societate radiata prejudiciata

Contestatia, Reorganizarea, Raspunderea, Falimentul.
Post Reply
rocambole

societate radiata prejudiciata

Post by rocambole » 14 Apr 2015, 18:46

Administratorul unei societati comerciale X a comis mai multe infractiuni si ilegalitati( in folosul actionarului majoritar) prin care societatea comerciala a fost devalizata si falimentata.
Un actionar minoritar al societatii X a adus la cunostinta judecatorului sindic ca:
-pe rolul instantei se afla un proces prin care se cere tragerea la raspundere a administratorului pentru prejudiciul adus societatii X
-parchetul a inceput urmarirea penala impotriva administratorului pentru prejudiciul adus societatii X prin savarsirea unor infractiuni.
Actionarul minoritar a mai cerut constituirea societatii X ca parte civila in procesul penal si ca inchiderea procedurii sa se faca doar dupa obtinerea unor solutii definitive si irevocabile in procesele in care este parte prejudiciata societatea X.
Lichidatorul, in temeiul art.131 din Legea privind procedura insolvenţei, propune închiderea procedurii insolvenţei debitorului X deoarece aceasta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative.
Judecatorul sindic admite cererea lichidatorului, societatea X fiind radiata din Registrul comertului.
Pe urma organele de procuratura l-au trimis in judecata pe administratorul societatii X, parte vatamata fiind societatea X.
Dar societatea X nu mai exista, ea a fost radiata din registrul comertului.
1)Ce se intampla cu cele 2 procese, civil si penal in urma radierii societatii X din Registrul comertului ?
2)Exista vreo modalitate prin care actionarii minoritari ai societatii isi pot recupera prejudiciul produs de administratorul infractor?
(in paranteza doresc sa spun ca Daca judecatorul sindic si lichidatorul ar fi tinut seama de solicitarea actionarului minoritar, societatea X s-ar fi constituit parte civila in procesul penal, ar fi suspendat procedura de insolventa pana dupa solutionarea procesului penal si repararea prejudiciului produs societatii prin infractiuni, ar fi reluat procedura insolventei, ar fi achitat datoriile societatii ( care erau mici comparativ cu prejudiciul produs), iar suma ramasa ar fi fost impartita actionrilor, proportional cu nr. de actiuni detinute de fiecare.)
Va multumesc anticipat pentru raspuns

razman

Re: societate radiata prejudiciata

Post by razman » 26 Apr 2015, 19:28

În primul rând, dacă firma nu avea bunuri și niciun creditor nu s-a oferit să avanseze sume de bani pentru continuare, în mod temeinic a fost închisă procedura.
Procedura insolvenței este instituită în scopul acoperirii pasivului persoanei juridice, persoanele interesate fiind deci creditorii societății. Ori, dacă aceștia nu au avut nimic de zis.... asta este.
Asociații, ca eventuală parte vătămată, pot face plângere penală împotriva administratorului și pot să se constituie fără nicio problemă parte civilă în penal pentru eventualul prejudiciu (personal) suferit, fără nicio legătură cu radierea persoanei juridice.

rocambole

Re: societate radiata prejudiciata

Post by rocambole » 26 Apr 2015, 20:45

Procesul penal exista deja, administratorul fiind trimis in judecata, parte vatamata fiind societatea X, care insa a fost radiata.
Pot fi considerati asociatii urmasi ai societatii X si sa-i ia locul?
Doresc sa reamintesc inca o data, ca daca judecatorul sindic ar fi tinut seama de solicitarea actionarului minoritar, societatea X s-ar fi constituit parte civila in procesul penal, ar fi suspendat procedura de insolventa ( pe perioada suspendarii nu exista cheltuieli, s-au daca totusi exista acestea sunt minime) pana dupa solutionarea procesului penal si repararea prejudiciului produs societatii prin infractiuni, ar fi reluat procedura insolventei, ar fi achitat datoriile societatii ( care erau mici comparativ cu prejudiciul produs), iar suma ramasa ar fi fost impartita actionrilor, proportional cu nr. de actiuni detinute de fiecare.)

