scoala romaneasca de drept

Mai stie cineva ceva despre cineva cumva?
medeea

scoala romaneasca de drept

Post by medeea » 07 Dec 2004, 05:52

ce parere aveti despre cum se preda si studiaza dreptul in romania?
ce parere aveti despre modalitatea de examinare din facultati fata de exigentele barou/magistratura?

casandra_radu

Post by casandra_radu » 08 Dec 2004, 22:48

Se preda bine, si asta o spune cineva care a facut dreptul la o universitate particulara. Problema este cum se invata...ca nu prea se invata si inainte de coruptie problema noastra cea mare e incompetenta, ca sa aderez la ce a spus domul Andrei Saguna, care are perfecta dreptate.
Oricunde ai face dreptul, daca vrei sa inveti, inveti, daca nu nu. Nu cred ca o exigenta sporita in facultate i-ar face pe unii sa invete mai mult ca apoi sa le fie mai usor la examenele de admitere in Barou ori Magistratura. La Baroul Bucuresti pretentiile mi s-au parut firesti, nimic exagerat pentru cineva care a invatat in cei 4 ani de facultate iar la Institutul de Magistratura este normal sa fie pretentiile mai mari dat fiind si responsabilitatile enorme ale unui judecator, care nu isi poate pregati din timp documentatia necesara rezolvarii unei cauze, asa cum face un avocat.

ilej

Post by ilej » 08 Dec 2004, 23:32

in facultatea de drept ti se da dar nu ti se pune si in traista. si cu asta am spus tot. esti introdus in tainele alfabetului juridic dupa care ramane ca fiecare sa+si dea silinta cum poate mai bine. esential este sa tii pasul, sa nu te desprinzi pt ca daca ai pierdut o veriga nu se stie cand vei mai avea sansa sa o recuperezi.

fira

Post by fira » 09 Dec 2004, 00:27

hai ca nu-i chiar asa...eu n-am invatat mai nimic in facultate si uite ca nu s-a rupt nici o veriga.
cit despre intrebarea initiala, e retorica nu? sau ai emigrat inainte de n89 ?

ilej

Post by ilej » 09 Dec 2004, 00:47

fira, lasa modestiile, ca nu e loc de ele aici. imi dau seama ce inseamna "mai nimic" la tine... adica exact atat cat sa intri la inm, nu?
8)

medeea

Post by medeea » 09 Dec 2004, 01:28

:D m-ai prins ,dupa n89.

poate deja stiti ,pe continentul nord-american metoda pedagogica are trei module,indiferent de domeniu si care se aplica de la clasele primare pana la ciclul al treilea.(doctorat),anume "savoir" "savoir faire" "savoir etre".termenii n-au nevoie de nici o explicatie,romania insa a ramas la stadiul de "savoir",din pacate.
aici examenele sunt cu cartile deschise,la admiterea in barou examenul se da cu codurile de legi sau statutele,depinde de provincie,alaturi.ei merg pe premisa ca in urma unui curs trebuie sa ai un anumit nivel de cunostinte teoretice care sa te ajute sa rezolvi orice problema(aici intervine "savoir faire").niciodata nu se da la examen sa dezvolti un subiect,cum se intampla in romania.
in anul 3 incep materiile de choix,practic dupa ce epuizezi cursurile obligatorii iti alegi acele materii potrivit carora vrei sa-ti faci specializarea.

in facultate,cred ca numai mitrache si ciobanu au dat si 1-2 spete la examene,ale caror solutii erau extrem de usor de dat,aveai o culegere de spete,le rezolvai,iar la examen iti pica ceva de acolo(nu exista posibilitatea sa fii surprins)metoda destul de relativa zic in testarea capacitatii de rezolvare a unor probleme practice.la interviul pentru barou mi s-au pus intrebari teoretice,la def. am avut intrebari teoretice.

sa revenim la livres ouverts,pare atractiva ideea,dar nu este chiar asa daca nu stapanesti foarte bine materia.poti sa ai surprise neplacute.mai este un aspect,e greu sa iti stabilesti nivelul minim,sa spui de ex invat sa iau punctajul de trecere la materiile care nu mi se par mie atat de importante,mai intai pentru ca notele conteaza in functie de media grupei care poate fi de 80% sau 50% si apoi pentru ca problemele date acopera toata materia.
apoi aici copiatul inseamna mai mult decat insemna in romania si duce la excluderea din facultate si,nu sunt sigura,din orice institutie de invatamant.copiat inseamna de ex sa scrii o propozitie dintr-un articol/tratat,decizie fara s-o pui intre ghilimele si fara a indica sursa.regula nu cunoaste nici o exceptie indiferent ca-i vorba despre un simplu examen,un referat sau memoriu de masterat/doctorat etc.

cand aud ca ati facut o propunere de schimbarea sistemului de invatamant in romania?
(in canada ultimul examen cu cartile inchise la barou s-a dat acum 35 de ani.de atunci s-a renuntat la a mai pretinde studentilor sa invete par coeur legi intregi...)

pentru cei care inca mai sunteti studenti sau aveti de facut nu stiu ce lucrari va pot da cateva referinte despre jurisprudenta canadiana,in masura in care stiu, pot si va intereseaza, desigur.

ilej

Post by ilej » 09 Dec 2004, 11:47

misto exeprienta ai avut medeea! ai avut noroc ca ti s+a oferit o astfel de sansa. :wink:

april

Post by april » 09 Dec 2004, 14:48

poate urmasii urmasilor nostri vor prinde si la noi vremurile in care sa se dea examene asa cum spui tu medeea :) deocamdata toceala e la putere...si din pacate mentalitatea invechita afecteaza nu numai invatamantul ci si celelalte aspecte ale vietii in Romania. cum spunea si ilej, ai fost norocoasa ca ai vazut si alta varianta decat cea de aici. si eu ma gandesc sa devin norocoasa in felul asta peste cativa ani si sa plec altundeva daca mi se acreste de sistemul de aici :) apropo, cam cati ani mi-ar lua sa echivalez studiile sa zicem in...Canada?

medeea

Post by medeea » 09 Dec 2004, 14:59

ca sa ai un bac in drept trebuie sa faci 100 de credite(un curs are 3 credite),mi s-au echivalat 49 deci au ramas 51.pe sesiune,daca esti la timp plin,trebuie sa-ti iei cel putin 12 credite-4 cursuri,cu exceptia trim de vara cand poti sa-ti iei numai 3 cursuri.deci in aproape 2 ani termini.
aici bac-ul dureaza 3 ani,daca vrei sa obtii si o diploma in common law mai faci un an.
materia este insa extrem de condensata,fiecare curs dureaza 3 ore(nu 2 cum era in tara)si se estimeaza ca pentru fiecare ora de curs trebuie sa studiezi 3 ore,ceea ce inseamna ca pentru fiecare curs trebuie sa inveti 9 ore.
pentru fiecare materie ai planul de curs,o culegere de jurisprudenta(de decizii fie extracte,fie textul integral a hotararii cu opinia majoritara si cea disidenta,la constitutional sunt cele mai lungi hotarari,daca nu ma-nsel 40 de foi este cea mai lunga,fiecare decizie fiind redactata in ambele limbi,scris marunt,marunt...)si un tratat.
insa sistemul de referinta este cu totul altul.iar daca nu vorbesti franceza ca si romana este extrem de greu.

croc

Post by croc » 09 Dec 2004, 15:04

medeea, ce optiuni ai dupa?
ce poti sa faci?
cat de greu sau de usor te angajezi, etc.?

april

Post by april » 09 Dec 2004, 15:09

stau mai prost cu franceza :( in engleza nu se poate? oricum, daca e sa ma hotarasc, nu e o problema sa-mi mai perfectionez franceza ;)

medeea

Post by medeea » 09 Dec 2004, 15:19

baroul sau ordinul notarilor,in principal.
ca un exemplu,eu nu sunt obligata sa fac dreptul succesoral daca nu vreau sa intru in ordinul notarilor :)

insa o diploma de drept aici iti deschide multe optiuni,poti lucra in asigurari,banci,pentru guvern(federal/provincial)ca tehnician juridic/jurist.(daca te uiti pe codul de profesii vei vedea ca salariul de baza al tehnicianului juridic porneste de la 45.000 CAD pe an+TOATE ASIGURARILE PLATITE,ceea ce nu este chiar rau),pentru municipalitate etc sau ca procuror al coroanei.
revenind la barou,exista o scoala a baroului unde intri cu examen-nu e usor examenul,stagiul dureaza 6 luni.
universitatile organizeaza intalniri cu mari firme de avocatura,am fost si eu la o intalnire de asta.interesanta experienta.normal studentii au intrebat cum pot ajunge sa aiba un interviu,un al doilea interviu la ei.toti au raspuns ca da conteaza notele,dar alegerea tine de afinitate,cu alte cuvinte,eu avocat care te intervievez vreau sa vad daca pot lucra cu tine,daca esti o persoana cu care socializez usor.si vorbesc de firme care au cateva sute de membri,reprezentante prin toata canada si unii chiar inaugurasera si-n africa de sud o reprezentanta.
ce conteaza deci e factorul subiectiv,nu atat pregatirea pentru aici nu faci fata daca nu esti bine pregatit,nu ajungi sa termini studiile daca nu esti bine motivat si nu te tii de carte,iar facultatea se face la modul cel mai serios.e adevarat facultatea nu-ti ofera totul,dar iti da mult mai mult decat in romania.

medeea

Post by medeea » 09 Dec 2004, 15:21

april wrote:stau mai prost cu franceza :( in engleza nu se poate? oricum, daca e sa ma hotarasc, nu e o problema sa-mi mai perfectionez franceza ;)

poti sa te duci la mcgill,eu sunt studenta la universite de montreal.
dar bine ar fi sa cunosti ambele limbi. :)

april

Post by april » 09 Dec 2004, 15:27

ma gandesc din ce in ce mai serios la varianta plecarii. dar o sa incerc intai aici magistratura pt ca asta cred ca as vrea cel mai mult acum si nici nu sunt inca pregatita sa plec de langa ai mei :) mai ales de langa bunici :)
merge si franceza un pic. am facut un an la Colegiul francez din facultate, dar am renuntat fara regrete pt ca nu-mi placea deloc stilul profesorilor de acolo...
apropo, a mai facut cineva Colegiul? si a meritat?

medeea

Post by medeea » 09 Dec 2004, 15:37

vezi ca stilul profesorilor de acolo s-ar putea sa se asemene cu cel de aici...
nici mie nu mi-a placut facultatea aici la inceput,mi-era si inca-mi este greu sa inteleg modul lor de a gandi,de interpreta legea,de a examina,nu stii care le sunt cerintele la examen,de multe ori ai senzatia ca pentru una te pregatesti si altceva ti se da la examen,dar e numai o falsa impresie.cum am spus ei iti dau cateva repere la curs,enorm de mult de citit iar tu trebuie sa fii capabil sa aplici ce inveti.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 5 guests