Page 1 of 2
avocati obligati la masterat si doctorat
Posted: 07 Oct 2008, 13:45
by misa
Incepand cu acest an, avocatii vor fi obligati la studii de master si doctorat, obligatoriu, altfel vor fi suspendati din profesie. Informatia a aparut pe 1 octombrie 2008, in mai multe ziare/ nu stiu daca am voie sa dau nume/
Pt cei interesati, dati pe google si gasiti articolul.... Ce parere aveti... va fi un precedent si ptr magistratura?
Posted: 07 Oct 2008, 13:53
by NesCafe
arata sursa
Posted: 07 Oct 2008, 14:55
by misa
Ce imperativ... ok, arat.
UNBR, Congresul Avocatilor Costinesti 21 iunie 2008, Hotararea nr.14 si articole din presa, da o cautare.
Posted: 07 Oct 2008, 18:30
by NesCafe
sarun mana
Posted: 07 Oct 2008, 18:43
by observer
Beton.
Ma duc sa ma inscriu in baroul lun Bota. Ca oricum nu conteaza ca am master deja facut se pare ca tot nestiutor sunt in ochii UNBR.
Baremi in baroul ala nu iti are nimeni treaba si in plus cei de la ICCJ au zis ca nu e nici un bai sa fi avocat acolo.
Sau mai bine in fac baroul meu. Si ma pun decan.
Posted: 07 Oct 2008, 18:45
by kinga
mda...
ce aberatie....de parca un master si un doctorat LA NOI.. prezinta garantia ca X stie...
noroc cu facultatile de drept care-s cu gramada...
master la ff
ce mai... marire de salariu pentru invatamant
ahammm
de asta au primit 50%

Posted: 09 Oct 2008, 20:34
by deeea
E vorba de pregatirea profesionala continua, si conform hotararii 14 ea poate fi facuta in mai multe feluri, nu numai prin masterat sau doctorat: participare la conferinte, articole publicate, etc.
E vorba de cele 60 de ore in 3 ani.
UNIUNEA NAŢIONALĂ A BAROURILOR DIN ROMÂNIA
CONGRESUL AVOCAŢILOR – COSTINEŞTI – 21 IUNIE 2008
HOTĂRÂREA NR. 14
PRIVIND PREGĂTIREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ A AVOCAŢILOR
Având în vedere:
- Rezoluţia CCBE din Noiembrie 2000 asupra pregătirii profesionale a avocaţilor din UE
- Decizia nr. 266 din data de 22 septembrie 2007, Decizia nr. 299 din data de 15 decembrie 2007, Decizia nr. 332 din data de 8 martie 2008 şi Decizia nr. 333 din data de 8 martie 2008 ale Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România cu privire la programul de formare profesională continuă;
- Propunerile formulate de INPPA pentru reorganizarea activităţii INPPA prin înfiinţarea şi funcţionarea Centrelor teritoriale ale INPPA;
- Dezbaterile care au avut loc în cadrul întâlnirii regionale a reprezentanţilor barourilor din judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea desfăşurate în perioada 4-6 aprilie 2008 la Calimaneşti-Căciulata, jud.Vâlcea, în legătură cu organizarea programului de formare profesională continuă în cadrul Centrului teritorial INPPA Craiova.
CONGRESUL AVOCAŢILOR
HOTĂRĂŞTE:
A. Formarea continuă este obligatorie pentru toţi avocaţii înscrişi pe tabloul avocaţilor cu drept de exercitarea a profesiei. Ea are o durată de 60 de ore în cursul a 3 ani consecutivi (o medie de 20 de ore pe an) începând cu 01 ianuarie 2008. Avocaţii care se înscriu pe tabloul avocaţilor cu drept de exercitare a profesiei în cursul anului sau cei care au avut o perioadă în care nu au exercitat profesia (suspendaţi, incompatibili), îşi vor îndeplini obligaţia de formare continuă proporţional cu timpul în care şi-au exercitat profesia.
Obligaţia participării la formarea continuă este îndeplinită prin:
a) participarea la acţiuni cu caracter juridic sau profesional, organizate de către centrele regionale de formare profesională sau instituţiile universitare;
b) participarea la colocvii sau conferinţe cu caracter juridic şi având legătură cu activitatea profesională a avocaţilor;
c) publicarea de lucrări cu caracter juridic;
d)absolvirea unui curs de master sau de doctorat în cadrul unei instituţii acreditate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.
Avocatul este obligat să urmeze formarea sa continuă. El va declara şi va face dovada, cel târziu până la data de 31 ianuarie al fiecărui an, în faţa consiliului baroului din care face parte, modul în care a îndeplinit această obligaţie în anul care s-a încheiat. Dacă un avocat nu atinge media de 20 de ore de formare continuă pe an, în anul următor, acesta va fi obligat să atingă un număr superior cifrei de 20 de ore, astfel încât, numărul de ore de formare din fiecare an să nu fie mai mic de 10 ore.
Înscrierea la fiecare eveniment organizat de Centrul teritorial de formare profesională se va face pe baza unui formular tip, căruia i se alătură, când este cazul, dovada plăţii taxei de participare percepută pentru acest eveniment. Înscrierile vor fi definitive în momentul verificării plăţii şi în limita locurilor disponibile, minim 10 şi maxim 30 participanţi pentru fiecare eveniment. Lista conţinând prezenţa avocaţilor la evenimentele la care se înscriu va fi transmisă direct Centrului teritorial de formare care va elibera certificatele de prezenţă, în care se va înscrie numărul de ore de formare continuă de care a beneficiat avocatul.
Vorbitorii/Formatorii în cadrul programului de formare profesională continuă a avocaţilor vor fi atât persoane cu o notorietate profesională în domeniul disciplinei de profil, dar şi alţi jurişti recunoscuţi sau cadre universitare ce îşi desfăşoară activitatea la instituţiile de învăţământ superior cu care baroul are contract de colaborare sau care funcţionează la facultăţile de drept agrementate de U.N.B.R. (a se vedea Decizia 333/07.03.2008 a Consiliului U.N.B.R.).
Fiecare vorbitor/formator având calitatea de avocat, pentru activitatea desfăşurată în cadrul acelui eveniment de formare profesională, va primi cu un număr dublu de ore faţă de ceilalţi participanţi la acelaşi eveniment, dar care nu au avut calitatea de vorbitor/formator.
Sumele achitate de avocaţi pentru participarea la acţiuni de formare profesională continuă sunt deductibile, în condiţiile legii.
B. Avocaţii, pentru a-şi continua pregătirea profesională, pot participa şi la conferinţe, congrese sau alte evenimente cu caracter juridic şi care au legătură cu viaţa profesională. În acest sens, organizatorii vor aduce la cunoştinţa Centrelor teritoriale INPPA, cu cel puţin 2 luni înainte, următoarele: data, locul organizării evenimentului, taxele percepute de organizator, persoanele care vor avea prezentări. Drept urmare, Centrele teritoriale INPPA vor lua decizia de a acorda avocaţilor care participă la acest eveniment un anumit număr de ore ca formare profesională continuă.
C. Avocaţilor cu activitate publicistică juridică li se vor recunoaşte, pentru fiecare articol publicat, un număr de 10 ore pregătire profesională, dacă articolul se publică într-o revistă de circulaţie locală, 20 de ore pregătire profesională continuă pentru articolele publicate în reviste de circulaţie şi recunoaştere naţională şi 30 de ore pregătire profesională pentru avocaţii cu activitate publicistică internaţională.
D. Avocaţii care urmează cursuri şi obţin titlul de Master sau Doctor în Drept în perioada de 3 ani în care aveau obligaţia de a participa la formarea profesională continuă, vor beneficia de 60 de ore de formare profesională continuă. Dacă începerea cursurilor sau obţinerea titlurilor de Master sau Doctor în Drept va avea loc în afara intervalului de 3 ani de formare profesională continuă, obligaţia va fi considerată ca îndeplinită proporţional cu timpul în care au urmat respectivele cursuri (masterat sau doctorat).
Posted: 09 Oct 2008, 20:40
by kinga
Posted: 09 Oct 2008, 20:46
by deeea
Posted: 09 Oct 2008, 21:02
by kinga
ioai ...
simplu..
iti faci revista...
pentru 2 numere....
se merita

Posted: 09 Oct 2008, 21:17
by gavril
faci revista electronica.
articole pe net :)
Posted: 09 Oct 2008, 22:30
by paisie
sa vezi ce conferinte isi trag astia cu vechime la restaurantele de pe langa instante =))
Posted: 11 Oct 2008, 19:20
by piorel
Am două articole în ultimii 4 ani ( singurele de altfel...:) ). E bine să-nţeleg?