razman

Re: societate radiata prejudiciata

Post by razman » 27 Apr 2015, 07:39

Cum sa nu fie cheltuieli pe perioada suspendarii. Adică lichidatorul nu ar avea drept la onorariu pe această perioadă?.
După mine nu exista nici un motiv de suspendare a procedurii insolvenței atâta timp cât în averea debitoarei nu existau bunuri. După cum am mai zis, partea/părțile vătămate (creditorii, asociații, etc) se pot constitui parte civilă în penal fără nicio legătură cu radierea, sau nu, a societății. De asemenea, se poate porni o acțiune în răspundere civilă și pe cale separată dacă individul va fi găsit vinovat, în speță neputând intra în discuție probleme de succesiune în drepturile persoanei juridice a asociaților.

rocambole

Re: societate radiata prejudiciata

Post by rocambole » 27 Apr 2015, 12:01

Pe perioada suspendarii lichidatorul nu face absolut nimic deci nu este justificat sa pretinda onorariu pentru aceasta perioada.
Spuneti ca se poate porni o acțiune în răspundere civilă și pe cale separată dacă individul va fi găsit vinovat.
Dar conform Legii 31/1990 administratorii raspund numai fata de societate nu si fata de asociati luati individual, deci daca societatea nu mai exista si daca nu are succesori nu mai exista cine sa-i traga la raspundere pe administratori.

razman

Re: societate radiata prejudiciata

Post by razman » 27 Apr 2015, 13:33

Ei...cum să nu facă nimic pe perioada suspendării....urmărește repunerea pe rol și se pregătește temeinic....., iar dacă are un onorariu fix lunar aprobat de adunarea creditorilor acesta se percepe ca atare (adică lună de lună) și nu funcție de ce face în luna respectivă.
În ceea ce privește răspunderea administratorului, aceasta este supusă regululilor mandatului, adică acesta răspunde în fața celor cărora i-au dat acel mandat adică asociaților.
Privitor la răspunderea administratorului față de societate, aceasta este reglementată la Articolul 73 din L.31/1990, astfel:
(1) Administratorii sunt solidar raspunzatori fata de societate pentru:a) realitatea varsamintelor efectuate de asociati;b) existenta reala a dividendelor platite;c) existenta registrelor cerute de lege si corecta lor tinere;d) exacta indeplinire a hotararilor adunarilor generale;e) stricta indeplinire a indatoririlor pe care legea, actul constitutiv le impun.

În cazul răspunderii penale însă, cu tot ceea ce derivă și în ceea ce privește latura civilă, există reglementări exprese, cum ar fi cele de la Art. 271 - Pedepse cu inchisoarea pentru conducerea societatii

Se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani fondatorul, administratorul, directorul, directorul executiv sau reprezentantul legal al societatii, care:
(...)
2. prezinta, cu rea-credinta, actionarilor/asociatilor o situatie financiara inexacta sau cu date inexacte asupra conditiilor economice ale societatii, in vederea ascunderii situatiei ei reale;

Așadar, persoana vătămată în astfel de cazuri este asociatul/asociații, acesta având deci dreptul de a se constitui parte civilă în penal în baza art. art.19 alin.2 Cpp potrivit căruia ,,Acțiunea civilă se exercită de persoana vătămată sau de succesorii acesteia, care se constituie parte civilă împotriva inculpatului și, după caz, a părții responsabile civilmente''

rocambole

Re: societate radiata prejudiciata

Post by rocambole » 27 Apr 2015, 19:14

Va multumesc.

rocambole

Re: societate radiata prejudiciata

Post by rocambole » 28 Apr 2015, 17:29

Doresc sa stiu daca si in urmatorul caz s-a procedat corect prin inchiderea procedurii si radierea societatii din RC.

O societate comerciala X a livrat marfa unei societati Y, care nu a fost platita.
Societatea X da in judecata societatea Y.
Intre timp, societatea X a cerut tribunalului sa fie supusa procedurii simplificate de insolvanta, aratand ca nu isi poate onora obligatiile scadente si ca se afla in stare de insolvanta. Tribunalul a admis cererea si a numit un lichidator.
Instanta obliga societatea Y sa-i plateasca marfa societatii X, dar societatea Y face apel.
Lichidatorul, in temeiul art.131 din Legea privind procedura insolvenţei, propune închiderea procedurii insolvenţei debitorului X deoarece aceasta nu mai are fonduri nici pentru creditori si nici pentru a acoperi cheltuielile administrative, iar instanta admite cererea lichidatorului, societatea X fiind radiata din Registrul comertului.
Ce se intampla in continuare cu procesul pe care societatea X l-a castigat in prima instanta, tinand seama ca societatea X nu mai exista?

razman

Re: societate radiata prejudiciata

Post by razman » 11 May 2015, 19:56

Păi, dacă nu mai există x, cui să-i plătească y?
Practic, instanța ar trebui să constate că apelanta nu mai are capacitate de folosință, ca urmare a radierii și să respingă apelul ca atare.
Interesant este că nu s-a pus problema de către instanța de apel a însușirii de către lichidator a apelului, dat fiind că, din cele spuse, societatea x a intrat direct în simplificată, iar, în consecință, potrivit legii, a fost dizolvată și i-a fost ridicat dreptul de administrare.
Consecința neînsușirii apelului de către lichidator era anularea căii de atac ca fiind promovată de către o persoană care nu avea calitate de a reprezenta societatea supusă procedurii simplificate de insolvență
Mai interesant este totuși cum a fost închisă procedura, atâta timp cât printr-o hotărâre judecătorească, chiar dacă nu era definitivă, s- a stabilit că x avea de recuperat o sumă de bani de la y, sumă care urma a fi distribuită între creditori conform regulilor prevăzute de legea insolvenței aplicabilă.

rocambole

Re: societate radiata prejudiciata

Post by rocambole » 11 May 2015, 20:23

Probabil ca nu am fost foarte clar, apelul a fost facut inainte de a intra in faliment.
Dupa intrearea in faliment, deoarece nu s-a prezentat nimeni la apel, judecata a fost suspendata, iar dupa inchiderea procedurii insolventei s-a constatat perimarea apelului.
Nu au fost vatamati (prejudiciati) creditorii si actionarii societatii prin inchiderea procedurii si radierea societatii din RC?

razman

Re: societate radiata prejudiciata

Post by razman » 11 May 2015, 20:59

Ba da (cu rezerva de rigoare)!
Chiar spuneam ca este interesant cum de lichidatorul judiciar a solicitat închiderea pe 131 atâta timp cât avea o hotărâre favorabilă în recuperarea unei creanțe, cu tot ceea ce decurge în consecință.
Mai mult, perimarea a făcut ca aceasta să devină definitivă/irevocabilă și, ca atare, să fie pusă în executare fără probleme.
Acum, sigur că, trebuie văzut dacă debitorul y era și solvabil, că dacă nu, tot apă de ploaie era.
Am avut și eu cazuri când am putut executa cel mult praful de pe tobă, așa că nu a fost nici un prejudiciu.

rocambole

Re: societate radiata prejudiciata

Post by rocambole » 11 May 2015, 21:31

Lichidatorul a solicitat inchiderea procedurii avand o hotarare favorabila in prima instanta si avand un proces penal in care societatea este parte vatamata si parte civila.
In urma unei solutii favorabile in procesul civil se puteau achita aprox.jumatate din datoriile societatii.
In urma unei solutii favorabile in procesul penal se puteau achita toate datoriile societatii si mai ramanea si o suma pentru actionari.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests