apostila

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
korina

apostila

Post by korina » 17 Dec 2006, 12:02

salutare,
Am si eu nevoie de cateva lamuriri.
Vreau sa cumpar un apartament, apartament al carui proprietar este plecat in State si a trimis o procura cu apostila prin care imputerniceste pe unul din parinti sa vanda.
Apostila este o foaie A4 iar semnatura si stampila neste in hartie (ca si cum ar fi scanata) nu este aplicatan - nu stiu cum sa spun altfel.

Din cate am inteles apostila aceasta ar certifica de fapt pe cel care semneaza si stampileaza (notarul din state) - astfel ca aceasta sa poata fi recunoscuta in alte tari semnatare ale conventiei de la Haga.

La noi unele notariate accepta acest document cu apostila, altele nu.

As avea nevoie sa stiu daca pot verifica aceasta apostila, astfel incat ca nu voi avea probleme dupa achizitionarea apartamentului

acasa1

Post by acasa1 » 04 Mar 2007, 08:48

Procedura este beton daca urmati traseul: notar tara X, ministerul justitiei din tara X, ministerulk de externe din tara X, ministerul de externe al romaniei, ministerul justitiei din romania si abia apoi la notarul roman, care nu mai are ce zice. In practica, se tolereaza tot felul de scurtaturi, care implica riscurile de rigoare.
Calea perfecta dureaza, dar nu te doare capul!
Exceptie fac tarile cu care exista acord de recunoastere reciproca a actelor juridice...sau ceva de genul acesta, nu mai stiu cum se numeste exact...
toate cele bune

ADURbaCA

Post by ADURbaCA » 06 Mar 2007, 02:32

Apostila reprezinta o legalizare , recunostere a vointei .
Procedura in Statele Unite este urmatoarea :
1. Procura este semnata de cel care are calitatea de a legaliza (nu costa decit cinci dolari si de cele mai multe ori nu este nici macar notar sau avocat , are in schimb dreptul sa autentifice orice act de vointa care este exprimat in fata lui .
Daca vreti sa fiti protejata v-as sugera sa cereti persoanei din SUA sa mearga la Consulatul Roman , sa dea declaratia in fata consulului roman ca imputerniceste pe unul din parinti sa il reprezinte pentru definitivarea tranzactiei , se plateste o taxa de 67$ , si atunci chiar daca s-ar contesta intr-o zi tranzactia , aveti proba la Consulatul Roman .
Nu mai aveti nevoie in cazul unui eventual proces sa faceti proba autenticitatii apostilei , pentru ca aceasta a fost data in fata reprezentantului statului roman , in SUA .
Verificat , nu veti avea nici un fel de problema in Romania .
In ceea ce priveste Ministerul de Externe , nu este necesara legalizarea , decit in cazul autentificarii starii civile .

acasa1

Post by acasa1 » 06 Mar 2007, 18:12

Corect, cea mai simpla metoda este legalizarea documentului de catre un consul al Romaniei, pentru ca orice consul roman este un notar roman si nu se va ridica nici o problema cu recunoasterea in Romania a documentelor legalizate de el. In definitiv in orice Ambasada a Romaniei esti pe teritoriu romanesc. Cum ai iesit pe poarta ambasadei si mergi la un notar, singura solutie de a fi recunoscuta legalizarea acelui notar strain (cu aceeasi forta ca legalizarea facuta de un notar din Romania sau de un consul dintr-o ambasada romana) este cea mentionata de mine mai sus (notar-justitie-externe in SUA urmat de externe-justitie-notar in Romania), asa cum prevede Conventia Consulara de la Viena din (cred) 1963.

Bahar

Post by Bahar » 27 May 2007, 18:09

Atit apostila ce este alonjata unui document(procura) emis de un notar din SUA cit si o procura emisa la Ambasada Romaniei din SUA sau orice alt stat, din pacate pot fi falsificate.
Exemplu: cititi nReteaua muribunzilorn reportajul din ziarul Ziua la rubrica Anchete si cautati pe net un reportaj al unui ziar din Bacau in care se descrie cum o cetateana si-a pierdut apartamentul in baza unei procuri false, care ar fi fost emisa la Ambasada Romaniei din Londra, unde ea nu a calatorit niciodata si unde nu coincidea numele consulului care ar fi semnat procura. Apartamentul a fost vindut de 3 ori in termen de 3 luni.
Al treilea cumparator se presupune de buna credinta.

E mai bine sa faceti investigatii.
Din pacate, vorbesc din experienta! Pentru a obtine un certificat despre existenta inregistrarii unei apostile a trebuit sa merg in audiente aproape zilnice timp de 4 luni si sa cer suportul biroului primului secretar de la Haga. Spre surpriza mea, Biroul Permanent de la Haga este mult mai interesat de implementarea corecta a Conventiei decit sint autoritatile emitente.

Faceti-va tema de acasa, ca sa nu aveti dureri de cap mai tirziu. In Romania din pacate exista o astfel de activitate ce deposedeaza cetatenii de proprietatea lor in baza procurilor false cu concursul notarilor, a avocatilor si a traducatorilor.
Incercati sa aflati daca in statul si localitatea respectiva exista un notar cu numele respectiv si contactati-l sa va confirme daca in biroul lui s-a intocmit o astfel de procura.
In viitorul apropiat sau mai indepartat, v-a functiona un serviciu de verificare electronica a apostilelor ce se va efectua direct, la cerere, de organele care le emit. Atunci v-a fi mai simplu, dar pina atunci... E un proiect la HCCH. Intrati pe website-ul lor www.hcch.net

gabi

Re: apostila

Post by gabi » 14 Jan 2018, 06:53

(2) Birourile notariale nu pot lua în considerare actele care emană de la autorităţile altui stat
decât dacă semnăturile şi sigiliile acelor autorităţi sunt supralegalizate de către misiunea
diplomatică sau oficiul consular al României din acest stat ori de către Ministerul Afacerilor
Externe al României.
(3) În cazul în care prin convenţii internaţionale la care România este parte se prevede altfel,
se aplică acele convenţii.

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests