casatoria intre persoane de acelasi sex

Mai stie cineva ceva despre cineva cumva?
Post Reply
medeea

casatoria intre persoane de acelasi sex

Post by medeea » 10 Dec 2004, 07:14

guvernul federal canadian a cerut curtii supreme a canadei sa decida pe calea unui avis daca proiectul de lege vizind recunoasterea casatoriei intre persoane de acelasi sex este conform Cartei canadiene de drepturi si libertati.
(guvernul federal a procedat in acelasi fel si in 1998 cand a cerut curtii sa se pronunte cu privire la dreptul de secesiune a provinciei quebec)

in quebec,ontario,colombie-britannique casatoriile homosexuale au fost recunoscute si celebrate.

nnNotre Constitution est un arbre vivant qui, grace a une interpretation progressiste, snadapte et repond aux realites de la vie moderne(...)Interprete de façon liberale, le mot "mariage" (...) nnexclut pas le mariage entre personnes du meme sexe.nn

raspunsul curtii e favorabil,urmeaza inaintarea proiectului spre adoptare in februarie.

medeea

Post by medeea » 10 Dec 2004, 14:53

am pus subiectul asta pentru o dezbatere juridica(nu necesita cunostinte de drept canadian),majoritatea de aici sunteti juristi.
ce parere aveti? :)

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 10 Dec 2004, 15:50

sincer nu am inteles ce anume ai vrea sa dezbatem.
In doctrina romaneasca se considera ca din reglementarea relatiilor de familie (art. 1, 4, 5, 25, 47-52, 53-60) rezulta ca se poate incheia casatoria numai intre persoane de sex deosebit.16 Casatoria intre persoane de acelasi sex este lovita de nulitate absoluta.
Unele legislatii consacra expres conditia diferentei de sex la incheirea casatoriei.
Totusi, recent, ca efect al miscarii pentru drepturile homosexualilor, unele sisteme de drept au consacrat o noua institutie de dreptul familiei si anume uniunea intre persoane de acelasi sex. De exemplu, in Danemarca, in 1989, a fost adoptat o reglementare care legitimeaza "casatoria" intre persoane de acelasi sex. Partenerii din aceasta uniune pot inregistra uniunea dintre ei, efectele recunoscute de lege fiind asemantoare celor produse de concubinajul intre persoane de sex diferit.
In Franta, jurisprudenta a refuzat asimilarea uniunilor intre perosne de acelasi sex cu uniunile libere (concubinajul intre persoane de sex diferit). Aceasta, deoarece, concubinajul prezinta mari asemanari cu casatoria, de unde, tendinta de imprumuta anumite caractere ale acesteia. Deci, in lipsa unor dispozitii contrare, concubinajul implica diferenta de sex intre parteneri. De aceea, in 1992 au existat doua propuneri legislative cu privire la adoptarea unei reglementari cu privire la parteneriatul civil sau uniunile libere intre persoane de acelasi sex, dar, acestea au fost respinde.
Totusi, partenerii din uniunile intre persoane de acelasi sex au obtinut anumite avantaje pe taramul asigurarilor sociale. Prin Legea nr. 93-121 din 27 ianuarie 1993 a fost modificat articolul 161-14 din Codul securitatii sociale, in sensul ca persoana care traieste impreuna cu un asigurat pentru o anumita perioada stabilita prin decret al consiliului de Stat si se afla in intretinerea efectiva a acestuia, beneficiaza de asigurari sociale in caz de boala sau maternitate. De aceste dispozitii nu beneficiaza decat o singura persoana, deci legiuitorul a mentinut principiul monogamiei.
In Franta, in ceea ce priveste proba concubinajului, exista practica de a se obtine "certificate de concubinaj" eliberate de primarii. Dupa 1995, unele primarii elibereaza asemenea certificate si cuplurilor homosexuale (Hericourt, Saint-Nazaire, Strasbourg).
In S.U.A., in 1993, Curtea suprema a statului Hawaii a hotarat ca nerecunoasterea dreptului persoanelor de acelasi sex de a incheia casatoria reprezinta o discriminare pe considerente de sex. Aceasta inseamna ca un cuplu de homosexuali va putea incheia casatoria in statul Hawaii si aceasta casatorie va fi recunoscuta si in celelalte state ale uniunii (deoarece potrivit regulilor de drept international privat din aceasta tara, o casatorie incheiata valabil potrivit legii locului unde s-a incheiat casatoria este valabila oriunde in lume). Se considera ca, deoarece societatea accepta astazi relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex, nimic nu impiedica si recunoasterea casatoriei intre persoane de acelasi sex. Argumentul ca numai casatoria ofera cadrul social pentru procreere si cresterea copiiilor nu mai poate fi primit deoarece persoanele casatorite pot decide daca sa aiba sa nu copii. De asemenea, si persoanele care nu pot procreea pot incheia casatoria. Nu mai poate fi primit nici argumentul ca religia condamna asemenea relatii, deoarece, in prezent, casatoria este o institutie civila si nu religioasa.
Prin adoptarea Legii privind casatoria intre persoane de acelasi sex (Same-sex marriage Act), intrata in vigoare la 1.04.2001, Olanda a devenit prima tara in care casatoria intre persoane de acelasi sex este consacrata legislativ.
Conform acestei reglementari conditiile de incheiere si desfacere a casatoriei sunt identice atat pentru cuplurile homosexuale cat si pentru cele heterosexuale. La fel stau lucrurile in ce priveste obligatiile partilor una fata de cealalta. Exista totusi cateva diferente majore, in ce priveste situatia copiilor (prezumtia de paternitate nu functioneaza in cazul cuplurilor homosexuale) si acceptarea in afara granitelor.
Odata cu modificarea legislatiei privind casatoria intre persoane de acelasi sex, legislatia privind adoptia s-a modificat si ea corespunzator. A devenit astfel posibila, incepand cu 1.04.2001, adoptarea unui copil de catre cupluri formate din doi barbati sau doua femei. Aceasta reglementare se aplica insa numai in ce priveste copiii rezidenti pe teritoriul Olandei. In ce priveste adoptiile internationale se impune in continuare conditia ca adoptatorii sa fie un cuplu format din un barbat si o femeie.
Casatoria civila intre persoane de acelasi sex a fost consacrata legal si in Belgia (incepand cu 30 ianuarie 2003) precum si in statul american Massachusetts incepand cu 17 mai 2004.
Provinciile canadiene Ontario, columbia Britanica si Quebec au legalizat de asemenea casatoria intre persoane de acelasi sex, urmare a deciziilor in acest sens emise de Tribunalele provinciale locale. Guvernul canadian (in colaborare cu Curtea Suprema a Canadei), este in curs de elaborare a unui proiect legislativ avand ca scop legalizarea casatoriei intre persoane de acelasi sex la nivel national.
Guvernul federal suedez are de asemenea in program un proiect legislativ in acelasi sens .
Totusi, Curtea europeana a drepturilor omului a hotarat ca refuzul statului de a permite incheierea casatoriei intre persoane de acelasi sex nu reprezinta o incalcare a art. 12 din Conventia Europeana a drepturilor Omului deoarece acesta de refera la dreptul de a incheia casatoria traditionala, adica cea intre persoane de sex biologic diferit.

medeea

Post by medeea » 10 Dec 2004, 18:10

proiectul este deja elaborat,probabil vor urma cateva mici modificari cum ar fi art 2 care prevedea dreptul autoritatilor religioase de a refuza celebrarea unei astfel de casatorii-dispozite inserata pentru a obtine un vot favorabil in Camera si pe care Curtea a declarat-o neconstitutionala.

unul dintre principalele argumente in favoarea necesitatii recunoasterii casatoriei releva din dreptul succesoral.sunt cupluri vechi de 15 ani si mai mult.ce se va intampla la decesul unuia?evident partenerul sau nu va avea drept la succesiune,decat in cazul unei casatorii.

virtual

Post by virtual » 10 Dec 2004, 23:38

Of Medea, no offence dar noi ne chinuim aici cu chestiile interne fara a mai avea puterea sa ne uitam in curtea vecinului de peste ocean. Unde oricum e mai bine!..:)

pentru mine, hai sa o lasam si intre acelasi sex...de ce nu?

medeea

Post by medeea » 11 Dec 2004, 05:42

exista o practica judiciara pe discriminari in romania?

croc

Post by croc » 11 Dec 2004, 09:48

nu este.

dinubocos

Post by dinubocos » 11 Dec 2004, 18:51

Nici nu va fi in curand.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 14 Dec 2004, 12:52

nu exista practica judiciara pe discriminari.
in plus romanul este extrem de pudic de felul lui, chiar daca in adancul sufletului isi zice "de ce nu si casatorie intre persoane de acelasi sex" in gura mare zice "nici vorba de asa ceva." de teama sa nu dea prost in ochii marelui public

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 17 guests