Page 1 of 2
cerere de divort prin avocat
Posted: 08 Nov 2004, 15:08
by sofia
Am vazut ca este foarte controversata problema depunerii cererii de divort prin avocat (potrivit prevederilor art. 612 alin. 4 cererea trebuie depusa personal de reclamant).
Potrivit prevederilor art. 614 "In fata instantelor de fond, partile se vor infatisa in persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este impiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta in strainatate; in aceste cazuri, partile se vor putea infatisa prin mandatar."
Intrebarea mea este : care credeti ca ar fi sanctiunea care intervine in cazul in care cererea de divort este facuta in numele reclamantului dar prin avocat (stim ca avocatii semneaza cererile de chemare in judecata si fac mentiunea "prin avocat")
Posted: 08 Nov 2004, 15:18
by elis
Fiind vorba despre o actiune strict personala, parerea mea este ca daca cererea a fost semnata de avocat pentru client este nula.
N-am auzit pe nimeni sa se casatoreasca prin avocat asa ca nu vad de ce s-ar permite sa se formuleze cerere de divort prin avocat (mai ales ca din casatorie mai rezulta si copii, deci nu putem vorbi despre un interes privat).
Posted: 08 Nov 2004, 19:25
by murik
Intrebare la intrebare: Daca cererea de divort de uziteaza a fi depusa prin avocat (personal consider ca nu este legal acest lucru), DE CE instantele accepta cu seninatate aceasta?
Oare nimeni nu s-a gasit (inca :-)) sa conteste acest aspect in fata instantei?
O sa caut in programul legislativ aspecte de practica judiciara in acest sens.
Posted: 08 Nov 2004, 19:49
by pavel
In cazurile prevazute de art.614 C.pr.civ, avocatul depune actiunea de divort in calitate de MANDATAR, in baza unui procuri judiciare. In cazul acesta actiunea nu va fi semnata ,,prin avocat", ci ,,prin mandatar", ceea ce nu e chiar acelasi lucru.
In alte cazuri decat cele prevazute de art.614 C.pr.civ, cererea de divort poate fi semnata doar de avocat, in baza contractului de asistenta juridica, insa e obligatorie prezenta reclamantului la depunerea actiunii.
Posted: 08 Nov 2004, 20:10
by innuenda
Pai, vorbesti din lege, pavel, sau din practica? Inteleg ca unii dintre practicienii de pe ac. forum au sustinut ca instantele obisnuiesc sa accepte cererea de divort si in absenta reclamantului, daca e depusa "prin avocat" si chiar daca nu ne aflam in prezenta exceptiilor aratate in Art.614 (cazuri in care s-ar aplica, deci, "prin mandatar"). Sau am inteles eu gresit?
Posted: 08 Nov 2004, 20:21
by murik
Nu, ai inteles bine innuenda, intimplator m-am confruntat cu o astfel de situatie chiar de curand

Posted: 09 Nov 2004, 07:35
by elis
pavel wrote:In cazurile prevazute de art.614 C.pr.civ, avocatul depune actiunea de divort in calitate de MANDATAR, in baza unui procuri judiciare. In cazul acesta actiunea nu va fi semnata ,,prin avocat", ci ,,prin mandatar", ceea ce nu e chiar acelasi lucru..
ADICA ?
pavel wrote: In alte cazuri decat cele prevazute de art.614 C.pr.civ, cererea de divort poate fi semnata doar de avocat, in baza contractului de asistenta juridica, insa e obligatorie prezenta reclamantului la depunerea actiunii.
Nu confunzi cumva asistarea cu reprezentarea ?
Posted: 09 Nov 2004, 14:44
by attorneyatlaw
Dupa opinia mea solutia e clara cristal: cererea de divort se depune personal mai putin in situatiile de exceptie prevazute de 614 cand se poate depune si prin mandatar cu procura autentica, insotita de inscrisuri doveditoare ale situatiei de exceptie ce justifica depunerea cererii prin mandatar.
In consecinta exclus prin avocat. sigur ca procura autentica poate fi data si unui avocat insa aceasta nu schimba datele problemei.
Posted: 09 Nov 2004, 22:58
by fanna
Si ce se intimpla cu cei care nu se incadreaza la art. 614, si anume "are resedinta in strainatate" ci numai lucreaza in strainatate?
Eu personal stiu cazuri cind s-a acceptat cererea de chemare in judecata, prin avocat si in cazul in care reclamatul era in strainatate la munca.
Posted: 10 Nov 2004, 07:39
by sofia
Din cate stiu eu, majoritatea judecatorilor de serviciu primesc fara nici o problema cererile de divort depuse de avocati dar, mai grav mi se pare mie faptul ca se primesc cereri de divort semnate de avocat in numele clientului.
Posted: 10 Nov 2004, 08:29
by elis
Indiferent de parerea pe care o avem cu privire la depunerea cererii de divort prin avocat, in privinta formularii cererii de divort lucrurile sunt clare: cererea nu este valabil adaca a fost semnata de avocat in numele clientului.
Discutii pot sa apara numai in privinta incapabililor (una din cele patru categorii enumerate in ar. 614 Cod pr. civ.)
Posted: 10 Nov 2004, 12:25
by attorneyatlaw
fanna wrote:Si ce se intimpla cu cei care nu se incadreaza la art. 614, si anume "are resedinta in strainatate" ci numai lucreaza in strainatate?
Eu personal stiu cazuri cind s-a acceptat cererea de chemare in judecata, prin avocat si in cazul in care reclamatul era in strainatate la munca.
sa nu te superi pe mine dar cred ca esti in ceata cu privire la intelesul cuvantului "resedinta".
Ca daca omul e "la munca" cum spui tu in strainatate evident ca si locuieste acolo ca doar nu face naveta zilnic si, pe cale de consecinta are resedinta acolo.
Posted: 10 Nov 2004, 14:41
by pavel
Nu cred ca este asa de grav faptul ca se depun cereri de divort semnate de avocat, atata vreme cat reclamantul se prezinta personal la depunerea cererii si isi manifesta in mod expres vointa inregistrarii acesteia de catre judecatorul de serviciu. Pe de alta parte, dupa verificarea datelor de identitate, judecatorul de serviciu cere reclamantului sa semneze pe cerere ca a luat termen in cunostinta. Apoi, asa cum am constatat in practica, la primul termen de judecata, instanta atunci cand observa ca cererea a fost semnata de avocat, il intreaba pe reclamant daca isi insuseste cererea asa cum a fost formulata de avocatul sau. Raspunsul reclamantului este consemnat in incheierea de sedinta.
In alta ordine de idei, potrivit art. 133 alin.2 C.pr.civ ,,Lipsa semnaturii( reclamantului in cererea de divort-n.m) se poate totusi implini in tot cursul judecatii. Daca paratul invoca lipsa semnaturii, reclamantul va trebui sa semneze cel mai tarziu pana la prima zi de infatisare urmatoare, iar cand este prezent in instanta( in cauzele de divort, reclam. trebuie sa fie prezent sub sanctiunea prev. de art.616!!!!), in chiar sedinta in care a fost invocata nulitatea.
Posted: 10 Nov 2004, 14:48
by elis
Pavel, aici se pune problema daca o actiune strict personala poate fi exercitata prin mandatar (indiferent daca este avocat sau nu) si daca in materie de divort este permisa si reprezentarea sau numai asistarea.
Posted: 10 Nov 2004, 15:22
by attorneyatlaw
este permisa reprezentarea in cazurile si conditiile prevazute de 614 C.pr.civ. Cum textul instituie o exceptie este de stricta interpretare si aplicare in sensul ca nu poate fi extinsa aplicabilitatea lui si la alte situatii decat cele expres prevazute acolo.
eu chiar nu inteleg de ca faceti atatea discutii pe un text de lege cat se poate de clar.
