Page 1 of 1

Perfectare antecontract de vanzare-cumparare

Posted: 06 Jan 2010, 20:55
by Sidonia
Buna,

Intre tatal meu in calitate de promitent vanzator si un promitent cumparator a fost incheiat in anul 2000 un antecontract de vanzare-cumparare. Cu aceasi ocazie tata a predat posesia imobilului, iar cumparatorul a achitat pretul convenit, urmand sa se prezinte la notariat in vederea perfectarii actului de vanzare-cumparare.
La inceputul anului 2006, tata a decedat, lasand ca mostenitori pe mama si pe mine, succesiunea lui nu a fost dezbatuta.
Intrucat nu s-a mers la notar pentru intocmirea contractului de vanzare-cumparare, cumparatorul a formulat actiune in instanta, prin care a solicitat sa se pronunte o hotarare judecatoreasca care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare. Printr-o sentinta civila, in 2009 s-a constatat valabilitatea antecontractului de vanzare-cumparare, hotararea pronuntata tinand loc de act autentic de vanzare-cumparare.

M-am documentat in legatura cu acesta si m-am lamurit ca transferal dreptului de proprietate are loc in anul 2009, si nu in anul 2000, am inteles ca “perfectand antecontractul” noi am fi vanzatorii, si trebuie sa platim impozit in calitate de vanzatori.

Intrebarea mea ar fi ca trebuie sau nu sa platim impozit si pentru mostenire, caci imobilul fiind vandut, dupa parerea mea pur si simplu nu avem ce sa mostenim. :roll:

Astept opiniile voastre si va multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Re: Perfectare antecontract de vanzare-cumparare

Posted: 08 Jan 2010, 09:31
by razman
Conform art.77 ind. 1 alin.3 Cod Fiscal ,, Pentru transmisiunea dreptului de proprietate si a dezmembramintelor acestuia cu titlul de mostenire nu se datoreaza impozitul prevazut la alin. (1), daca succesiunea este dezbatuta si finalizata in termen de 2 ani de la data decesului autorului succesiunii. In cazul nefinalizarii procedurii succesorale in termenul prevazut mai sus, mostenitorii datoreaza un impozit de 1% calculat la valoarea masei succesorale. ''

Imobilul nu a fost vandut la data decesului proprietarului, aflandu-se in activul succesoral, avand deasemenea creata in pasivul succesoral o obligatie de a face care a fost suplinita de hotararea judecatoreasca pronuntata in acest sens, la data pronuntarii acesteia bunul iesind efectiv ca drept din activul patrimonial si, corelativ, stingandu-se si obligatia din pasiv. Deasemenea, succesiunea nefiind dezbatuta si finalizata in termenul legal se datoreaza impozit, impozit care va va fi calculat de catre organul fiscal conform alin.6 al art.77 ind.1 Cod Fiscal ,,...Instantele judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti definitive si irevocabile comunica organului fiscal competent hotararea si documentatia aferenta in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii...''