Page 1 of 1
contestarea paternitatii
Posted: 14 Jan 2005, 17:04
by ronin_vyrus
In ce conditii (exceptionale chiar) se mai poate introduce actiune de contestare a paternitatii dupa trecera celor 6 luni de la nasterea copilului?? Deja am introdus o astfel de actiune dar judecatoarea a invocat prescriptia actiunii, asta dupa ce a fost, la inceput, cu efecturea expertizei medico-legale de stabilire a filiatiei. Nesansa mea a fost ca mama copilului nu s-a prezentat cu acesta la IML. Mentionez ca fiul meu s-a nascut in timpul casatoriei, dar dupa pronuntarea divortului, fosta mea sotie imi contesta legatura paterna.
Posted: 14 Jan 2005, 17:37
by minodora
Pai nu inteleg cine contesta? Sotia sau dvs?
Posted: 19 Jan 2005, 15:12
by attorneyatlaw
Termenul de 6 luni este pentru actiunea in tagada paternitatii.
el curge de la data la care sotul a cunoscut nasterea copilului.
Actiunea in contestarea paternitatii nu o introduce tatal ci mama in numele copilului ei minor.
intrebarea Minodorei e corecta: cine contesta?
contestarea paternitatii
Posted: 19 Jan 2005, 15:47
by ronin_vyrus
Eu ca tata al copilului am aflat ca dupa divort fosta sotie "iese la interval" cu un alt bartbat care sustine, neoficial, ca este el tatal fiului meu. Asa ca incerc sa aflu adevarul pe cale legala si oficiala, apeland la un test de paternitate, iar instanta a prescris actiunea mea. Mentionez ca divortul a fost pronuntat la sfarsitul anului 2001, cand fiul meu avea varsta de 1 si 9 luni.
ASTEPT UN RASPUNS!
Posted: 19 Jan 2005, 16:34
by attorneyatlaw
parerea mea e ca nu va contesta nimeni nimic si sa va vedeti d etreaba, sa nu mai taraiti copilul pe la IML si prin instante si sa nu-i mai faceti viata un iad nici fostei sotii si nici copilului
Posted: 20 Jan 2005, 19:58
by Gabi
Singura actiune imprescriptibila(care poate fi promovata oricand,fara limita temporala) in materia contestarii paternitatii este actiunea de contestare a recunoasterii paternitatii care, potrivit Codului familiei, poate fi promovata de orice persoana interesata:
In sensul C.fam. si al practicii,persoana interesata poate fi:
1.minorul recunoscut si descendentii lui
2.mama copilului recunoscut
3.procurorul
4.barbatul care a facut recunoasterea, din eroare, desi nu el era tatal copilului, cat si mostenitorii.
Acum, trebuie facuta o precizare-dv. nu sunteti barbatul care a facut recunoasterea, asa cum cere legea, deoarece paternitatea dv. fata de minor este prezumata(presupusa) din faptul casatoriei.
Prezumtia de paternitate nu are,insa, forta absoluta pt. ca sunt situatii care o contrazic flagrant care dovedesc ca este imposibil ca sotul mamei sa fie tatal copilului.Dv trebuie sa aveti asemenea banuieli dar care sa aiba si o sustinere materializata in dovezi clare ca asa stau lucrurile .Nu va puteti baza doar pe afirmatiile pe care le face actualul concubin al fostei sotii.
Sfatul meu ar fi sa o intrebati si pe fosta sotie, daca se poate, pt ca aceasta actiune implica niste costuri pe care le suportati dv. si, doar daca veti avea castig de cauza, ii veti primi de la fosta sotie(bineinteles,va trebui sa le cereti in actiunea dv.).
Veti intitula actiunea dv." actiune in contestarea paternitatii" .In dovedirea acesteia aveti nevoie de martori, inscrisuri, expertiza si orice alte mijloace de proba(interogatoriul paratei..etc) care sa dovedeasca ca in perioada de conceptie mama a intretinut relatii cu un alt barbat sau ca dv. nu puteti fi tatal copilului din alte motive obiective.
Va recomand sa luati legatura cu un avocat care sa va reprezinte
interesele in instanta sau/si care sa va expuna,poate, si o alta parere.
Daca mai doriti si alte detalii va voi raspunde tot pe acest forum.Succes!
Posted: 20 Jan 2005, 20:06
by Gabi
"Actiunea in contestarea paternitatii nu o introduce tatal ci mama in numele copilului ei minor."----citat din mesajul lui attorneyatlaw. FALS, nu doar mama.(vezi mai sus)
Posted: 21 Jan 2005, 13:30
by attorneyatlaw
Mda, raspunsul meu se referea strict la situatia de fapt ce parea a rezulta din intrebarea omului.
Merci inca o data ca-ti dai atata osteneala sa ma corectezi.
Posted: 21 Jan 2005, 17:11
by sebi77
Nasol momentul ai un copil si dupa nu stiu cat timp sa te trezensti ca nu e al tau ci al altcuiva...
Se poate dicta vreo masura "penala" impotriva mamei pentru faptul mintit ???
Posted: 21 Jan 2005, 17:39
by croc
ti-e cam frica.....