A... şi unul e scris anul ăsta, e bine?
Oricât de mult ne-am da dupe tufiş sau ne-am ascunde după unghii - pentru a cita un mare clasic în viaţă - există riscul plafonării şi, uneori, ca o consecinţă, riscul mediocrităţii, ridicolului etc.
Posted: 16 Oct 2008, 20:53
by alinutzza
La noi e jale cu notiunea asta abstracta de "pregatire profesionala", chiar voiam si eu sa deschid un subiect pe aceasta tema. Cand zic noi vorbesc de un mirabolant si fascinant Barou, care nu continua sa ma suprinda.
Pentru inceput, doresc sa arat ca nu am ceva impotriva pregatirii profesionale continue, ci doar impotriva modului in care se aplica si ni se iau banii. Macar de-am invata ceva folositor...
Respectiv: in urma cu o saptamana, s-a primit de catre toata lumea telefon de la barou: e obligatoriu sa va inscrieti la cursuri la Timisoara sau la Felix - costa 500 lei pt acest weekend (ala de la Felix e mai iefitin, dar si cu mai putine puncte), altfel la 1 ianuarie sunteti exclusi din profesie. Trebuie sa aveti 20 de puncte pe an. Veniti si semnati si va obligati sa mergeti 3 ani la cursuri, sa platiti cat costa (nu se stie, se vorbeste cu glas soptit de 4500 pentru la anul) etc
Ne agitam, socotim si gasim variantele ajutatoare: un masterat, niscaiva lucrari publicate ... Nu de alta, dar economia globala e in recesiune...
Ne prezentam cu diplomele la conducerea baroului spre solutionare. Stupoare: mare parte din facultati nu sunt "agreate" si diplomele nu sunt recunoscute (numai alea de la fostele facultati de stat: Bucuresti, Cluj, Sibiu, Timisoara, Iasi). Restul - nimic. Plus ca e o intreaga discutie daca masteratul (la facultatile alea bune...) care nu a fost finalizat in 2008 - deci sub durata obligatiei profesionale de pregatire continua - poate fi luat fi luate sau nu in considerare.
Se duc si niste colegi mai destepti care au publicat una alta prin Dreptul - li se spune: e....nu conteza ce-ati scris in trecut, trebuie sa scrieti acum.
Ne reorganizam: gasim urgent o editura, tipografie, colectiv de redactie, material publicistic . Suntem pe punctul sa obtinem ISPN (nu stiu ce-i ala, dar trebuie...) si aviz de la Ministerul Educatiei (sa fie recunoscuta la nivel national). Informam si Baroul. Din categoria "ucideti mesagerul", biata noastra colega care s-a dus sa informeze Baroul despre initiativa si sa "ceara voie" (desi nu era cazul, dar ...ma rog) a fost efectiv improscata cu invective de genul "voi sunteti niste incapabili, in fiecare zi veniti cu alte idei...ce reviste va trebuie voua? ...oricum de la Barou nu vedeti nici un ban". Precizez ca nu s-a solicitat sprijin financiar de la Barou, ne descurcam pe cont propriu, cativa clienti sa dea o sponsorizare gasim noi.
Cat despre articole publicate pe internet nici nu poate fi vorba. Piei Satana !
Concluzionand, atat timp cat de modul de aducere la indeplinire a Hotararii 14/2000 raspund Consiliile Barourilor va fi cel putin o practica neunitara ca sa nu mai zic altceva.
As fi chiar curioasa prin alte Barouri cum se face "pregatirea profesionala continua". La voi cum e ?

Posted: 17 Oct 2008, 07:06
by paisie
la iasi astia tineri ce se mai agita, ca astia batrani rad de sparg de hotararea lu peste prajit =))) cum sa pui tu un profesor univ. cu doctorat care preda la o universitate neagreata sa faca ore de curs :((
In schim la Iasi exista INPPA centru zonal de anul acesta, dar momentan fac cursuri doar pentru stagiari si costa 500 ron.