cesiune de parti sociale in insolventa

Contestatia, Reorganizarea, Raspunderea, Falimentul.
Post Reply
hanibal

cesiune de parti sociale in insolventa

Post by hanibal » 02 Jun 2010, 18:14

Dupa deschiderea procedurii insolventei asociatii debitoarei mai pot instraina partile lor sociale in mod legal?

razman

Re: cesiune de parti sociale in insolventa

Post by razman » 02 Jun 2010, 20:45

Da, se pot instraina.

hanibal

Re: cesiune de parti sociale in insolventa

Post by hanibal » 02 Jun 2010, 21:39

Sincer, eu sunt in pozitia in care trebuie sa argumentez ca nu se pot instraina... :lol:
Speram sa aflu ceva pareri in acest sens...

razman

Re: cesiune de parti sociale in insolventa

Post by razman » 03 Jun 2010, 09:30

Asa, da io nu vad unde i durerea.
In primul rand, schimbarea numelui actionarilor/asociatilor nu schimba cu nimic situatia patrimoniala a debitorului persoana juridica, deci ,daca i sa fie, tot insolvabil ramane, asa ca nu vad de ce te ai tine de un asociat sau altul, cu exceptia daca i blonda si cu ochi albastrii+ alte calitati de gen si din aceste calitati ar putea obtine sume de bani cu care sa crediteze pe credit cont 455 societatea, de unde aceasta din urma ar putea sa si plateasca datoriile- dar asta cam suna a penal.
In al doilea rand ar fi o masura antieconomica, pt ca ar indeparta orice investitor cu potential, interesat de exemplu in achizitie pentru fondul de comert al insolvabilei, investitor care dupa dobandirea partilor sociale/actiunilor ar putea face o majorare de capital care, intrand -ca echivalent- in activul patrimonial ar putea asigura stingerea pasivului.
In al treilea rand, ar insemna o ingradire nejustificata a dreptului de proprietate prin scoaterea abuziva, fiind, repet, fara nici o influenta asupra debitoarei persoana juridica, din circuitul civil a acestor bunuri necorporale.

oltenita4

Re: cesiune de parti sociale in insolventa

Post by oltenita4 » 03 Jun 2010, 21:41

Buna seara, am fost personal in situatia descrisa, asa incat va pot da un raspuns competent. NU se pot cesiona actiuni ale unei firme aflate in procedura de insolventa sau faliment. Chiar si daca s-a cerut doar insolventa, iar cererea a fost inregistrata, dosarul firmei este blocat, si nici un fel de operatiuni nu se pot realiza.

razman

Re: cesiune de parti sociale in insolventa

Post by razman » 03 Jun 2010, 22:33

Oltenita4, vezi ca se schimbă modificarea.
Astfel, portivit Legii nr. 277 din 07/07/2009 de aprobare cu madificari a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 173/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei şi pentru modificarea lit. c) a art. 6 din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru la pct14.7. se dispune ca ,,Articolul 42 se abrogă.'', unde
Art. 42. prevedea ca - ,,(1) Dupa ce s-a dispus deschiderea procedurii potrivit art. 33, este interzis administratorilor debitorilor, persoane juridice, sub sanctiunea nulitatii, sa instraineze, fara acordul judecatorului-sindic, actiunile ori partile lor sociale sau de interes detinute de debitorul care face obiectul acestei proceduri.
(2) Judecatorul-sindic va dispune indisponibilizarea actiunilor ori a partilor sociale sau de interes, potrivit alin. (1), in registrele speciale de evidenta ori in conturile inregistrate electronic.
''

mgmitran

Re: cesiune de parti sociale in insolventa

Post by mgmitran » 06 Apr 2012, 08:42

art.42 a fost abrogat

practician

Re: cesiune de parti sociale in insolventa

Post by practician » 19 Jun 2013, 12:02

42 se refera la partile sociale sau actiunile detinute de debitor, nu la cele detinute de asociatii debitoarei.
deci, reglementa altceva.

intre timp s-a pronuntat ICCJ - http://www.scj.ro/SE%20rezumate%202012/ ... 202012.htm - printr-o decizie pe care o consider gresita, cum ca nu se poate.
deh! practica ne omoara.
faptul ca in plan se poate lua o asemenea masura, nu inseamna ca ea e prohibita altfel, in conditiile legii 31.
hm... ramanem cu impresia ca nu se poate.

Bibilica012

Re: cesiune de parti sociale in insolventa

Post by Bibilica012 » 21 Jul 2014, 19:50

Până la urmă, după deschiderea procedurii insolvenței, dar până la adoptarea unui plan de reorganizare, dacă un asociat vrea să își cesioneze părțile sociale, are voie? În ce condiții? ÎCCJ spune în decizia aceea că ar putea numai prin planul de reorganizare...așa e? Nu există nicio portiță prin care să poată cesiona fără să aștepte planul de reorganizare (pt că poate trece mult timp) ?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests