vulpacris wrote:1) verificati-va mesajele private
Le-am verificat si chiar am raspuns.
vulpacris wrote: 2) Despagubirea prin masura compensatorie prin acordarea terenului in alt amplasament, se face "in echivalent valoric", deoarece numai asa se raspunde exigentei ceruta prin tratatul de aderare la UE si prin Conventia europeana a drepturilor omului, tocmai pentru a nu se intampla ceea ce vi se intampla dvs., sa vi se dea un teren de o valoare mai mica decat cel pe care l-ati avut.
Ar fi mai cert daca a-ti avea un articol si un act normativ in sustinerea afirmatiilor. Degeaba aveti dreptate daca legea e stramba.
vulpacris wrote: In al doilea rand aceasta masura este normala deoarece daca nu exista teren se acorda despagubiri, "daca persoanele îndreptatite nu opteaza pentru primirea de despagubiri" iar acestea se stabilesc in functie de valoarea terenului in urma efectuarii unei evaluari efectuata conform standardelor internationale, la valoarea de piata a acestuia.
Iata un argument bun dar tocmai pentru asta am scris aici, ca sa aflu mai multe despre problema mea.
vulpacris wrote: Deci ar fi anacronic si inechitabil, ca in cazul in care pentru 1 ha de teren in valoare de 10000 euro sa se acorde, asa cum sustineti gresit dvs. (in echivalent arabil), 1,7 ha de teren in valoare de 3000 euro, dar daca nu vreti acest teren sub forma sa fizica sa vi se acorde 10000 euro ca si despagubire in titluri la fondul proprietatea.
Atunci am scris 1,7 din amintiri dar se vede echivalarea aici
http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck. ... ?idt=66038 art. 32 si anexa 18, insa deoarece aceea echivalare o face comisia care se opune atat de mult restituirii, e limpede cat de "justa" va fi.
vulpacris wrote: Deci trebuie sa vi se dea terenul in alt amplasament "in echivalent valoric", indiferent de faptul daca este intravilan sau extravilan, si as face referire la alte articole din lege, dar aceasta este o discutie sterila si fara nici un rezultat, deoarece dvs. trebuie sa fiti pus in posesia terenului pe vechiul amplasament al acestuia.
Pe vechiul amplasament doar daca acesta este liber, neatribuit altor persoane, ori in cazul meu nu este.
vulpacris wrote: O sa va mai subliniez ceva in textul de lege citat anterior si pe care il criticati fara a-l citi cu atentie:
Art. 6 alin. (2 ind.1) din Legea nr. 1/2000
“In situatia in care anumite suprafete sunt revendicate de doua persoane, dintre care una este fostul proprietar, caruia i s-a preluat terenul prin masurile abuzive aplicate in perioada anilor 1945-1990, si cea de-a doua, persoana careia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar, in limita resurselor de teren, inclusiv a rezervelor
create, se va restitui terenul in natura ambilor solicitanti. In cazul in care resursele sunt insuficiente, se va atribui in natura terenul persoanei care detinea actele de proprietate in anul 1990, iar cei care au fost improprietariti cu asemenea terenuri vor fi despagubiti in conditiile legii”.
V-am mai scris cum stau lucrurile in privinta asta, sau cum le-am inteles eu.
vulpacris wrote: art. III al. 1 lit. a) pct. (ii) din Legea nr. 169/1997:
"Sunt lovite de nulitate absoluta [...]:
actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, solicitate de catre acestia, in termen legal, libere la data solicitarii [...]"
Textul citat complet este "
(ii) actele de reconstituire şi constituire în favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale foştilor proprietari, solicitate de către aceştia, în termen legal, libere la data solicitării, în baza Legii nr. 18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 şi a prezentei legi, precum şi actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public în acest scop;"
Actele in favoarea altor persoane, in cazul meu, au fost atribuite in anii n90 prin legea 18/1991 iar subsemnatul a depus cereri in baza legilor 169/1997 si 1/2000 pentru o diferenta de teren dupa emiterea lor. Subsemnatului i s-a reconstituit dreptul de proprietate solicitat prin legea 18/1991 pe un alt amplasament intrucat si legea 18/1991 permitea acest lucru (si am spus ca nu am obiectii, pentru ca terenurile sunt echivalente).
Prin urmare actele acelora nu sunt lovite de nulitate decat daca persoanele respective nu erau indreptatite sa primeasca teren. Am cerut primariei sa-mi comunice toate informatiile despre acele persoane, insa pana acuma nu am primit nimic, probabil ca stiu ei ce stiu...
vulpacris wrote: Iar dvs. a-ti solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra tuturor terenurilor care au apartinut autorilor dvs. in anul 1991, iar faptul ca la acel moment suprafata de teren pentru care se facea reconstituirea dreptului de proprietate era restrictionata in mod nelegal si neconstitutional la doar 10 ha nu inseamna ca dvs. nu a-ti fi solicitat intreaga suprafata, in termenul si conditiile stabilite de lege, acest text de lege citat fiind modificat prin L.247/2005.
Interesanta observatie. Totusi, conform legii 18/1991 se putea reconstitui dreptul de proprietate cu teren nu neaparat pe vechiul amplasament.
Nu mai stiu cum arata cererea din 1991 si nu sunt sigur ca am cerut toata suprafata de teren, deoarece stiam ca exista limita de 10 ha si oricum nu mi se va acorda. Iar la aceea vreme proprietatea era doar ocrotita, nu garantata de constitutie.
Iar legea 1/2000 art. 2 alin. (2) scrie: "
Drepturile dobandite cu respectarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, pentru care au fost eliberate adeverinte de proprietate, proces-verbal de punere in posesie sau titlu de proprietate, raman valabile fara nicio alta confirmare."
vulpacris wrote: Deci, primarul trebuia sa va puna pe dvs. in posesia terenurilor pe vechile amplasamente, si tot EL trebuie sa solicite instantei de judecata sa constate nulitatea titlurilor de proprietate emise pe acest vechi amplasament altor persoane...
... care nu erau in drept a primi teren, as adauga eu dupa cum am aratat mai sus.
Deocamdata nu vrea nici macar sa-mi comunice "
toate informaţiile privind persoanele care au obţinut titluri de proprietate pe vechile amplasamente" ale subsemnatului, conform art. 81 din H.G. 890/2005...
vulpacris wrote: punerea in posesie nu mai este atributul exclusiv al comisiei locale de fond funciar, aceasta putand fi facuta si pe alte cai legale, in amplasamentul in care spune legea (si nu dl. primar) cu "binecuvantarea" judecatorului
Punerea in posesie se face pe vechiul amplasament daca este liber. In cazul terenurilor extravilane, legea nu prevede ca tribunalul stabileste unde sa se faca punerea in posesie. Era ceva prevedere parca in cazul terenurilor colinare.
Impresionant entuziasmul de care da-ti dovada...
Eu am trecut insa prin mai multe procese si poate sunt un pic mai pragmatic si sceptic...