Page 1 of 3

retrocedare teren agricol, cum pot sa-l obtin?

Posted: 01 Oct 2008, 13:25
by ginberto
Buna ziua!
Doar dupa cateva procese, mi s-a recunoscut faptul ca am dreptul la xx ha teren agricol, teren care a fost preluat abuziv de statul roman in 1949 de la antecesorii mei. Am o sentinta prin care se stabileste ca sa fiu improprietarit cu suprafata respectiva in raza comunei respective. Care bineinteles nu o ia in seama nici prefectura, cu atat mai putin primaria, adica nu fac nimic concret ca sa o aplice.
Dealtfel Primaria sustine ca nu are teren la dispozitie pe care sa mi-l dea (mi-au dat in scris o data ca nu au teren, dar nu am nici un motiv sa le dau crezare).
Vechiul amplasament care a apartinut antecesorilor mei a fost atribuit altor cetateni, care nu l-au detinut anterior.
Eu suspectez ca acestia au primit fara sa fie indreptatiti, sau macar o parte din ei.
1. Cum pot sa aflu si sa dovedesc daca Primaria are teren la dispozitie? Unde exista o evidenta la care sa am acces si din care sa rezulte terenul primariei pe care il are la dispozitie?
2. Daca vreau sa anulez titlurile de proprietate al celor care au primit teren pe vechiul amplasament care a apartinut antecesorilor mei, cum stiu care sunt acestia si toate informatiile pe baza carora acestia au primit titlurile pentru a sti daca au primit sau nu pe nedrept, intrucat Primaria nu raspunde nici la aceasta cerere..., si pe cine actionez in judecata in acest caz?
Cum procedez?
Multumesc

Posted: 05 Oct 2008, 17:43
by cobe_mitroi
va trebui sa fii despagubit in natura (adicatelea teren) sau prin echivalent, dica bani. Daca ai hotararea judecatoreasca prin care ti-a s-a stabilit dreptul de proprietate asupra terenului si acesta hotarare este definitiva si irevocabila (cel putiun definitiva), ia legatura cu un avocat iar apoi cu un executor judecatoresc

Posted: 06 Oct 2008, 08:05
by emanuella
Ca sa afli daca primaria are teren la dispozitie nu poti sa afli decat de la primarie. Spui ca ai solicitat acest lucru si ti s-a raspuns ca nu au. Nu prea ai cum sa dovedesti contrariul. Chiar s-ar putea sa nu aiba. Dar asa cum spunea si cobe_mitroi, poti sa ceri echivalentul in bani pentru terenul respectiv. Dar era bine sa ceri in actiune, adica prin sentinta sa fie obligata primaria sa-ti dea echivalentul in bani daca nu au teren. Pentru ca altfel, dupa cum ai vazut, nu vor executa sentinta asa cum este. Totusi du-te la un executor.
Daca totusi doresti teren si esti convins ca terenul tau a fost atribuit altora, va trebui sa identifici tu acele persoane si să deschizi actiune impotriva lor pentru anularea titlurilor lor de proprietate. Tu va trebui sa faci dovada celor ce sustii. Adică, că acele persoane nu aveau dreptul la acel teren si ca titlurile lor s-au emis nelegal. Aceste date le afli de la vecini, eventual un topograf iti poate identifica terenul pe o schita si apoi verifici la cartea funciara numerele topo identificate, pentru a afla proprietarii. Dar cel mai bine vorbeste cu un avocat si el iti va spune ce sa faci.
Oricum daca deschizi acţiune pentru anularea titlurilor, va trebui sa chemi in judecată pe langa ceilalti parîti si comisia locala de fond funciar iar instanta o poate obliga sa prezinte cererile paratilor si documentele doveditoare

Posted: 08 Oct 2008, 07:00
by piorel
Chestia asta cu are sau nu are primăria terene e o mare gogoaşă. Mie îmi zic că nu au niciun fel de teren pentru ”comisia de fond funciar” şi îmi enumeră mai multe legi care ar trebui onorate. Pe de altă parte... scoate suprafeţe din domeniul public... le trece în domeniul privat... şi apoi le concesionează. :) Eu am de luat teren pe legea 341-2004 şi merg pe contencios administrativ, am primit răspuns şi la prealabilă. :)

Posted: 08 Oct 2008, 22:28
by ginberto
Sentinta obtinuta prevede plata de daune cominatorii pentru intarzierea executarii ei.
Se pot transforma daunele cominatorii pentru neindeplinirea sentintei in daune-interese, compensatorii ? Cum ?

Posted: 07 May 2009, 21:08
by ginberto
Dupa o lunga perioada de timp (circa sase luni) de la directionarea unei petitii a subsemnatului de catre Prefectura spre Primarie pentru "competenta solutionare" a cazului meu, Primaria imi trimite o oferta prin care imi propune reconstituirea dreptului de proprietate pe o pasune, un teren neproductiv si care nu poate fi transformat in teren productiv (dealtfel un arendas a refuzat categoric sa-l ia in arenda). Asta era prin ianuarie.
Am respins oferta primariei, bineinteles neprimind o alta oferta in 30 zile. Din nou dupa o adresa trimisa Prefecturii a raspuns Primaria oferind a doua oferta langa acelasi teren ca si prima data.
Astfel terenul cara a aparinut antecesorilor mei de pevechiul amplasement a fost si este de foarte buna calitate iar mie mi se ofera un teren neproductiv.
Ce pot sa fac ca sa obtin teren agricol care poate fi utilizat?

Si desi le-am solicitat de trei ori in scris sa-mi comunice toate informatiile despre persoanele care au primit teren pe vechiul amplasament care a apartinut antecesorilor mei, primaria nu mi-a comunicat nimic.
Nu doar ca nu mi-au oferit un teren productiv, dar mai mult, din extrasele pe care le-am scos de la cadastru pentru acel teren rezulta ca este si insuficient fiind de circa trei ori mai putin decat suprafata la care sunt indreptatit... !
Ce-i de facut ?

Posted: 07 May 2009, 23:31
by vulpacris
Pentru o parere cat de cat corecta fata de cazul dvs. ar trebui niste lamuriri.

1) Cand a-ti depus prima cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate, in ce an ?
2) De cand a-ti inceput procesele ?
3) Ce scrie exact in dispozitivul sentintei, citati ce scrie dupa "in numele legii dispune", fara date personale si suprafata ?

Dupa ce imi oferiti aceste date pot sa va indrum mai departe.

Oricum, din cele scrise de dvs. chiar avand acea hotarare judecatoreasca, tot se incearca de catre autoritati sa va insele. :-x

A-ti scris:
"Nu doar ca nu mi-au oferit un teren productiv, dar mai mult, din extrasele pe care le-am scos de la cadastru pentru acel teren rezulta ca este si insuficient fiind de circa trei ori mai putin decat suprafata la care sunt indreptatit... !"

Din ceea ce a-ti scris rezulta faptul ca primaria va ofera aceeasi suprafata de teren care este inscrisa in hotarare, dar intr-un alt amplasament, unde in loc de teren arabil de clasa A, este o pasune naturala, probabil inundabila (daca nu poate fi transformata in teren productiv), sau in panta.
Problema este ca legea spune ca daca nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pe vechiul amplasament, atunci trebuie sa fie reconstituit pe un alt amplasament, dar, IN ECHIVALENT VALORIC. :grin:

Daca este asa cum spuneti dvs., si nu am motiv sa ma indoiesc, atunci primaria este obligata, inainte sa va faca alta oferta sa solicite evaluarea terenului din vechiul amplasament, dupa care trebuie sa va faca o oferta in aceeasi valoare a acelui teren.

Valoarea de impozitare la care sunt calculate pasunile naturale este de 4 ori mai mica decat valoarea terenului arabil de clasa A.
Deci daca dvs. vi s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru, sa luam un exemplu, 10 ha, teren arabil clasa A, atunci primaria trebuie sa va ofere 40 ha de pasune naturala. :grin:
Or, dvs. spuneti ca ei v-au oferit "de circa trei ori mai putin decat suprafata la care sunt indreptatit", iar asta inseamna ramanand la exemplul dat, ca in loc sa va dea cele 10 ha, v-au oferit doar 3 ha de pasune. :roll:

Raspundeti la intrebarile puse si poate exista o sansa sa va recuperati terenul pe vechile amplasamente, iar daca nu, terenul se poate obtine si pe alte amplasamente, dar fiind arabil. :grin:

:cafea:

Posted: 08 May 2009, 13:51
by ginberto
vulpacris wrote:1) Cand a-ti depus prima cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate, in ce an ?
Cred ca prin 2000 am reinnoit-o (cred ca am depus si in 1997). O parte din teren mi s-a restituit in 1991 dar tot nu pe vechiul amplasament ci actiuni la I.A.S. (si abia in 1999 am intrat in posesia terenului)
vulpacris wrote:2) De cand a-ti inceput procesele ?
De prin 2002, prima sentinta fiind data in 2004 iar atunci intr-adevar scria ca daca nu ar exista teren sa fiu pus pe lista de despagubiri.
vulpacris wrote:3) Ce scrie exact in dispozitivul sentintei, citati ce scrie dupa "in numele legii dispune", fara date personale si suprafata ?
Intr-o alta sentinta din 2005 scrie in dispozitiv:
"Admite actiunea civila intentata de reclamantul x domiciliat in ... impotriva paratelor COMISIA LOCALA Y de aplicare a Legii 18/1991 si COMISIA JUDETEANA Z de aplicare a Legii 18/1991, prin urmare:
-obliga pe parata COMISIA LOCALA Y de aplicare a Legii 18/1991 sa-l puna in posesie pe reclamant cu suprafata de t ha teren in hotarul loc. Y."
si inca cateva nerelevante (cheltuieli judecata si termenul de recurs).
vulpacris wrote:Din ceea ce a-ti scris rezulta faptul ca primaria va ofera aceeasi suprafata de teren care este inscrisa in hotarare, dar intr-un alt amplasament (...)
Nici vorba, imi ofera de trei ori mai putin...
vulpacris wrote:Problema este ca legea spune ca daca nu se poate reconstitui dreptul de proprietate pe vechiul amplasament, atunci trebuie sa fie reconstituit pe un alt amplasament, dar, IN ECHIVALENT VALORIC.
Care act normativ si care articol prevede ca trebuie sa fie reconstituit "IN ECHIVALENT VALORIC" ? ! Stiu doar ca se ofera mai mult, dar parca este doar pana la 1,7 coeficientul cu care se mareste suprafata oferita, iar avand in vedere ca acest coeficient il stabileste tot comisia locala, lucrurile sunt clare si in aceasta privinta.
vulpacris wrote:Daca este asa cum spuneti dvs., si nu am motiv sa ma indoiesc, atunci primaria este obligata, inainte sa va faca alta oferta sa solicite evaluarea terenului din vechiul amplasament, dupa care trebuie sa va faca o oferta in aceeasi valoare a acelui teren.
Ce o poate obliga ?
Credeti ca nu stiu foarte bine atat primaria cat si Prefectura despre cazul meu ?
In ultima adresa trimisa prefecturii le-am citat pur si simplu articole din mai multe acte normative referitoare la fondul funciar si am cerut sa amendeze comisia locala, doar asa se pare ca a determinat comisia locala sa-mi arunce praf in ochi cu teren neproductiv si de trei ori mai putin.
Altfel nici nu se sinchisea de aceste "obligatii".
Au scris (primarul) ca o sa-mi trimita si informatiile referioare la cei la care li s-au atribuit teren pe vechiul amplasament care a apartinut antecesorilor mei, dar pana acum nimic... Am cerut si pentru asta amenda la prefectura pentru necomunicarea unor documente publice...

Posted: 08 May 2009, 15:26
by vulpacris
A-ti scris:

Care act normativ si care articol prevede ca trebuie sa fie reconstituit "IN ECHIVALENT VALORIC" ? ! Stiu doar ca se ofera mai mult, dar parca este doar pana la 1,7 coeficientul cu care se mareste suprafata oferita, iar avand in vedere ca acest coeficient il stabileste tot comisia locala, lucrurile sunt clare si in aceasta privinta”.

Va rog, nu va certati cu mine, ca a-ti cerut sfaturi cum sa rezolvati problema, iar in cazul acesta s-ar presupune ca stim un pic mai multe decat dvs. si avocatii dvs.. :roll:
Problema era de mult rezolvata daca aveati un avocat care sa fie bine pregatit in aceasta materie a fondului funciar, stia ce sa ceara instantei, si cum sa execute hotararea judecatoreasca.

Aveti textele de act normativ care arata foarte de clar ceea ce trebuie sa faca domnul primar, in calitatea lui de presedinte al comisiei de fond funciar, precum si domnul prefect al judetului, in calitatea lui de presedinte al comisiei judetene de fond funciar, pentru a executa hotararea judecatoreasca.

HG 890/2005 Regulamentul de aplicare a legilor fondului funciar

"Art. 9 alin (3): Foştii proprietari sau moştenitorii acestora vor fi compensaţi cu o suprafaţă de teren echivalentă valoric din terenurile intravilane sau, în lipsă, extravilane, ce au aparţinut deţinătorilor prevăzuţi la alin (1) sau ascendenţilor acestora, din rezerva comisiei locale sau, după caz, din terenul proprietate privată a comunei, oraşului sau a municipiului, acceptată de foştii proprietari sau de moştenitorii acestora.
Art. 10 alin (1): În situaţiile în care restituirea pe vechiul amplasament nu mai este posibilă, fostului proprietar sau moştenitorilor acestuia li se va oferi, un alt amplasament situat în aceeaşi localitate sau într-o localitate învecinată. Oferta va fi trimisă persoanelor îndreptăţite prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire iar termenul în care răspunsul la ofertă trebuie dat nu poate fi mai mic de 7 zile de la data primirii ofertei de teren pe alt amplasament. În cazul în care fostul proprietar sau moştenitorii acestuia nu acceptă amplasamentul oferit, comisia locală va trebui să formuleze o alta ofertă în termen de 30 de zile, dacă persoanele îndreptăţite nu optează pentru primirea de despăgubiri.
Art. 10 alin (2): În situaţia în care într-o anumită localitate nu mai există suficient teren în rezerva comisiei de fond funciar care să fie atribuit în proprietate foştilor proprietari deposedaţi sau moştenitorilor acestora, comisiile de fond funciar se vor adresa comisiilor de fond funciar din alte localităţi care vor pune la dispoziţie terenurile rămase disponibile
.”

Dar, pentru ca a-ti scris:

“O parte din teren mi s-a restituit in 1991 dar tot nu pe vechiul amplasament ci actiuni la I.A.S. (si abia in 1999 am intrat in posesia terenului)”

nici nu se mai pune problema sa vi se dea terenul in alt amplasament, decat in cel vechi.

Aici aveti textul de lege care este argumentul celor afirmate:

Art. 6 alin. (2 ind.1) din Legea nr. 1/2000
“In situatia in care anumite suprafete sunt revendicate de doua persoane, dintre care una este fostul proprietar, caruia i s-a preluat terenul prin masurile abuzive aplicate in perioada anilor 1945-1990, si cea de-a doua, persoana careia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar, in limita resurselor de teren, inclusiv a rezervelor create, se va restitui terenul in natura ambilor solicitanti. In cazul in care resursele sunt insuficiente, se va atribui in natura terenul persoanei care detinea actele de proprietate in anul 1990, iar cei care au fost improprietariti cu asemenea terenuri vor fi despagubiti in conditiile legii”.


Problema este extrem de simpla si se poate rezolva fara prea multi nervi din partea dvs., dar, in schimb, puteti sa le provocati f.f. multi nervi celor care va poarta acum pe drumuri. :grin:

A-ti scris:

Ce o poate obliga ?
Credeti ca nu stiu foarte bine atat primaria cat si Prefectura despre cazul meu ?
In ultima adresa trimisa prefecturii le-am citat pur si simplu articole din mai multe acte normative referitoare la fondul funciar si am cerut sa amendeze comisia locala, doar asa se pare ca a determinat comisia locala sa-mi arunce praf in ochi cu teren neproductiv si de trei ori mai putin.
Altfel nici nu se sinchisea de aceste "obligatii".
Au scris (primarul) ca o sa-mi trimita si informatiile referioare la cei la care li s-au atribuit teren pe vechiul amplasament care a apartinut antecesorilor mei, dar pana acum nimic... Am cerut si pentru asta amenda la prefectura pentru necomunicarea unor documente publice
...”

Exact asta inseamna sa va faceti nervi inutil. :-?
Inteleg ca sunteti suparat ca nu a-ti rezolvat problema din 1991 si pana acum, dar este evident ca deja v-ati dat seama de nesimtirea de care dau dovada functionarii publici, precum si de faptul ca nu or sa-si scoata ochii unii altora, si nu o sa puteti dvs. sa-i obligati sa faca ceea ce sunt obligati prin lege sa faca, si ei nu vor sa faca, din cauza asta exista si avocati si executori judecatoresti. :grin:

Nu este necesar sa aflati numele celor care detin terenul dvs., si nici nu trebuie sa cereti anularea titlurilor de proprietate ale acestora.
Aceasta este problema comisiei locale si a comisiei judetene dupa ce veti fi pus in posesia terenului dvs. pe vechiul amplasament, iar ce or sa faca in privinta acestora, si daca or sa le dea teren in alta parte sau despagubiri de la fondul proprietatea, nu va priveste pe dvs.. :-?

Aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie care dovedeste faptul ca in anul 1991 trebuia sa vi se dea inapoi terenul dvs. in vechiul amplasament, iar asta este suficient.
Faptul ca s-au emis titluri de proprietate altor persoane pentru terenul din vechiul amplasament, dupa data depunerii cererii dvs. din 1991, a fost o incalcare evidenta a legii de catre comisia locala si cea judeteana, iar aceste titluri de proprietate sunt lovite de nulitate de drept, conf. L.169/1997.
Deja a-ti facut dovada ca si comisia locala si cea judeteana au incalcat legea si v-au incalcat dreptul de proprietate, iar judecatorul a constatat acest lucru, si s-a pronuntat in favoarea dvs.. :aplauze:
Acum trebuie ca hotararea sa fie pusa in executare.
Simplu. :grin:

:cafea:

Posted: 10 May 2009, 18:15
by ginberto
Ce incurajator...
vulpacris wrote:A-ti scris:
Va rog, nu va certati cu mine, ca a-ti cerut sfaturi cum sa rezolvati problema, iar in cazul acesta s-ar presupune ca stim un pic mai multe decat dvs. si avocatii dvs.. :roll:
Imi cer scuze, nu ma cert cu nimeni, dimpotriva imi pare bine ca imi raspunde cineva aici si pot sa-mi evaluez optiunile.
Sa lamurim putin lucrurile.
Legea 18/1991 permitea retrocedarea doar pana la 10 ha si mi s-au dat actiuni la I.A.S. in 1991 pentru mai putin de 10 ha (caci s-a scazut terenul pe care il aveam langa casa) iar in 1999 la desfiintarea I.A.S.-ului mi s-a restituit in natura terenul corespunzator actiunilor de la I.A.S. insa NU pe vechiul amplasament (insa pentru acel teren nu am avut si nu am obiectii).
Problema apare la diferenta de teren de peste 10 ha la care sunt indreptatit. La aparitia legilor 169/1997 si 1/2000 am depus cereri si am solicitat aceasta diferenta. Am obtinut dreptate doar la judecatorie, insa aceasta nu a mentionat in hotarare amplasamentul.
Acum Primaria spune ca a atribuit deja in anii n90 terenul de pe vechiul amplasament la alti cetateni si ca nu are de unde sa dea (decat teren de proasta calitate).
vulpacris wrote: HG 890/2005 Regulamentul de aplicare a legilor fondului funciar
"Art. 9 alin (3): Fostii proprietari sau mostenitorii acestora vor fi compensati cu o suprafata de teren echivalenta valoric din terenurile intravilane sau, în lipsa, extravilane, ce au apartinut detinatorilor prevazuti la alin (1) sau ascendentilor acestora, din rezerva comisiei locale sau, dupa caz, din terenul proprietate privata a comunei, orasului sau a municipiului, acceptata de fostii proprietari sau de mostenitorii acestora.

Acel articol se refera la terenuri intravilane (rezulta din alin. 2) iar eu vorbesc de teren arabil extravilan.

vulpacris wrote:
Art. 6 alin. (2 ind.1) din Legea nr. 1/2000
“In situatia in care anumite suprafete sunt revendicate de doua persoane, dintre care una este fostul proprietar, caruia i s-a preluat terenul prin masurile abuzive aplicate in perioada anilor 1945-1990, si cea de-a doua, persoana careia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar, in limita resurselor de teren, inclusiv a rezervelor create, se va restitui terenul in natura ambilor solicitanti. In cazul in care resursele sunt insuficiente, se va atribui in natura terenul persoanei care detinea actele de proprietate in anul 1990, iar cei care au fost improprietariti cu asemenea terenuri vor fi despagubiti in conditiile legii”.

Textul acesta de lege se refera, cred, la un teren neatribuit si revendicat de doi fosti proprietari.
In orice caz, acelor cetateni carora li s-a reconstituit un drept de proprietate chiar pe un alt amplasament dar care au fost deposedati abuziv, acelora nu li se poate anula titlul de proprietate.

vulpacris wrote:
Nu este necesar sa aflati numele celor care detin terenul dvs., si nici nu trebuie sa cereti anularea titlurilor de proprietate ale acestora.

Nu mi se poate atribui terenul pentru care exista titlu de proprietate eliberat pentru alta persoana inainte de a fi anulat.

vulpacris wrote:
Aceasta este problema comisiei locale si a comisiei judetene dupa ce veti fi pus in posesia terenului dvs. pe vechiul amplasament, iar ce or sa faca in privinta acestora, si daca or sa le dea teren in alta parte sau despagubiri de la fondul proprietatea, nu va priveste pe dvs.. :-?

Insa comisia locala si judeteana nu se sinchisesc de obligatiile lor. V-am raspuns mai sus ca nu pot fi pus in posesie intrucat pana la anulare titlurile eliberate sunt considerate legale.

vulpacris wrote:
Aveti o hotarare judecatoreasca definitiva si executorie care dovedeste faptul ca in anul 1991 trebuia sa vi se dea inapoi terenul dvs. in vechiul amplasament, iar asta este suficient.
Faptul ca s-au emis titluri de proprietate altor persoane pentru terenul din vechiul amplasament, dupa data depunerii cererii dvs. din 1991, a fost o incalcare evidenta a legii de catre comisia locala si cea judeteana, iar aceste titluri de proprietate sunt lovite de nulitate de drept, conf. L.169/1997.
Deja a-ti facut dovada ca si comisia locala si cea judeteana au incalcat legea si v-au incalcat dreptul de proprietate, iar judecatorul a constatat acest lucru, si s-a pronuntat in favoarea dvs.. :aplauze:
Acum trebuie ca hotararea sa fie pusa in executare.
Simplu. :grin:
:cafea:

V-am raspuns in randul trecut ca cererea pentru teren a fost facuta in baza legilor aparute in 1997 si/sau in 2000. Pentru terenul restituit in baza cererii din 1991 nu am obiectii (chiar daca nu e pe vechiul amplasament).
Aici a-ti facut o confuzie sau poate nici eu nu am dat suficiente detalii desi am incercat sa va raspund la intrebari.
Oricum eu apreciez mana de ajutor intinsa si, daca referitor la lamuririle pe care le-am facut aveti alte sugestii, le astept bucuros.

Posted: 10 May 2009, 19:48
by vulpacris
1) verificati-va mesajele private :grin:

2) ma contraziceti in continuare, de parca a-ti fi consilierul juridic al prefecturii, iar acestia de regula cam pierd procesele cu astfel de "contra-argumente", si nu, acest lucru nu ma supara, cel mult ma amuza :-D

Despagubirea prin masura compensatorie prin acordarea terenului in alt amplasament, se face "in echivalent valoric", deoarece numai asa se raspunde exigentei ceruta prin tratatul de aderare la UE si prin Conventia europeana a drepturilor omului, tocmai pentru a nu se intampla ceea ce vi se intampla dvs., sa vi se dea un teren de o valoare mai mica decat cel pe care l-ati avut.
In al doilea rand aceasta masura este normala deoarece daca nu exista teren se acorda despagubiri, "dacă persoanele îndreptăţite nu optează pentru primirea de despăgubiri" iar acestea se stabilesc in functie de valoarea terenului in urma efectuarii unei evaluari efectuata conform standardelor internationale, la valoarea de piata a acestuia.
Deci ar fi anacronic si inechitabil, ca in cazul in care pentru 1 ha de teren in valoare de 10000 euro sa se acorde, asa cum sustineti gresit dvs. (in echivalent arabil), 1,7 ha de teren in valoare de 3000 euro, dar daca nu vreti acest teren sub forma sa fizica sa vi se acorde 10000 euro ca si despagubire in titluri la fondul proprietatea.
Deci trebuie sa vi se dea terenul in alt amplasament "in echivalent valoric", indiferent de faptul daca este intravilan sau extravilan, si as face referire la alte articole din lege, dar aceasta este o discutie sterila si fara nici un rezultat, deoarece dvs. trebuie sa fiti pus in posesia terenului pe vechiul amplasament al acestuia.

