Consiliu Local sau Primarie?

Discutii privind procedura civila
piorel

Post by piorel » 10 Jul 2009, 07:59

vulpacris wrote:CL-ul se citeaza prin primar ca si reprezentant al orasului, comunei etc. si in calitate de proprietar al bunurilor din domeniul privat al acestor unitati administrativ-teritoriale.

:cafea:
Pe ce te bazezi? Rog să te uiţi un pic pe 215/2001 şi 213/1998 ca să vezi cine e proprietar în domeniul privat... şi cine în adminsitrează!

vulpacris

Post by vulpacris » 10 Jul 2009, 16:02

Art. 121. - "Constituie patrimoniu al unităţii administrativ-teritoriale bunurile mobile şi imobile care aparţin domeniului public al unităţii administrativ-teritoriale, domeniului privat al acesteia, precum şi drepturile şi obligaţiile cu caracter patrimonial".

Art. 122. - " (1) Aparţin domeniului public de interes local sau judeţean bunurile care, potrivit legii sau prin natura lor, sunt de uz sau de interes public şi nu sunt declarate prin lege de uz sau de interes public naţional.

(2) Bunurile ce fac parte din domeniul public sunt inalienabile, imprescriptibile şi insesizabile
".

Art. 125. - " (1) Consiliile locale şi consiliile judeţene hotărăsc ca bunurile ce aparţin domeniului public sau privat, de interes local sau judeţean, după caz, să fie date în administrarea regiilor autonome şi instituţiilor publice, să fie concesionate ori să fie închiriate. Acestea hotărăsc cu privire la cumpărarea unor bunuri ori la vânzarea bunurilor ce fac parte din domeniul privat, de interes local sau judeţean, în condiţiile legii.

(2) Vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, organizată în condiţiile legii
".

Art. 126. - "Consiliile locale şi consiliile judeţene pot da în folosinţă gratuită, pe termen limitat, bunuri mobile şi imobile proprietate publică sau privată locală ori judeţeană, după caz, persoanelor juridice fără scop lucrativ, care desfăşoară activitate de binefacere sau de utilitate publică ori serviciilor publice".

Art. 127. - "Consiliile locale sau consiliile judeţene pot contracta prin licitaţie efectuarea de lucrări şi servicii de utilitate publică, în limita sumelor aprobate prin bugetul local, respectiv judeţean".

Art. 128. - "Lucrările de construcţii şi reparaţii de interes public, finanţate din bugetele comunelor, oraşelor sau judeţelor, se execută numai pe baza unor documentaţii tehnico-economice avizate sau aprobate, după caz, de consiliul local sau de consiliul judeţean şi numai în baza unei licitaţii publice, în limitele şi în condiţiile prevăzute de lege".

Din Legea nr. 215/2001.

Deci Consiliul local este cel care dispune, administreaza patrimoniul privat al autoritatii adminnistrativ-teritoriale.

Conform art. 19 L.215/2001
"Comunele, oraşele şi judeţele sunt persoane juridice de drept public. Acestea au patrimoniu propriu şi capacitate juridică deplină".

Iar conform art. 21
" (1) Autorităţile administraţiei publice prin care se realizează autonomia locală în comune şi oraşe sunt consiliile locale, comunale şi orăşeneşti, ca autorităţi deliberative, şi primarii, ca autorităţi executive. Consiliile locale şi primarii se aleg în condiţiile prevăzute de Legea privind alegerile locale.

(2) Consiliile locale şi primarii funcţionează ca autorităţi ale administraţiei publice locale şi rezolvă treburile publice din comune şi oraşe, în condiţiile legii
".

Deci atunci cand ai o actiune cu caracter patrimonial impotriva orasului, comunei ... trebuie sa chemi in judecata toate autoritatile care reprezinta unitatea teritorial administrativa prin reprezentantul legal al acestora, respectiv primar, pentru ca hotararea sa fie opozabila atat autoritatii deliberative cat si celei executive care reprezinta unitatea administrativ teritoriala, altfel consilierii locali care au o viziune proprie asupra legilor invoca linistiti inopozabilitatea hotararii si nici nu o executa.

Acest lucru reprezinta doar parerea mea personala.
Fiecare este liber sa procedeze asa cum a invatat, si cum interpreteaza legea.

:cafea:

piorel

Post by piorel » 10 Jul 2009, 16:15

Părerea mea este că nu poţi separa unitatea adminsitrativ teritorială de organul deliberativ. Mai precis, o hotârâre judecătorească în care unitatea administrativ teritorială este parte este opozabilă tuturor organelor şi entităţilor cu sau fără personalitate juridică, în măsura în care acestea funcţionează pentru/în cadrul/în urma/etc. acelei unităţi adminsitrativ teritoriale.

Vulpacris cred că ai înţeles cine e proprietar... şi cine administrează.

vulpacris

Post by vulpacris » 10 Jul 2009, 16:53

Problema este pusa gresit. :grin:

Nu eu trebuie sa inteleg diferenta, ca eu o stiu, partea cea mai grea, in lumea reala si nu cea teoretica, este sa inteleaga parvenitii cu 5 clase, care au ajuns consilieri si primari, si care sunt prosti ca noaptea, si nu inteleg de ce trebuie sa respecte o hotarare judecatoreasca daca nu scrie negru pe alb ca au fost si ei parte in proces, si ca l-au pierdut pentru ca nu au respectat legea. :-D

Din cauza asta spun ca trebuie chemati toti, chiar daca ar fi de ajuns doar unitatea administrativ-teritoriala prin primar.

:cafea:

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests