Page 1 of 2

Admiterea la INM

Posted: 21 Jan 2008, 19:22
by 69adriana
Ce parere aveti despre acest articol ?

"Admiterea la INM

EXAMENE MAI UŞOARE

Membrii Consiliului Ştiinţific al Institutului Naţional al Magistraturii (INM) au propus modificarea regulamentului concursului de admitere la institut. Aceste propuneri au venit după ce, la ultimul examen organizat pentru ocuparea posturilor de judecători şi procurori s-au luat note foarte mici. La acest test, un singur candidat a reuşit să obţină o notă mai mare de şapte, fiind astfel declarat admis.
Cum e nevoie de personal în Justiţie, membrii Consiliului Ştiinţific al INM s-au gândit ca, pentru viitoarele examene de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, să fie modificat regulamentul.

Proba cu soluţionarea...

O primă propunere vizează reintroducerea probei constând în soluţionarea unor speţe. Dacă va fi aprobată această modificare va intra în vigoare începând cu examenul de admitere din septembrie 2008. Această măsură va fi anunţată încă din acest an, fiind însoţită de alte măsuri, ca profesionalizarea redactării subiectelor, crearea bazei de date cu subiecte, crearea unui ghid de redactare şi rezolvarea cazurilor practice şi pretestarea subiectelor.
În acest context se propune renunţarea la media minimă şapte sau coborârea acesteia la şase.

Interviul şi limbile străine

De asemenea, se propune creşterea ponderii interviului în media finală de la 10 la sută la 15 la sută, începând cu anul 2007.
Nici testul de verificare a gândirii critice nu a fost lăsat neschimbat. Astfel se propune creşterea ponderii testului de verificare a gândirii critice, în media finală, de la 10 la sută la 15 la sută, începând cu anul 2007.
Tot începând cu 2008, se doreşte introducerea unei noi probe de concurs, un test eliminatoriu de verificare a cunoştinţelor de limbi străine, limbile propuse fiind engleza, franceza, precum şi orice altă limbă studiată în şcoală, la alegerea fiecărui candidat. Media minimă de promovare a acestui test este cinci. Aceste două ultime modificări urmează a fi făcute publice încă din cursul acestui an.
Cea mai interesantă modificare vizează înlocuirea mediei minime opt pentru etapa eliminatorie cu admiterea în cea de a doua etapă a primilor 400 de candidaţi în ordinea descrescătoare a mediilor, de la proba eliminatorie.
"Soluţia propusă de INM pe termen mediu şi lung este singura acceptabilă. Aproximativ 15 la sută dintre magistraţii români provin din absolvenţii INM. Este singura soluţie posibilă. Dacă aceasta ar fi fost folosită din 2003 (când existau 1500 posturi vacante), nu eram astăzi în situaţia în care ne găsim", a explicat Mihai Tiberiu Selegean, directorul INM, dorinţa de modificare a regulamentului.
Se vor crea condiţii mai uşoare de examen, pentru că sunt foarte multe posturi vacante în Justiţie. Şi se presupune că cei care urmează cursurile de la INM, la finalul lor, vor fi foarte bine pregătiţi pentru sistemul juridic din România. "

Posted: 21 Jan 2008, 20:41
by cobe_mitroi
de unde ai citat ? ai vreun link? cand a fost dat interviul ????

Posted: 21 Jan 2008, 21:15
by cobe_mitroi
astia isi bat joc de noi...auzi! asa ne usureaza ei examenun....mai baga o proba eliminatorie...Ii cred in stare de orice. Oricum, ei sunt obiligati sa se hotarasca si sa publice modul cum se va da examenul, cu 60 de zile inainte. Deci ne pot face o surpriza oricand. Sunt :-x dezgustat.

Posted: 21 Jan 2008, 23:20
by parole
Articolul este desuet. Introducerea spetei nu mai e de actualitate, inca de anul trecut, cand csm a modificat regulamentul, respingand propunerile lui selegean in tot, mai putin cea cu privire la cresterea ponderii interviului si testul de limba straina. Alte modificari s-ar putea opera doar de la anul.

Posted: 22 Jan 2008, 02:36
by cobe_mitroi
deci e posibil sa avem si test de lb straina...grav... :-(

Posted: 22 Jan 2008, 20:11
by 69adriana
cobe_mitroi wrote:deci e posibil sa avem si test de lb straina...grav... :-(

... si pentru mine este la fel de grav... Sa speram totusi ca nu vor introduce lb.straina .

Posted: 22 Jan 2008, 20:34
by cobe_mitroi
hai ma ca n-o fi dracu asa negru...si daca ne baga engleza...nu cred ca va fi asa de greu. Pana la urma engleza in doua trei luni o mananci, ca n-o fi procedura civila :grin:

Posted: 22 Jan 2008, 20:42
by parole
Limba straina s-a introdus deja in regulament dar intra in vigoare doar de anul viitor.

Posted: 23 Jan 2008, 19:25
by gavril
parole wrote:Limba straina s-a introdus deja in regulament dar intra in vigoare doar de anul viitor.
eu stiam ca a ramas la stadiul de propunere pt. 2009 si atat.

Posted: 23 Jan 2008, 23:47
by piorel
gavriluş mai dai?

Posted: 24 Jan 2008, 04:29
by gavril
si sa mai primesc inca o umilire pe drept civil?
si exact acolo unde credeam eu ca-s mai bun!



maestre ... maestre ...

Posted: 24 Jan 2008, 07:48
by piorel
:grin: Păi e bine zic că nu mai dai. Personal nu cred că are rost să dai încontinuu la ineme. Eu am încercat o dată, anul trecut, n-am intrat şi am păţit şi eu un pic ca tine în sensul că penalul nici nu prea îl mai citisem, mai mult pe civil, dar aici au fost nişte dileme. :)

Pe de altă parte... un fost coleg de facultate a dat de vreo 4 ori şi anul trecut a intrat primul :). Eu nu cred că are rost să dai de patru ori la rând. :) Mai ales că mai ai şi 2 ani de institut, unul de stagiatură... şi pe timpul inemeului iei 1300/1500 de lei ceea ce nu e cine ştie ce... mai ales pentru Bucureşti etc.

Posted: 24 Jan 2008, 10:13
by fanfanlatulipe
Gavril wrote:si sa mai primesc inca o umilire pe drept civil?
si exact acolo unde credeam eu ca-s mai bun!



maestre ... maestre ...
Deci mai traiesti :grin:

Posted: 24 Jan 2008, 20:45
by 69adriana
si totusi poate....

"Se vor crea condiţii mai uşoare de examen, pentru că sunt foarte multe posturi vacante în Justiţie. "

si vom fi norocosi sa prindem un astfel de tren.....

Chiar as avea si o propunere referitoare la grefieri.
Avand in vedere ca in sistem functioneaza grefierii de sedinta cu studii superioare si cu o vechime de peste 5 ani in justitie, as propune ca pe baza unui examen cat de cat acceptabil sa devina judecatori. De ce sa nu aiba o astfel de sansa ? Si de ce sa nu recunoastem ca multi judecatori stagiari invata foarte multe de la grefierii de sedinta cu experienta.

Posted: 24 Jan 2008, 20:55
by lefterel
...daca este o propunere legislativa...!

Oricum, plenul CSM-ului a interpretat art. 33 alin. 1 L. 303/2004(r) cu referire la grefierii cu studii superioare in cadrul lucrarii nr. 483/1154/2008 din 17.01.2008. In rest, ...