O sa va mai subliniez ceva in textul de lege citat anterior si pe care il criticati fara a-l citi cu atentie:
Art. 6 alin. (2 ind.1) din Legea nr. 1/2000
In situatia in care anumite suprafete sunt revendicate de doua persoane, dintre care una este fostul proprietar, caruia i s-a preluat terenul prin masurile abuzive aplicate in perioada anilor 1945-1990, si cea de-a doua, persoana careia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar, in limita resurselor de teren, inclusiv a rezervelor create, se va restitui terenul in natura ambilor solicitanti. In cazul in care resursele sunt insuficiente, se va atribui in natura terenul persoanei care detinea actele de proprietate in anul 1990, iar cei care au fost improprietariti cu asemenea terenuri vor fi despagubiti in conditiile legii”.

art. III al. 1 lit. a) pct. (ii) din Legea nr. 169/1997:
"Sunt lovite de nulitate absoluta [...]:
actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, solicitate de catre acestia, in termen legal, libere la data solicitarii
[...]"

Iar dvs. a-ti solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra tuturor terenurilor care au apartinut autorilor dvs. in anul 1991, iar faptul ca la acel moment suprafata de teren pentru care se facea reconstituirea dreptului de proprietate era restrictionata in mod nelegal si neconstitutional la doar 10 ha nu inseamna ca dvs. nu a-ti fi solicitat intreaga suprafata, in termenul si conditiile stabilite de lege, acest text de lege citat fiind modificat prin L.247/2005.

Primarul este obligat sa faca aplicarea prevederilor legale in vigoare in acest moment, si nu conform cu cele care au fost modificate sau abrogate, sa puna in executare hotararea judecatoreasca, care se refera la niste cereri depuse in anul 1991, 1997 si 2001 si care nu au fost solutionate de catre comisia locala, avand astfel un efect retroactiv fata de abuzurile comisiei locale, acesta fiind obiectul "Plangerii" dvs., urcand pana la momentul formularii primei cereri depusa de dvs..
Deci, primarul trebuia sa va puna pe dvs. in posesia terenurilor pe vechile amplasamente, si tot EL trebuie sa solicite instantei de judecata sa constate nulitatea titlurilor de proprietate emise pe acest vechi amplasament altor persoane, iar acestora sa le ofere terenurile de proasta calitate sau despagubiri.

Oricum ceea ce trebuie sau nu trebuie sa faca primarul nu are nici o importanta fata de modificarile si completarile aduse normelor de procedura facute prin L.247/2005, iar punerea in posesie nu mai este atributul exclusiv al comisiei locale de fond funciar, aceasta putand fi facuta si pe alte cai legale, in amplasamentul in care spune legea (si nu dl. primar) cu "binecuvantarea" judecatorului.

:cafea:

Posted: 12 May 2009, 16:52
by ginberto
vulpacris wrote:1) verificati-va mesajele private :grin:
Le-am verificat si chiar am raspuns.
vulpacris wrote: 2) Despagubirea prin masura compensatorie prin acordarea terenului in alt amplasament, se face "in echivalent valoric", deoarece numai asa se raspunde exigentei ceruta prin tratatul de aderare la UE si prin Conventia europeana a drepturilor omului, tocmai pentru a nu se intampla ceea ce vi se intampla dvs., sa vi se dea un teren de o valoare mai mica decat cel pe care l-ati avut.
Ar fi mai cert daca a-ti avea un articol si un act normativ in sustinerea afirmatiilor. Degeaba aveti dreptate daca legea e stramba.
vulpacris wrote: In al doilea rand aceasta masura este normala deoarece daca nu exista teren se acorda despagubiri, "daca persoanele îndreptatite nu opteaza pentru primirea de despagubiri" iar acestea se stabilesc in functie de valoarea terenului in urma efectuarii unei evaluari efectuata conform standardelor internationale, la valoarea de piata a acestuia.
Iata un argument bun dar tocmai pentru asta am scris aici, ca sa aflu mai multe despre problema mea.
vulpacris wrote: Deci ar fi anacronic si inechitabil, ca in cazul in care pentru 1 ha de teren in valoare de 10000 euro sa se acorde, asa cum sustineti gresit dvs. (in echivalent arabil), 1,7 ha de teren in valoare de 3000 euro, dar daca nu vreti acest teren sub forma sa fizica sa vi se acorde 10000 euro ca si despagubire in titluri la fondul proprietatea.
Atunci am scris 1,7 din amintiri dar se vede echivalarea aici http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck. ... ?idt=66038 art. 32 si anexa 18, insa deoarece aceea echivalare o face comisia care se opune atat de mult restituirii, e limpede cat de "justa" va fi.
vulpacris wrote: Deci trebuie sa vi se dea terenul in alt amplasament "in echivalent valoric", indiferent de faptul daca este intravilan sau extravilan, si as face referire la alte articole din lege, dar aceasta este o discutie sterila si fara nici un rezultat, deoarece dvs. trebuie sa fiti pus in posesia terenului pe vechiul amplasament al acestuia.
Pe vechiul amplasament doar daca acesta este liber, neatribuit altor persoane, ori in cazul meu nu este.
vulpacris wrote: O sa va mai subliniez ceva in textul de lege citat anterior si pe care il criticati fara a-l citi cu atentie:
Art. 6 alin. (2 ind.1) din Legea nr. 1/2000
In situatia in care anumite suprafete sunt revendicate de doua persoane, dintre care una este fostul proprietar, caruia i s-a preluat terenul prin masurile abuzive aplicate in perioada anilor 1945-1990, si cea de-a doua, persoana careia i s-a atribuit teren din cel preluat de la fostul proprietar, in limita resurselor de teren, inclusiv a rezervelor
create, se va restitui terenul in natura ambilor solicitanti. In cazul in care resursele sunt insuficiente, se va atribui in natura terenul persoanei care detinea actele de proprietate in anul 1990, iar cei care au fost improprietariti cu asemenea terenuri vor fi despagubiti in conditiile legii
”.
V-am mai scris cum stau lucrurile in privinta asta, sau cum le-am inteles eu.
vulpacris wrote: art. III al. 1 lit. a) pct. (ii) din Legea nr. 169/1997:
"Sunt lovite de nulitate absoluta [...]:
actele de reconstituire si constituire a dreptului de proprietate in favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale fostilor proprietari, solicitate de catre acestia, in termen legal, libere la data solicitarii
[...]"
Textul citat complet este "(ii) actele de reconstituire şi constituire în favoarea altor persoane asupra vechilor amplasamente ale foştilor proprietari, solicitate de către aceştia, în termen legal, libere la data solicitării, în baza Legii nr. 18/1991 pentru terenurile intravilane, a Legii nr. 1/2000 şi a prezentei legi, precum şi actele de constituire pe terenuri scoase din domeniul public în acest scop;"
Actele in favoarea altor persoane, in cazul meu, au fost atribuite in anii n90 prin legea 18/1991 iar subsemnatul a depus cereri in baza legilor 169/1997 si 1/2000 pentru o diferenta de teren dupa emiterea lor. Subsemnatului i s-a reconstituit dreptul de proprietate solicitat prin legea 18/1991 pe un alt amplasament intrucat si legea 18/1991 permitea acest lucru (si am spus ca nu am obiectii, pentru ca terenurile sunt echivalente).
Prin urmare actele acelora nu sunt lovite de nulitate decat daca persoanele respective nu erau indreptatite sa primeasca teren. Am cerut primariei sa-mi comunice toate informatiile despre acele persoane, insa pana acuma nu am primit nimic, probabil ca stiu ei ce stiu...
vulpacris wrote: Iar dvs. a-ti solicitat reconstituirea dreptului de proprietate asupra tuturor terenurilor care au apartinut autorilor dvs. in anul 1991, iar faptul ca la acel moment suprafata de teren pentru care se facea reconstituirea dreptului de proprietate era restrictionata in mod nelegal si neconstitutional la doar 10 ha nu inseamna ca dvs. nu a-ti fi solicitat intreaga suprafata, in termenul si conditiile stabilite de lege, acest text de lege citat fiind modificat prin L.247/2005.
Interesanta observatie. Totusi, conform legii 18/1991 se putea reconstitui dreptul de proprietate cu teren nu neaparat pe vechiul amplasament.
Nu mai stiu cum arata cererea din 1991 si nu sunt sigur ca am cerut toata suprafata de teren, deoarece stiam ca exista limita de 10 ha si oricum nu mi se va acorda. Iar la aceea vreme proprietatea era doar ocrotita, nu garantata de constitutie.
Iar legea 1/2000 art. 2 alin. (2) scrie: "Drepturile dobandite cu respectarea prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991, pentru care au fost eliberate adeverinte de proprietate, proces-verbal de punere in posesie sau titlu de proprietate, raman valabile fara nicio alta confirmare."
vulpacris wrote: Deci, primarul trebuia sa va puna pe dvs. in posesia terenurilor pe vechile amplasamente, si tot EL trebuie sa solicite instantei de judecata sa constate nulitatea titlurilor de proprietate emise pe acest vechi amplasament altor persoane...
... care nu erau in drept a primi teren, as adauga eu dupa cum am aratat mai sus.
Deocamdata nu vrea nici macar sa-mi comunice "toate informaţiile privind persoanele care au obţinut titluri de proprietate pe vechile amplasamente" ale subsemnatului, conform art. 81 din H.G. 890/2005...
vulpacris wrote: punerea in posesie nu mai este atributul exclusiv al comisiei locale de fond funciar, aceasta putand fi facuta si pe alte cai legale, in amplasamentul in care spune legea (si nu dl. primar) cu "binecuvantarea" judecatorului
Punerea in posesie se face pe vechiul amplasament daca este liber. In cazul terenurilor extravilane, legea nu prevede ca tribunalul stabileste unde sa se faca punerea in posesie. Era ceva prevedere parca in cazul terenurilor colinare.

Impresionant entuziasmul de care da-ti dovada...
Eu am trecut insa prin mai multe procese si poate sunt un pic mai pragmatic si sceptic...

