carte de munca - despagubiri

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
cora2006

carte de munca - despagubiri

Post by cora2006 » 21 Feb 2006, 10:17

Pot obtine despagubiri privind castigul nerealizat in cazul in care dupa desfacerea ilegala a contractului de munca, si apoi incetarea CIM cu acordul partilor, nu m-am putut angaja la alta firma deoarece patronul mi-a cerut cartea de munca?
Aceasta se afla la ITM si nu am putut-o obtine deoarece fostul patron nu mi-a achitat darile la stat. Acest lucru s-a intamplat abia dupa vreo 3 luni, dupa ce am facut o plangere la ITM.
Dupa ce am ridicat cartea de munca m-am angajat la firma la care initial am dorit sa ma angajez dar care mi-a cerut cartea de munca in 10 zile, in caz contrar, nu ma poate angaja.
Ca urmare, nu m-am putut reangaja timp de 3 luni si nu am beneficiat de nici un drept. In urma plangerii la ITM, pe cererea fostului angajator depusa dupa 2 luni la ITM privind incetarea raporturilor de muncA, ITM-ul a specificat ca acest carnet mi se va inmana personal, lucru care s-a si intamplat dupa 3 luni.

Pot obtine in instanta castig privind obligarea fostei firme sa-mi achite despagubiri privind castigul pe care l-as fi realizat daca aceasta mi-ar fi achitat darile la stat pentru a se inchide de ITM cartea de munca si pentru a putea sa o ridic in vederea angajarii la oa lta firma?

croc

Post by croc » 21 Feb 2006, 10:51

daca poti dovedi ceea ce sustii, ai putea obtine.

sebi77

Post by sebi77 » 21 Feb 2006, 19:31

Unde scrie ca daca nu ai carnetul de munca, nu te poti angaja?


Dai o declaratie pe propria raspundere, ca ai carnet de munca, insa din motive obiective si le precizezi, nu poti aduce la firma (angajatoare) carnetul de munca...

maxxim

Post by maxxim » 24 Feb 2006, 17:05

Si uite asa, angajatorul a gasit un motiv sa nu te angajeze....

Fostul tau angajator avea obligatia sa inregistreze la ITM decizia cu incetarea si sa prezinte statele de plata cu viramentele aferente.

Culmea este ca, de ceva timp, ITM nu mai precizeaza in carnetul de munca ca nu s-au achitat contributiile , asa ca el este vinovat ca nu ti-a eliberat carnetul de munca.
Io unun nu inteleg de ce a conditionat eliberarea carnetului de plata viramentelor. .......... dar is mai capiu, si cred ca-i doar un mic pretext pentru a justifica "lenea" lor. Chiar daca fostul angajator nu prezenta statele de plata - ITM tb sa-ti elibereze carnetul cu mentiunea ca nu au fost prezentate statele de plata ............ si mai pot continua ...

defectu

Post by defectu » 25 Feb 2006, 09:17

maxxim wrote:Culmea este ca, de ceva timp, ITM nu mai precizeaza in carnetul de munca ca nu s-au achitat contributiile , asa ca el este vinovat ca nu ti-a eliberat carnetul de munca.
..... Chiar daca fostul angajator nu prezenta statele de plata - ITM tb sa-ti elibereze carnetul cu mentiunea ca nu au fost prezentate statele de plata ............ si mai pot continua ...
Intrebare intrebatoare:
Unde se faceau sau se fac precizari/mentiuni cu privire achitarea contributiilor si/sau prezentarea statelor de plata; care este temeiul legal al acestor operatiuni?
sebi77 wrote:Unde scrie ca daca nu ai carnetul de munca, nu te poti angaja?
Dai o declaratie pe propria raspundere, ca ai carnet de munca, insa din motive obiective si le precizezi, nu poti aduce la firma (angajatoare) carnetul de munca......
sunt de aceeasi parere
:cafea:

cora2006

Post by cora2006 » 25 Feb 2006, 17:36

Conform prevederilor art. 10 alin. 2 din Legea nr. 130/1999, angajatorul are obligatia:
.................................................................................
b) sa prezinte carnetele de munca ale salariatilor la I.T.M., la incetarea contractelor individuale de munca ale acestora, in vederea certificarii inscrierilor efectuate.

Art. 4, 6 si 23 alin. 2 lit. c din Decretul nr. 92/1976 prevad:
Art. 4. - (1) Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.
(2) La incetarea activitatii sau in caz de transferare, carnetul de munca se inmineaza titularului, completat cu toate inscrierile la zi.
(3) La reincadrarea in munca, precum si in cazul incadrarii prin transfer, unitatea este obligata sa ceara, iar cel in cauza sa depuna carnetul de munca.

Art. 6. - (1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor.

Art. 23. - .......................................
(2) De asemenea, constituie contraventie ...............:
............................................................................
c) .........................., precum si neeliberarea carnetului la data incetarii raporturilor de munca.

Actualul angajator a invocat prevederile art. 4 din Decretul nr. 92/1976. Unde scrie ca ma puteam angaja numai pe baza unei declaratii, care este temeiul legal?
Fostul angajator a depus la ITM actele necesare, fara plata comisionului ITM, abia dupa 45 de zile de la data incetarii raporturilor de munca. Dupa achitarea comisionului, dupa alte 15 zile, respectiv 60 de zile de la incetarea CIM, ITM a efectuat inregistrarile in cartea de munca.
In acest caz, cine raspunde pentru faptul ca nu m-am putut angaja timp de 3 luni? In ce temei legal?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 6 guests