Page 1 of 2

Transmiterea dreptului de uz

Posted: 20 Jun 2003, 22:20
by romcos
Dreptul de uz (folosinta) poate fi transmis prin acte de dispozitie cu titlu oneros? :oops:

Posted: 26 Jun 2003, 23:15
by Scorpion
Nu! Dreptul de uz este incesibil! El se constituie in favoarea unei persoane strict ptr nevoile sale!

Posted: 19 Apr 2004, 17:57
by adi_avo
Dupa cum se stie, art.565c civ vb despre dr de uz si abitatie care se stabilesc si se pierd la fel ca si uzufructul. Ideea e ca dezmembramintele nu se pot transmite prin acte intre vii si nici prin acte mortis causa( ex. o persoana lasa legat alteia uzufr si alteia nuda pr.... la moartea uzufructuarului, nudul propr nu primeste de la uzufructuar nimic...pur si simplu dreptul sau se consolideaza dreptul sau...pt detalii a se vedea Fr.Deak succesiuni pag 300 al. 4)
Deci uzul e si el incesibil.

Posted: 11 May 2004, 10:10
by Firtzy
Era sa-ti scriu o prostie, mai mare ca mine(Da, se transmite prin imprumut de folosinta).
Sa revenim: dr. de proprietate=usus+fructus+abusus.Fructus>imprumut de folosinta=fructe civile si industriale.Dr. de uzufruct da dreptul proprietarului de a instraina bunul si nu de a-l folosi.Deci, uzufructul e indisolubil, legat de dreptul de proprietate si da dreptul proprietarului de a face acte de administrare si apartine inclusiv persoanelor cu capacitate de exercitiu restransa.
Desi, stiu ca elocinta mea lasa mult, de dorit, iar raspunsul s-ar putea sa fie unul tardiv,sper ca ti-am putut fi si eu de folos in vreun fel.
Oricum, consulta-l si pe "Deak", e mult mai bun decat noi.

Re: Transmiterea dreptului de uz

Posted: 18 Feb 2005, 13:18
by norocel
romcos wrote:Dreptul de uz (folosinta) poate fi transmis prin acte de dispozitie cu titlu oneros? :oops:
Uzufructuarul poate ceda doar beneficiul uzufructului nu dreptul ca atare.

Posted: 18 Feb 2005, 13:29
by norocel
adi_avo wrote:Ideea e ca dezmembramintele nu se pot transmite prin acte intre vii si nici prin acte mortis causa( ex. o persoana lasa legat alteia uzufr si alteia nuda pr....
Proprietarul face ce vrea, numai uzufructuarul nu poate transmite dreptul de uzufruct altcuiva.

Dreptul de uzufruct

Posted: 19 Feb 2005, 16:45
by Firtzy
Norocel, ai dreptate! Am citit si eu ulterior ca proprietarul poate instraina separat dreptul de uzufruct si nuda proprietate , dar pur si simplu mi se pare absurd . In practica acest drept al proprietarului mi se pare ca ar trebui sa fie limitat, deoarece ar pute crea situatii in care ar deveni mposibil de administrat un bun .
Nu crezi ca legea ar putea fi imbunatatita in sensul asta ?
Sau exista deja niste astfel de reglementari ?

Posted: 21 Feb 2005, 08:09
by sofia
Nu cred ca este normal sa se impuna astfel de limitari in exercitiul dreptului de proprietate.

Posted: 26 Feb 2005, 14:56
by Firtzy
Intamplarea face ca acum sa am ceva mai mult timp la dispozitie si o parte din el sa il pot acorda studiului .Ceea ce ma ajuta sa imi completez multele goluri pe care le am .
Acum citesc Drepturi reale de Filipescu si aici se spune :
"Un drept de uzufruct poate avea ca obiect un alt drept de uzufruct ."
Mie unul mi se pare prea mult sa poti transmite in civil un drept legat de un bun care nu iti apartine . Mi se pare o sursa de neintelegeri si cred ca acest drept de a transmite dreptul de uzufruct ar trebui sa apartina doar proprietarului si ar trebui sa nu se poata face pe o durata nedeterminata .
Parerea mea !

Posted: 26 Feb 2005, 15:00
by norocel
Uzufructul este cel mult viager.

Posted: 26 Feb 2005, 16:28
by Firtzy
Si nu ti se pare mult ?

Posted: 26 Feb 2005, 16:44
by Firtzy
Mi se pare o perioada de timp prea indelungata .
Si in plus mi se pare anormal ca o persoana sa poata transmite un drept de folosinta asupra unui bun care nu ii apartine , chiar daca dreptul de proprietate nu este un drept personal ci unul real .
Este totusi vorba despre un act de dispozitie asupra unui drept de folosinta fara de care proprietarul nu poate culege fructele propriului sau bun si o astfel de transmisiune a dreptului de folosinta nu trebuie transcrisa si nici incheiata prin act autentic .
Desi din punct de vedere teoretic poate fi acceptat acest lucru , in practica poate crea complicatii destul de mari : prin astfel de treceri succesive ale bunului (in cazul bunurilor mobile, cel putin), proprietarul isi poate pierde dreptul asupra bunului . Se expune prea mult prescriptiei achizitive .
Oricum , intrebarea de inceput a lui Romcos era daca acest drept se poate transmite prin acte cu titlu oneros si raspunsul este da !
Din pacate . Pentru ca exista destul de multi oameni naivi .

Posted: 26 Feb 2005, 17:31
by Firtzy
Citez :
"Uzufructuarul poate ceda beneficiul(emolumentul ) dreptului sau de uzufruct . Iin acest caz , uzufructuarul ramane mai departe tiular al dreptului si raspunzator fata de nudul proprietar , Cauzele de incetare a uzufructului continua sa se aprecieze in persoana uzufructuarului . Deci , nu trebuie sa se confunde cedarea beneficiului (emolumentului ) uzufructului , care este posibila, cu cedarea dreptului insusi de uzufruct , care nu este posibila . Uzufructul nu se poate transmite , dar se poate ceda exercitiul dreptului de uzufruct ."
Deci , cum spunea si Scorpionul este incesibil .

Posted: 27 Feb 2005, 13:09
by norocel
Firtzy wrote: Acum citesc Drepturi reale de Filipescu si aici se spune :
"Un drept de uzufruct poate avea ca obiect un alt drept de uzufruct ."
Eu n-am inteles ce ar putea sa insemne afirmatia asta.
Zi-mi pagina, sa o citesc in contextul in care a fost scrisa.

Re: Dreptul de uzufruct

Posted: 27 Feb 2005, 14:51
by dinubocos
[quote="Firtzy"] Am citit si eu ulterior ca proprietarul poate instraina separat dreptul de uzufruct si nuda proprietate , dar pur si simplu mi se pare absurd . In practica acest drept al proprietarului mi se pare ca ar trebui sa fie limitat, deoarece ar pute crea situatii in care ar deveni mposibil de administrat un bun .

De ce anume ti se pare absurd? Poti sa-mi dai un exemplu care sa sustina afirmatia ca un bun ar putea deveni imposibil de administrat?