Posted: 14 May 2009, 20:32
by ginberto
Se pare ca vulpacris si-a pierdut entuziasmul.
Oricum este de apreciat caci a fost singurul care a scris si nu fara folos, drept pentru care ii sunt recunoscator.
Eram pregatit acum, daca ar fi continuat, sa-i ofer un contraexemplu in care unii cetateni chiar au pierdut in instanta cand au cerut anularea titlurilor de proprietate emise pe amplasamentul lor, anume in articolul acesta: http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/ ... atuit.html
Cu siguranta ca sunt si alte cazuri asemanatoare fiind aproape o regula ca "ce s-a furat e bun furat!".
Iata de ce subsemnatul suflu si in iaurt acum si voiam sa vad si parerile altora, insa in afara de aceea a lui vulpacris nu am aflat alte pareri ...

Posted: 15 May 2009, 01:29
by vulpacris
Nu mi-am piedut "entuziasmul" dar mai mult decat v-am spus, si mai mult decat ceea ce stiu in mod cert ca se poate face nu mai am ce sfat sa va mai dau, poate alti colegi de pe forum care sunt mai destepti decat mine, si in mod special, decat dumneavoastra, mai pot sa va dea un sfat pertinent.
Daca preferati sa cititi ziarele si sa asteptati sa va faca primarul pe plac, dupa ce faceti reclamatii si memorii la infinit, si fara nici un rezultat vizibil si cu pierdere de timp inutila, asta este, este opinia si dorinta dumneavoastra, timpul dumneavoastra si nu va poate obliga nimeni sa intreprindeti vreo actiune, sfaturile de pe acest forum fiind exact ceea ce sunt, sfaturi.
Si un mic amanunt, ca si raspuns la articolul trimis de dumneavoastra.
Tocmai acum astept redactarea unei decizii a Tribunalului Giurgiu prin care am obtinut anularea unui titlu de proprietate emis pe numele unei primarii din judetul Giurgiu, teren care trebuia sa ajunga la unul din "greii" la care face referire articolul respectiv, ca sa va raspund exact la obiect.
V-am mentionat acest lucru nu pentru a ma lauda, pentru ca nu am cu ce, actiunea fiind una normala, ci tocmai sa va fac sa intelegeti ca nu tot ce stiti dumneavoastra din presa si dupa ureche este si adevarat.
Cu respect.

:cafea:

Posted: 15 May 2009, 10:11
by ginberto
vulpacris wrote:Nu mi-am piedut "entuziasmul" dar mai mult decat v-am spus, si mai mult decat ceea ce stiu in mod cert ca se poate face nu mai am ce sfat sa va mai dau, poate alti colegi de pe forum care sunt mai destepti decat mine, si in mod special, decat dumneavoastra, mai pot sa va dea un sfat pertinent.
Ma bucur. Dar v-am spus de ce am cerut pareri aici si de ce suflu si in iaurt.
Am avut nu mai putin de patru procese in favoarea mea, toate cu avocat. Eu nestiutor, am cerut avocatului meu printr-o scrisoare sa anuleze titlurile si am trimis si la dosar o copie, insa avocatul nu a facut asta iar instanta nu a considerat-o ca si o cerere.
Asa ca mi-a dat o sentinta in care obliga autoritatile sa ma puna in posesie cu teren, fara sa precizeze unde iar autoritatile zic ca n-au.
Pentru asta, un eventual viitor proces vreau sa-l pregatesc bine si sa imi iau toate masurile sa nu mai arunc bani pe fereastra.
Si pentru asta tot intreb pe forumuri, citesc legi si jurisprudenta, nu mai mizez pe vreun avocat, desi daca o sa incep proces o sa-mi angajez unul, dar sa stiu si eu cum stau lucruile si ce se intampla.
Deocamdata vreau sa epuizez caile administrative (adrese primarie, prefectura etc.), si in ultima instanta, judecatorie.
Nu de valoare e vorba, ci de de moralitate in primul rand, chiar daca ar fi 10 mp.
vulpacris wrote:Tocmai acum astept redactarea unei decizii a Tribunalului Giurgiu prin care am obtinut anularea unui titlu de proprietate emis pe numele unei primarii din judetul Giurgiu, teren care trebuia sa ajunga la unul din "greii" la care face referire articolul respectiv, ca sa va raspund exact la obiect.
Nu e vorba de "grei" in cazul meu, cred ca sunt doar simpli oportunisti la putere atunci care si-au impartit terenuri intre ei si de pe vechiul amplasament al subsemnatului (lucru care s-a intamplat in toata tara), profitand si de faptul ca eu sunt la peste 100 km. de localitatea unde se afla terenul.
Si stiu pesemne ca oricum nu li se intampla nimic. Acun vreo 2-3 ani am facut chiar o plangere penala, dar nici n-am auzit macar ca primari/membri din comisie care tergiverseaza sa faca inchisoare, am auzit doar de niste amenzi acolo...
Eu am chiar alta idee: sa obtin toate informatiile despre cei care au luat teren pe vechiul meu amplasament si sa inaintez aceste informatii primariei si prefecturii sa anuleze ei titlurile pentru ca este de datoria lor. Sa-i vaz atunci ce-o sa faca si cum o s-o dreaga, sa-mi rad in barba cum s-ar spune, sa se certe intre ei... :) Si astfel evit si judecatoria... ! :)
Teoretic... :D :) ... caci in practica nu vor nici macar sa-mi ofere acele informatii...
Pentru vulpacris tot respectul si...
:cafea: :cafea: :cafea: :cafea: :cafea: :cafea: :cafea: :cafea: :cafea: :cafea: