Pagina 1 din 1

Licitatie trucata de executorul judecatoresc

Scris: 26 Mai 2009, 21:30
de Cathie
Buna seara

Ieri am participat la o licitatie publica, care era la al 3-lea termen (pretul era scazut la 75% din evaluarea imobilului). Am fost 2 licitatori care am depus cautiunile fiecare, conform legii. In publicatia de vanzare se preciza ca ora licitatie era 11. Doar ca, executorul, dupa ce a vazut ofertele noastre (care erau mai mici decat pretul de incepere de la termenul de azi), a sunat creditorul si ne-a comunicat ca el amana cu 1 ora licitatia. Intre timp, a mai aparut un licitator (prieten de-al creditorului), care s-a dus sa depuna cautiunea la CEC, iar recipisa de consemnare a fost cu ora 11:37 (deci dupa ora stabilita in publicatia de vanzare). Acesta a facut o oferta mai mare decat a noastra...si a fost declarat adjudecatar.
In procesul verbal de licitatie care s-a incheiat, executorul spune, citez: "In baza art 371 Cod procedura civila la cererea creditorului, licitatia se amana pana la ora 12".

Intrebarile mele sunt:
1. avea voie executorul sa amane licitatie cu 1 ora. Care este temeiul legal care ii permite executorului sa amane licitatia cu 1 ora fata de ora stabilita (ca eu nu am gasit in codul de procedura civila).
2. avea voie executorul sa accepte sa participe la licitatie o persoana care a depus cautunea DUPA ora stabilita in Publicatia de vanzare?
3. In cazul in care ii fac contestatie, am sanse sa fiu declarata adjudecatar, avand in vedere ca al 3-lea licitator a depus cautiunea DUPA ora de incepere a licitatie? Sau in urma unei contestatii am sanse sa anulez licitatia si sa se faca o noua licitatie?
5. Daca vreau sa ii suspend executarea (de fapt pentru a bloca executorul sa ii elibereze actul de adjudecare) pana cand se solutioneaza contestatia mea, trebuie sa platesc cautiune? Stiu ca, cautiunea este in cuantum de 10 % din valoare...doar ca nu stiu in acest caz care este valoarea? (pretul de pornire al licitatiei, pretul pe care l-am oferit eu sau pretul la care a fost adjudecat imobilul)?

6. putem vorbi la licitatiiile publice de vanzare despre "pret neserios"?
Adica conf art 509 al 5 Cod procedura civila , la al doilea termen de licitatie (cand pretul s-a scazut la 75% din evaluare) se poate vinde LA CEL MAI MARE PRET OFERIT. Dar sunt executori care spun ca pretul trebuie sa fie serios.

7. cautiunea de participare la licitatie este de 10 % din pretul de evaluare al imobilului sau 10% din pretul de pornire de la termenul respectiv?

Astept un raspuns urgent daca se poate pentru ca nu stiu ce sa fac?Sa fac contestatie sau nu?

Va multumesc anticipat pt lamuriri

Re: Poate aici....

Scris: 21 Aug 2012, 18:57
de Avokat
Angajati-va un avocat.

Re: Poate aici....

Scris: 23 Aug 2012, 12:41
de Gicutza
Si eu incerc sa particip la niste licitatii, dar m-a omorat birocratia pana acum, si inca nu am reusit sa particip efectiv.

Incerc sa ofer cateva raspunsuri din cunostintele mele generale, dar subbliniez ca nu sunt avocat.

1) nu cred ca se poate amana licitatia cu o ora. Cred ca amanarea implica publicarea unui anunt de amanare (pe usa tribunalului, in presa, etc) insotit de precizarea datei la care se va desfasura urmatoarea licitatie.
3) in cazul admiterii contestatiei nu veti castiga bunurile vandute ci doar repetarea licitatiei
5) Cautiunea se plateste INAINTE de licitatie si este in cuantum de cel putin 10% din pretul EVALUAT. Nu inteleg cum ati participat la licitatie dara sa stiti cat este cautiunea.
6) Despre pret derizoriu, as putea sa jur ca am vazut scris undeva si ca mi-au confirmat mai multi avocati de existenta lui (acum un an), dar acum nu mai gasesc nicaieri in legislatie aceasta notiune. Poate a fost intr-o forma mai veche a codului de procedura civila. Este mentionat si aici ceva despre pretul derizoriu: adjudecare la pret derizoriu in cadrul executarii silite