Page 1 of 2
Partajul lucrurilor in strainatate
Posted: 21 Oct 2004, 14:01
by Crode
Suntem casatoriti de 12 ani, locuim de 11 ani in Germania si avem doar cetatenia romana deci ne despartim dupa legile romanesti. Si stiu prea putin insa despre cum se aplica aceste legi in cazul meu.
In decursul casniciei am adus in casa aprox. 100.000 Euro iar sotia cam 20.000. Ea a stat acasa 3 ani pentru a se ocupa de copil (0-3 ani). Toate lucrurile le-am cumparat in ultimii 3 ani, timp in care eu am adus in casa cam 90.000 iar ea 10.000. Cum se vor impartii (aprox.) lucrurile? Cam cat voi prelua eu? Trebuie ca aceasta hotarare judecatoreasca sa fie acceptata aici de un juriu german? Aici se impart toate lucrurile perfect la doi indiferent cat a adus fiecare in casa.
Avem un apartament cumparat cota aparte (50:50) de 160.000 Euro dupa legile germane. Platiti sunt doar 14.000 Euro. Restul sunt doar datorii in mod egal la banca. Daca in Romania se hotareste sa preiau eu de exemplu 70% pot aplica asta in Germania? Pot eventual "forta" prin proces sa preiau eu apartamentul si datoriile si sa dau despagubire sotiei ( ea vrea despagubire f. mare)? Multumesc!!!
Posted: 22 Oct 2004, 11:48
by attorneyatlaw
si aici se imparte cu juma-juma indiferent cat a adus fiecare in casa caci munca femeii in gospodarie si pentru cresterea copilului valoreaza contributie la dobandirea bunurilor comune.
Apartamentul fiind in Germania cred ca pentru partajarea acestuia e competenta instanta de la locul situarii imobilului.
Posted: 22 Oct 2004, 15:35
by Crode
Multumesc si pentru acest raspuns. Eu stiam ca partajarea se face dupa legile romanesti. Chiar daca am face-o aici s-ar face tot dupa legile romanesti si ar fi clar mai scump un avocat. Toate hotararile judecatoresti din Romania trebuie recunoscute si de judecatoria locala de aici pentru a putea fi puse in vigoare aici (cazul apartamentului, aloc. copilului, ...).
Din ce am citit pe acest forum, mai toate partajarile se fac in functie de venitul neto adus in casa de fiecare in momentul cumpararii bunurilor. Tu pari insa foarte sigur(a) cand spui ca se vor imparti jumi-juma. Probabil ca munca femeii este f bine cotata procentual la partajare. Cam ce procent primeste ea? Exista vreo reglementare pentru cotarea muncii femeii in casa? Sau depinde de judecator (femeie/barbat)?
Posted: 22 Oct 2004, 17:40
by minodora
Juma-juma. Chiar daca a stat la cratita si altii s-au spetit muncind.

Posted: 22 Oct 2004, 17:51
by Crode
Este o parere, o dorinta sau este ceea ce se hotaraste de obicei in instanta?
(

chiar daca statul la cratita reprezenta introducerea si scoaterea semipreparatelor din cuptor?

)
Posted: 22 Oct 2004, 18:00
by minodora
Avand in vedere sumele castigate si mentionate ceva mai sus cred ca puteti plati un avocat sa va lamureasca daca nu aveti incredere in sfaturi gratuite.
Posted: 22 Oct 2004, 18:15
by Crode
Nu a vrut sa fie o intrebare ironica ci una serioasa, caci sunt pareri total contradictorii, inclusiv aici in forum. De la juma-juma pana la 100% pentru barbat. Am vorbit pana acum cu 3 avocati si am auzit 3 pareri diferite. Cred ca eram mai lamurit inainte de a incepe sa intreb ... De aceea sunt in acest forum si intreb ce se hotaraste de fapt prin instante.
Posted: 22 Oct 2004, 18:32
by minodora
Ok.
Re: Partajul lucrurilor in strainatate
Posted: 23 Oct 2004, 09:00
by sofia
Crode wrote:In decursul casniciei am adus in casa aprox. 100.000 Euro iar sotia cam 20.000. Ea a stat acasa 3 ani pentru a se ocupa de copil (0-3 ani).
Va intreb, fara nici o ironie, vi se pare nesemnificativ faptul ca
s-a ocupat de educatia copilului dumneavoastra si in acelasi timp a facut si toate treburile casnice ?
Posted: 23 Oct 2004, 13:05
by pavel
codre, cred ca la partaj esti indreptatit la o cota mai mare de cat cea a sotiei. Practica confirma acest lucru si oricat de importanta este activitatea casnica si ingrijirea copilului nu se poate pune semn de egalitate intre aceasta si contributia ta, observ substantiala, la veniturile familiei.
Posted: 23 Oct 2004, 13:09
by elis
Nici eu nu cred ca se poate pune semnul egalitatii, dar cresterea si educarea unui copil mi se pare, de departe, o contributie mai importanta.
In plus, de unde stii tu ce venituri ar fi putut aduce femeia care nu statea acasa sa se ocupe de copil ?
Posted: 23 Oct 2004, 19:25
by Crode
Bineanteles ca munca ei trebuie apreciata si rasplatita, insa in ce masura? Cam asta incerc sa aflu, macar ce se vorbeste.
Ea are acum un salariu cam jumatate cat al meu, deci ar fi adus in casa cam jumatate cat mine. Credeam insa ca instanta are niste reguli clare dupa care calculeaza acest lucru.
P.S. pentru Sofia: In Germania se impart lucrurile intotdeauna jumi-juma (inafara de cei care fac un "contract de casatorie", si sunt peste 50% din nemti cu asa ceva!), in schimb pensia alimentara este cam de 12-13%. Dupa legile romanesti trebuie sa platesc 25% pensie alimentara insa se pare ca am dreptul sa primesc mai mult din bunuri. Poate ca nu este complet sucit sa incerc sa primesc mai mult si sper sa nu te am pe tine ca judecatoare

.
Posted: 24 Oct 2004, 00:02
by Francesca
crode, ia-ti un avocat care sa se lupte pentru tine si pregateste-te sa astepti cativa ani pana la sfarsitul procesului si ai sanse sa castigi ceea ce iti doresti. pensia de intretinere nu este 25%, este pana la 25%. E o diferenta! In functie de varsta si nevoile copilului!
Posted: 24 Oct 2004, 07:41
by sofia
Crode wrote:P.S. pentru Sofia: In Germania se impart lucrurile intotdeauna jumi-juma (inafara de cei care fac un "contract de casatorie", si sunt peste 50% din nemti cu asa ceva!), in schimb pensia alimentara este cam de 12-13%. Dupa legile romanesti trebuie sa platesc 25% pensie alimentara insa se pare ca am dreptul sa primesc mai mult din bunuri. Poate ca nu este complet sucit sa incerc sa primesc mai mult si
sper sa nu te am pe tine ca judecatoare 
.
Fii linistit Crode, sunt consilier juridic asa ca nu ma poti avea ca judecatoare.
Posted: 24 Oct 2004, 13:11
by innuenda
Mama, Crode daca ai intra pe mana mea, ti-as da 49% tie si 51% sotiei.

Auzi ce calculeaza el, ca sotia lui castiga acum, cand nu se mai ocupa exclusiv de copil, jumatate din cat castiga el, deci e capabila sa castige doar la jumatate. Pai eu ti-as spune ca daca trebuia sa-ti iei tu concediu paternal, sa stai cu copilul, in locul sotiei, nu mai castigai aceiasi bani. Bashca din cat castigai mai plateai si o menajera sa-ti gateasca si sa-ti faca smotru prin casa. Si uite asa...ajungi la 49%

.