca bunurile care nu pot fi impartite comod in natura si nici atribuite unuia dintre copartasi, sa fie vindute prin buna invoiala sau, in caz de neintelegere, prin licitatie publica.
Daca se va ajunge la vanzarea imobilului prin licitatie publica, cred ca va trebui sa astepti implinirea termnului de 10 ani, daca instanta nu decide altfel, considerand-o o sit. speciala.
Posted: 04 Jun 2005, 08:15
by excalibur
Legea nr. 112/1995 interzice numai instrainarea si nu si iesirea din indiviziune.
Posted: 04 Jun 2005, 08:42
by codobelc
Ca si preopinentii mei, cred ca faptul ca imobilul e dobandit pe Legea 112 nu ar trebui sa te incurce la iesirea din indiviziune. Singura problema de care te poti lovi este aceea daca imobilul este partajabil in natura sau nu, parerea unui expert fiind hotaratoare in privinta asta. Imprejurarea ca dependintele sunt comune este importanta, dar nu hotaratoare. Oricum, ceilalti co(proprietari) nu se pot opune iesirii din indiviziune. In cazul - nefericit, inteleg - in care impartirea in natura nu e posibila, imobilul se poate atribui in intregima unuia din coproprietari, care va trebui sa-l despagubeasca pe celalalt pentru partea sa. Asta ar putea fi un "argument" care sa-l determine pe celalalt coproprietar sa accepte un partaj conventional. Bafta!
Posted: 06 Jun 2005, 09:43
by carmenus
Multumesc pentru raspunsurile incurajatoare. Din pacate insa, am intrebat la cateva cabinete de avocatura si nimeni nu pare interesat sa se ocupe de un asemenea caz, crezand ca nu poate avea castig de cauza. V-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea recomanda un avocat care sa creada in rezolvarea acestei probleme si sa se ocupe de ea.
Multumesc.
Posted: 06 Jun 2005, 09:59
by danutza
de cand e inca in vigoare D-L 603/1943?
eu stiam ca a fost abr prin OUG 138/2000
Posted: 06 Jun 2005, 10:04
by sansiro
Exista trei feluri de indiviziune: Partajul in natura, atribuirea imobilului unuia dintre coproprietari cu obligarea la despagubiri pentru partea sa catre ceilati si, cand primele nu sunt posibile, vanzarea la licitatie publica a imobilului in cauza si impartirea pretului intre coproprietari conform cotelor de proprietate. De iesit din indiviziune poti sa iesi, numai ca este important pentru tine--din cate inteleg eu--cum s-o faci. Chestia cu avocatii care u sunt interesati chiar nu o inteleg!!!