Page 1 of 1

perchezitionarea unui autoturism

Posted: 26 Dec 2004, 01:56
by laszlo
Ce parere aveti , e necesara autorizarea instantei ? Ma refer , evident , la situatia in care autoturismul se afla pe o sosea , intrucat daca el este parcat intr-o curte e evident ca se aplica regulile de la perchezitia domiciliara.

Posted: 27 Dec 2004, 10:13
by wittmann
Ai lovit un punct sensibil!
Marea majoritate spun ca autoturismul este o "prelungire" a persoanei si in privinta lui se aplica regulile de la perchezitia corporala. Altii, mai putin, sunt de parere ca dimpotriva este o "dependinta" a domiciliului cu consecintele de rigoare.
Cert este ca in legislatia noastra (C.p.p. si Codul Rutier) problema este reglementata insuficient si la modul general (in mod voit consider eu).

Re: perchezitionarea unui autoturism

Posted: 18 Jun 2005, 07:37
by sofia
laszlo wrote:...daca el este parcat intr-o curte e evident ca se aplica regulile de la perchezitia domiciliara.
Pana la urma pana unde se intinde "domiciliul"?
Stie cineva ceva practica pe tema asta cu autovehiculul?

Posted: 18 Jun 2005, 08:36
by wittmann
Doar peste Ocean... :( Acolo problema de care vorbesti este mai bine reglementata.

Posted: 18 Jun 2005, 08:51
by ADR
eu nu as permite sa mi se perchezitioneze autoturismul tocmai din lipsa legislatiei in aceasta privinta intrucat organele nu au nici un temei legal pt perchezitionarea auto

interpretarile legate de persoanlitatea sunt doar ale instantei si nu ale organelor de politie asadar fara mandat nu permit nimic

Posted: 18 Jun 2005, 09:04
by constable
Pentru perchezitionarea unui autovehicul nu trebuie un mandat expres din partea magistratului. Este o practica acceptata la nivel european (din aceasta cauza nici nu se semnaleaza astfel de fapte) iar agentii fortei publice care perchezitioneaza autovehicule actioneaza in virtutea atributiilor lor legale de prevenire, combatere si controlul infractiunilor si de descoperirea autorilor unor fapte penale. Problema care se pune este ca astfel de masuri (care sunt specifice de regula agentiilor de politie din intreaga lume) trebuie sa-si gaseasca locul numai cu ocazia unor actiuni legal organizate si autorizate. Iar aceasta autorizare nu trebuie sa vina exclusiv din partea magistratului intr-un astfel de caz.

Posted: 18 Jun 2005, 09:38
by wittmann
M-am documentata un pic pe net si m-am edificat: intr-adevar, atat in Europa cat si in SUA, este permisa perchezitionarea unui autoturism aflat in trafic fara avea autorizatia unui magistrat imputernicit de lege. Problema care se pune nu este desfasurarea acestei activitati in cadrul unei actiuni legal organizate, ci existenta unor motive temeinice ca s-a savarsit o infractiune si ca perchezitionarea autoturismului ar duce la descoperirea de probe. Mai sunt si unele exceptii, dar astea sunt alta problema (gasirea victimei unei rapiri, depistarea unor evadati sau infractori deosebit de periculosi, prevenirea unor actiuni teroriste iminente, etc.)

Posted: 18 Jun 2005, 12:10
by minodora
Eu zic ca da, daca ai un sistem antiradar si il vede politistul care te-a oprit in trafic.

Posted: 18 Jun 2005, 16:41
by constable
Agentiile de politie sunt toate institutiile formate din agenti ai fortei publice, indiferent de denumire, care se ocupa cu prevenirea , combaterea si controlul infractiunilor, facand parte din sistemul justitiei criminale.
Cand am vorbit de autorizarea actiunilor politienesti nu m-am gandit numai la actele infractionale ci si la actiunile antisociale pedepsite contraventional. Este normal ca atunci cand reusesti sa imobilizezi un auto ce a fortat 3 filtre de politie sa procedezi atat la perchezitionarea corporala a cond. auto cat si la cea autoturismului. Chiar daca nu exista temeiuri de existenta unei fapte penale. Refuzul de a te supune autoritatii constituie o suspiciune de legalitate.
Cat despre autorizarea actiunilor, aceasta este de competenta sefilor structurilor care actioneaza ( nu doresc comentarii in sensul ca tb. sa acceptati aceasta - vedeti ca pentru folosirea fortei este necesara autorizarea prefectului si nu a magistratului , prin prisma legii 60/90 si ex.pot continua).

Posted: 20 Jun 2005, 12:36
by comisar
Bine zis si bine documentat Constable,parca ai lucra la politie,sunt multi care se opun gen "ADR",situatie in care politistul inventeaza diferite cazuri si spete si pana la urma conducatorul auto deschide si portbagajul ca sa arate dlui politist ca nu are droguri,arme,criminali ascunsi,caprioare si iepuri impuscati,etc.

Drum bun !

Posted: 22 Jun 2005, 13:53
by sansiro
din cate stiu eu este un text in legea 218 din 2002 sau in lergea 360 din 2002 in care se permite ceva perchezitie de genul asta (a se vedea art. 31 lit. f din Legea 218 din 2002 privind organizarea si functionarea politiei romane). Este adevarat ca textul evocat contine sintagma "potrivit legii" insa conform legii (C. pr. pen.) numai in ceea ce priveste perchezitia domiciliara se vorbeste de autorizatia magistratului. In situatia in care respectiva persioana este cu cortul si cu masina in poadure si se cere perchezitionarea masinii si cortului, trebuie autorizarea magistratului deoarece in situatia respectiva se impune o perchezitie a ceea ce in doctrina penala s-a acceptat a fi domiciliu (in sensul legii).
respecte