Am nevoie de un sfatul unui cunoscator

Mai stie cineva ceva despre cineva cumva?
Post Reply
mihuletzzz

Am nevoie de un sfatul unui cunoscator

Post by mihuletzzz » 16 Oct 2004, 00:11

Baieti, uitati cum sta treaba...sunt nou pe aici si caut disperat o solutie juridica la ceea ce mi s-a intamplat...O sa va prezint situatia pur si simplu, intermeni simpli si cat mai usor de inteles...
- Prietena mea locuieste singura intr-un apartament de 2 camere. Eu tot merg pe la ea aproape zilnic de aproximativ un an si jumatate, si uneori mai raman acolo si peste noapte, dar nu mai mult de 1 weekend sau 2-3 zile la rand. Azi am observat ca administratorul blocului, o baba nesimtita si lipsita total de activitate, genul care te scoate din sarite doar la simpla sa aparitie, cu o impertinenta iesita de comun si cu o nesimtire exagerata s-a gandit sa treaca 2 persoane la intretinere incepand din luna septembrie, ceea ce mi s-a parut inadmisibil.Adica, fara sa stiu, dar totusi ma intreb: asta nu se face intr-un temei legal?..nu ar trebui o instiintare scrisa sau ceva de genul asta?...nu ar trebui sa i se aduca si proprietarului la cunostinta o asemenea modificare?..sau dupa cum i se pare EI trece la intretinere pe cine vrea cat vrea si cand vrea asa ca in codru, asta insemnand ca cine stie cand poate sa treaca si 10 persoane daca o sa vrea...Eu as vrea sa stiu ce pot sa fac ca aceasta situatie sa ia sfarsit si sa evit acele taranii specifice legate de certuri pe scara blocului in care prietena mea va spune ca sta singura iar ea ca m-a vazut pe mine si tot asa???
P.S. Eu am citit HOTARARE nr.400 din 2 aprilie 2003 dar ori nu am stiut eu sa citesc, ori altceva pentru ca nu am primit prea multe raspunsuri de aici..

cristianc

Post by cristianc » 16 Oct 2004, 14:39

Situatia juridica: In principiu, ultimele normative vizand cheltuielile legate de intretinere permit -daca asociatia nu se multumeste cu cele minim 15 zile din legislatie - adoptarea unei hotarari a asociatiei stabilind perioada minima de zile dupa care o persoana poate fi trecuta la intretinere din diverse motive inclusiv vizite. Exista asociatii care au stabilit un minim de 5 zile mai putin nu am auzit. De fapt locuind intr-un bloc contorizat si fara lift,pot estima ca 5 zile de vizita nu pot conduce in conditii obisnuite la consum de apa calda, apa rece, gaze si gunoi menajer in plus mai mare de 15.000 lei.
Sfaturi juridice: Vorbeste cu presedintele asociatiei sau chiar cu administratorul si intreaba-l despre limita minima de zile de vizita dupa care o persoana poate fi trecuta la intretinere. Ea poate fi minim 15 zile daca asociatia nu a hotarat altfel. Contesta in scris in termen de 10 zile de la afisare (daca data nu este trecuta pe lista ai sansa sa poti depasi acest termen!) daca ai dreptate si cere numar de inregistrare la contestatie. Presedintele trebuie sa iti raspunda in termen de 5 zile.


Agenda juridica
Norma metodologica din 02/04/2003
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 311 din 08/05/2003 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari

Art.18 )5) Adunarea generala a asociatiei de proprietari analizeaza principalele aspecte si adopta hotarari cu privire la:
c) bugetul de venituri si cheltuieli; stabilirea cotelor de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul stabil in cladire, pentru persoanele care locuiesc temporar, aflate in vizita, sau care presteaza activitati gospodaresti in timpul zilei de minimum 15 zile pe luna; stabilirea perioadei minime de la care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita, in scris, scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna; participarea proprietarilor la cheltuielile de administrare si de intretinere a cladirii; modul de folosire a fondurilor proprii; prin prestare de activitati gospodaresti se intelege ajutorul pe care il primesc membrii asociatiei de proprietari din partea unor persoane straine de asociatie, care ajuta la gospodarire, respectiv curatenie, gatit, cresterea copiilor, paza apartament si altele asemenea;

Art. 22)3) Administratorul asigura managementul de proprietate al condominiului prin:
p) aducerea la cunostinta tuturor proprietarilor care locuiesc in condominiu despre modul de stabilire a cheltuielilor curente pentru functionarea si intretinerea condominiului, precum si a cheltuielilor care decurg din alte plati efectuate, inclusiv cele pentru reparatia capitala a condominiului; introducerea la plata consumurilor si a persoanelor care locuiesc temporar sau presteaza activitati gospodaresti, care depasesc limita minima de sedere in condominiu prevazuta de hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari, conform procesului-verbal consemnat in registrul asociatiei de proprietari.
Constituie obligatie din partea proprietarilor sa anunte, tot prin cerere, numarul persoanelor care locuiesc temporar, venite in vizita, sau care presteaza activitati gospodaresti conform prevederilor art. 18 alin. (5) lit. c). Persoanele care locuiesc temporar sau presteaza activitati gospodaresti pot fi constatate si vizual sau la sesizarea altor persoane;

Art. 23. - Proprietarii, pe langa drepturile si indatoririle prevazute la cap. V si VI din modelul statutului asociatiei de proprietari cuprins in anexa nr. 2, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
b) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste presedintelui asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 5 zile;

Pareri nejuridice: Dovedeste-ti tie si celor din jur ca esti o persoana evoluata, fii calm si primeste tot ce ti se intampla cu maturitate si umor. Nimic nu este chiar asa de rau cum pare la inceput iar nervii nu au rezolvat niciodata nici o problema dimpotriva au agravat-o. Fii de acord cu mine ca nu toata lumea trebuie sa te iubeasca ci dimpotriva, exista oameni frustrati, oameni bonavi s.a.md. in ziua de azi exista si oameni care asteapta doar un motiv sa iti poate face ceva rau! Cel mai bine sa te feresti de ei!
o baba nesimtita si lipsita total de activitate, genul care te scoate din sarite doar la simpla sa aparitie, cu o impertinenta iesita de comun si cu o nesimtire exagerata.
Nu sunt de acord cu aceasta descriere si iti si explic de ce.. Gandeste-te ca bunica ta este administrator la un bloc, ba chiar in blocul pe care il descrii tu si iti povesteste despre prietenul unei locatare care sta toata luna acolo, vine pe furis si nu e trecut la intretinere! Cum ai reactiona daca ai fi nepotul ei si ai auzi asa ceva. Evident ca nici descrierea ei nu e complet adevarata dar ce conteaza, toti cei care o aud vor crede ce spune iar oamenii isi inchipuie (mai ales batranii) ca toata lumea vrea sa ii pacaleasca. De aici vreau sa trag o singura concluzie: Comunicarea rezolva multe! (caut disperat o solutie juridica la ceea ce mi s-a intamplat). Cand ajungi sa cauti solutii juridice de obicei episodul comunicarii nu a dat roade si problema devine altceva mai grav!

Si acum cazul propriu: am lipsit 2 luni din tara si in prima luna am fost pus la intretinere pe considerentul ca nu am anuntat asociatia, desi lasasem cerere scrisa la casiera care urma sa o dea administratorului si care o uitase prin birou! Termenul de contestatie trecuse, dupa multe discutii s-au gandit sa impuna intretinerea mea pesoanei vinovate, apoi nu au mai recunoscut ca existase cerea mea si tot asa.

Mult succes!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests