Cum se risipesc banii publici

Mai stie cineva ceva despre cineva cumva?
nicuvar

Cum se risipesc banii publici

Post by nicuvar » 26 Jul 2005, 11:57

Cum se risipesc banii publici
In anul 2002, Camera Deputatilor a acceptat sa-i deconteze vicepresedintelui Camerei, deputatul PSD Constantin Nita, cheltuieli de cazare echivalente cu nu mai putin de 492 de zile de cazare pe an la hotel. Aceasta informatie a fost publicata ieri de Institutul de Politici Publice (IPP) care, dupa peste un an in care s-a judecat cu Camera Deputatilor, a obtinut de la aceasta institutie toate cheltuielile privind activitatea deputatilor in perioada 2001-2004. Aceste date arata, printre altele, ca Nita a decontat, in 2002, 832 de milioane de lei pentru cazare. Raportand aceasta suma la tariful de cazare la hotel, IPP a ajuns la concluzia ca acesta a decontat echivalentul a 492 de zile. Constantin Nita declara ca in perioada 2001-2004 a fost cazat numai la Hotelul Bucuresti.
El sustine ca s-a incadrat in toate baremele privind cazarea intr-un apartament de hotel in perioada cat a detinut functia de vicepresedinte al Camerei. De performanta sa se apropie doar colegul sau din PSD si din Biroul Permanent al Camerei, deputatul Alexandru Lapusan, care a decontat, in 2003, o suma de 700 milioane de lei, echivalenta cu 373 zile de cazare. Lapusan se mai face remarcat in raportul IPP prin faptul ca, in 2002, in decembrie, si-a achizitionat, pe banii contribuabililor, doua laptopuri, de peste 55 milioane de lei bucata. De altfel, in acel an, aproape toti membrii conducerii Camerei au beneficiat de laptop, cate doua mobile extrem de performante, doua computere si imprimanta. Si in ceea ce priveste cheltuielile cu telefoanele mobile, deputatii din Biroul Permanent au profitat din plin de o decizie care le permitea sa cheltuiasca oricat peste cele 400 de minute incluse in abonamentul lunar.
Astfel, deputatul PRM Eserghep Gelil a beneficiat de acest avantaj doar in 2004, cand a facut parte din conducerea Camerei, dar a profitat din plin, fiindu-i decontate convorbiri in valoare de 93 milioane de lei. El a declarat afland ca, sumele cheltuite cu telefonul sau au fost facute publice, ca va dona sinistratilor intreaga suma de 93 milioane de lei. Fostul presedintele al Camerei Deputatilor Valer Dorneanu a avut in toti cei patru ani de mandat depasiri de doar 80 milioane de lei. Cele mai mari cheltuieli cu telefonul mobil le-au avut insa fostii chestori ai Biroului Permanent, Borbely Laszlo (UDMR) si Nicolae Vasilescu (PRM). Borbely a depasit plafonul de minute alocate cu suma de 691 milioane de lei, iar Vasilescu cu 520 de milioane. IPP a aratat, ieri, ca ar trebui clarificata si situatia cheltuielilor deputatilor cu combustibilii.
Astfel, deputatul PSD Eugen Nicolicea a decontat in anul electoral 2004 suma de 85 milioane de lei, pentru combustibilul consumat (aproape 3.000 litri de benzina, ceea ce, la un consum mediu de 7,5 litri la o suta de kilometri, echivaleaza cu aproximativ 40.000 de kilometri parcursi). IPP a avut nenumarate dificultati pentru a obtine aceste date care in parlamentul britanic sunt publice, fiind publicate pe site-ul institutiei. Camera a refuzat sa le puna la dispozitie, iar procesul a durat un an si doua luni. IPP a cerut aceste date si de la Senat, dar - desi justitia a creat un precedent si noul secretar general al acestei institutii este membru PD - a fost nevoit sa deschida un nou proces pentru a obtine astfel de informatii.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 26 Jul 2005, 16:29

Saracul dl Nita :( S-a intamplat in felul urmator: dl Nita, din cauza salariului mic pe care il are a acumulat datorii la intretinere. Si cum nu s-a putut intelege cu administratorul de bloc, aceasta sperietoare, mai nou, in Romania, a fost evacuat. Si-a pierdut apartamentul, astfel ca a fost nevoit sa stea la hotel 492 de zile, evident, in chinuri groaznice. In restul perioadei cat nu a fost cazat la Hotel Bucuresti (Ibis mai nou parca, unde o camera costa cam 80 de euro) s-a odihnit la alte hoteluri din tara, in special unele "modeste" de la mare si de la munte.
P.S. Revin la dictatura militara, cu toata parerea de rau.

ildi

Post by ildi » 26 Jul 2005, 17:43

Va rog sa nu-i criticati pe mai marii nostri! Voi chiar nu vedeti cat de greu e sa guvernezi o tara ca a noastra? Si ce eforturi depun! De 15 ani se straduiesc, si inca nu au reusit sa o falimenteze, ce tara bogata!

norocel

Post by norocel » 26 Jul 2005, 17:48

Multumim de informatii nicuvar! :cafea:
Eu nu stiam de Institutul de Politici Publice dar, dupa ce am citit ce ai scris tu am cautat si am vazut ca merita citit ce scrie pe site-ul lor- http://www.ipp.ro/
Acum se judeca cu TVR care a refuzat sa puna la dispozitia Institutului copie dupa contractul incheiat cu INSOMAR/Metro Media Transilvania pentru realizarea de exit-poll-uri la iesirea de la urne (contract valabil atat pentru alegerile locale cat si pentru cele parlamentare si prezidentiale din 2004), pe motiv ca este confidential

krisstina

Post by krisstina » 26 Jul 2005, 18:58

roxanagalateanu wrote: P.S. Revin la dictatura militara, cu toata parerea de rau.
Cred ca esti foarte tanara, altfel nu ai spune asta nici in gluma.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 26 Jul 2005, 22:00

depinde ce se intelege prin "foarte tanara"...oricum nimic nu se va schimba in stilul acesta in care merg lucrurile. cei batrani sunt corupti, cei tineri sunt coruptibili..oriunde e saracie e si coruptie mare, asa ca sa nu spuna nimeni ca poate fi corect 100%. asta e situatia, esti cu ei sau impotriva lor :grin:

serafim

Post by serafim » 26 Jul 2005, 22:58

krisstina a scris -" Cred ca esti foarte tanara, altfel nu ai spune asta nici in gluma"
dupa parerea mea roxanagalateanu are dreptate si chiar daca este "tanara" e de admirat faptul ca-si da seama de crunta sau trista realitate ce ne inconjoara.
de 16 ani asteptam... sa se schimbe ceva...ceva, bunicii si parintii mei au asteptat..."americanii" iar noi asteptam...asteptam sa se schmbe ceva in aceasta democratie "prost inteleas" in aceasta trista actualitate in care se favorizeaza ; minciuna, coruptia, furtul etc, iar omul cinstit si corect are de suferit.

norocel

Post by norocel » 27 Jul 2005, 07:07

Este bine sa intelegi ca sunt probleme si sa fii nemultumit dar este si mai bine sa gasesti solutii care sa te ajute sa te ridici nu sa te cobori.
Sa accepti in plan social, ca solutia este o dictatura militara, echivaleaza dupa parerea mea cu situatia in care, in plan individual, dupa ce ai constata ca esti bolnav, ca nimic nu-ti iese cum vrei tu, te-ai gandi ca decat sa faci un efort si sa schimbi situatia in care esti, mai bine incepi sa iei droguri care te fac sa uiti de toate.
Asta este parerea mea, cu tot respectul datorat "antepostatorilor"! :grin:

inconnu

Post by inconnu » 27 Jul 2005, 09:35

Genul asta de abuzuri nu se pot ataca direct in justitie de catre -- opinia publica -- prin class or group action?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 27 Jul 2005, 10:12

Bine..nu e dictatura, e democratie. Se presupune ca legea e aceeasi pt toti. Oare asa sa fie? Atunci de ce eu daca am depasit viteza regulamentara sunt oprita de politistii de la circulatie si primesc amenda, iar Dl. din fata mea flutura o legitimatie si primeste un "sa traiti"(bine)!?? De ce eu in 20 de ani ma chinui sa platesc un credit pt casa iar altii in 5 ani aduna o avere de se mira si parlamentarii europeni? A trai la limita saraciei inseamna a trai cu mai putin de 4 dolari e zi (parca asa citisem). Cati isi permit "luxul" de a cheltui cel putin 100 de mii pe zi? Am avut colegi la facultate ai caror parinti nu aveau nici un venit si primeau ca bursa sociala fabuloasa suma de 4-500 de mii. Pare drept ca unii sa dea numai pe o noapte la hotel 80 de euro, nu? Ce mai...democratie! :-|

sofia

Post by sofia » 27 Jul 2005, 10:19

Roxana, nu exista societati perfecte dar nu putem acorda un credit in alb unor oameni care sa-si permita orice.
Adevarat ca in fapt, se petrec multe lucruri scandaloase dar avem o Constitutie si legi care reglementeaza un sistem democratic.
Nu ne putem dori dictatura.
Solutia pentru nemultumirile noastre este sa reactionam atunci cand se petrec lucruri de felul celor care spui tu si nu sa cerem instaurarea unui regim de dictatura.
Daca permitem sa se petreaca nedreptati atunci achiesam la un sistem care in fapt nu este democratic.

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 27 Jul 2005, 10:34

Protesteaza tu impotriva abuzurilor politiei. :) NU AI NICI O SANSA!!! a se vedea cazul de la Piatra Neamt cu politistii "tortionari", cand sotia victimei a ajuns la CEDO, a pierdut statul roman procesul si EI sunt bine merci pe posturile lor in continuare. Nu e asa ca e frumos? Partidul Comunist Roman transformat in Pile Cunostinte si Relatii. :mrgreen:

sofia

Post by sofia » 27 Jul 2005, 10:38

Roxana, sa nu te superi pe mine :kiss: , dar tu personal, daca vezi ca s-a comis o nedreptate, ce faci pentru a corecta situatia?
De ce pleci de la ideea ca nu poti face nimic decat sa invoci venirea unei dicaturi care sa spulbere totul in cale?

roxanagalateanu

Post by roxanagalateanu » 27 Jul 2005, 10:43

Nu m-am suparat, scuze daca "tonul" a parut deplasat. :)
Dar oricum ideea de "dictatura", am mai spus intr-o discutie pe forum, e mai mult la figurat. Voiam doar sa subliniez ca, dupa parerea mea, lucrurile au ajuns un pic prea departe. Ori sunt eu mai fraiera, ca ma las impresionata, ori am "bafta" de a intalni o multime de oamnei chinuiti. Si, cel putin din punctul meu de vedere, e frustrant sa vezi ca nu poti face nimic pt ei si uneori chiar pt tine. :roll:

sofia

Post by sofia » 27 Jul 2005, 10:51

Roxana, eu cred ca nu poti face totul dar intotdeauna poti face ceva.
Daca numai te plangi ca lucrurile merg prost si apoi accepti sa te lasi umilit de un reprezentant al autoritatii si nu-l faci sa inteleaga ca este platit din banii tai si nu i se poate permite lipsa de respect, atunci te poti plange la nesfarsit pentru ca din nimicuri din astea, reprezentantii autoritatilor publice "si-o iau in cap".
Am vazut zilele astea pe forum cum la o intrebare in legatura cu o contraventie, cineva a raspuns: de ce comentezi si nu platesti?
Nu mi-a placut raspunsul.
Este dreptul meu sa cer autoritatilor sa ma respecte si sa respecte legile.
Daca s-a intocmit un proces-verbal de contraventie si nu sunt probe, nu vad de ce nu s-ar desfiinta de catre instanta si nu vad de ce ar trebi sa-mi fie rusine sa-l contest?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests